Tadić negira da je učestvovao u prisluškivanju Roćena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2019, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić negira da je učestvovao u prisluškivanju Roćena

Bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratse stranke Boris Tadić odbacio je danas tvrdnje da je učestvovao u prisluškivanju bivšeg ambasadora državne zajednice Srbije i Crne Gore u Moskvi Milana Roćena, tvrdeći da nije imao nikakvu nadležnost nad tadašnjom Vladom i njenim službama.

Tadić je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da ni na koji način nije bilo moguće prisluškivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razgovore iz Moskve.

"Pretpostavljam da su neke obaveštajne službe to mogle da rade, da snimaju razgovore. Ako se ne varam, ti razgovori su vođeni u Rusiji, pa pretpostavljam da su odatle i potekli snimci", rekao je Tadić komentarišući tvrdnje aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Tadić umešan u prisluškivanje Roćena.

Prethodno je Aleksandar Vučić naveo, kako su preneli crnogorski mediji, da je prisluškivanje razgovora Milana Roćena rađeno po nalogu bivše vlasti i da je to radio Ranko Tadić, rođak nekadašnjeg predsednika Srbije.

"U svakom slučaju, za mene je baš vučićevski stil ta optužba da ja imam veze s tim. Da vas podsetim, te 2006. godine ja nemam nikakvu izvršnu vlast u svojim rukama, moja stranka je u opoziciji, a ja sam predsednik koji je u kohabitacionom odnosu sa tadašnjom Koštuničinom i Labusovom Vladom, nemam nikakvog uticaja ni na jednu strukturu izvršne vlasti, ni na jednu obaveštajnu službu, niti Telekom Srbije, niti na bilo koga ko bi imao takav potencijal", rekao je Tadić za RSE.

On je ocenio da "niko iz Srbije nije imao nikakve tehničke mogućnosti da snima razgovore koji su vođeni iz Rusije".

"Tako da je to bacanje prašine u oči u skladu sa Vučićevom političkom logikom i njegovim vrednosnim sistemom. Za te razgovore sam prvi put saznao onda kada su se pojavili u medijima", rekao je Tadić.

Na pitanje da li mu je poznato ime Ranka Tadića, Boris Tadić kaže da je on njegov "blizak rođak", ali da "on to svakako nije radio".

"U mom mandatu pogotovo ništa slično nije radio. Mislim da će zbog toga Vučić dobiti tužbu njegove porodice zato što na bestijalan način blati čoveka koji više nije među živima, a to je baš u skladu sa vrednosnim sistemom Vučića. Lako je oblatiti mrtvog čoveka i onda ne mora ništa da se dokazuje u pravnom procesu i pred institucijama", rekao je Tadić.

On je naveo kako "sve ostaje u polju gde Vučić ima apsolutnu dominaciju, a to su mediji koje on kontroliše do kraja".

"Dakle, niko iz moje blizine nije imao potencijal da prisluškuje razgovore. Prvo - zato što nije imao moj nalog, a i da je imao nalog s moje strane nije imao kapacitete za tako nešto. U vremenu o kojem govorimo, ja sam predsednik Republike kome ni tadašnja vlada ne dostavlja informacije na zahtev, sa obrazloženjem da to ‘nije moja ustavna nadležnost’. Tako da je sve to jedna politička besmislica koja služi Vučiću da podigne novu tenziju", rekao je Tadić.

On je poručio da će "videti kako će crnogorska vlast reagovati na ovu potencijalnu aferu".

"Do sada su pokazivali bratski odnos sa Vučićevim režimom, ima mnogo sličnosti među njima", ocenio je Tadić za RSE.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.