Tadić na forumu PES i KP Kine

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić na forumu PES i KP Kine

Peking -- Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik DS Boris Tadić danas je u Pekingu učestvovao na forumu Partije evropskih socijalista i Komunističke partije Kine.

Tema foruma bile su sveobuhvatne reforme za pravedan i održiv razvoj, a pored Tadića na skupu su govorili funkcioneri PES-a i Komunističke partije Kine, kao i predstavnici više kineskih naucnih institucija.

Tadić se obratio skupu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govorom u kome je predstavio svoje viđenje evropsko-kineskih odnosa i naglasio da je Kina jedan od najvažnijih strateških partnera EU, ali i Srbije i da uspon Kine i njeno sve veće uključivanje u regionalnu i globalnu saradnju nastavlja da fascinira svet.

Osvrćući se na reči predsednika Ksi Đinpinga koji je rekao da je kineski san da se udvostruči BDP iz 2010 godine i da kineska nacija bude više demokratična i harmonična, Tadić je istakao da bi "realizacija kineskog sna bila korisna za ceo svet. Razvoj kineske ekonomije bi umnogome pomogao ekonomski rast Evrope, kao njenog strateškog partnera, i izlazak iz dužničke krize".

On je podvukao značaj sporazuma o strateškom partnerstvu između Kine i EU i ukazao na polja u kojima to partnerstvo može doneti ogromne koristi i za Kinu i za EU, kao sto su inovacione industrije, ekološka ekonomija i nauka. U svom obraćanju iskazao je zadovoljstvo što bilateralni odnosi između Kine i EU danas uključuju i saradnju u međunarodnim institucijama, ali i rešavanju bezbednosnih pitanja i globalnih izazova, kao što su klimatske promene i upravljanje globalnom ekonomijom i ukazao na potencijal daljeg ojačavanja saradnje u svim oblastima gde ona u već postoji, navedeno je u saopštenju DS.

Tadić je rekao da EU podržava započete integracije Kine u svetsku ekonomiju i svetski trgovinski sistem i procese ekonomskih i socijalnih reformi, ali i dodao da Kina ne može sama da sprovede te reforme. "Kini je potrebna pomoć Evrope, baš kao što je i Evropi potrebna pomoć Kine“, zaključio je Tadić. On je istakao značaj snažnih trgovinskih veza između Kine i EU i podsetio da je EU najveći trgovinski partner Kine, a Kina, odmah iz SAD, najveći partner EU.

Posebno bi trebalo osnažiti partnerstvo EU i Kine u oblasti reforme globalnog upravljanja, ekološke i sajber bezbednosti, liberalizacije trgovine i održive urbanizacije, podvukao je Tadić. Osvrnuo se na 16. Samit EU i Kine, održan pre nekoliko dana u Pekingu i dodao da je "Usvajanje strateške agende razvoja Kine do 2020 godine popločalo je put daljem jačanju našeg strateškog odnosa, otvaranju pregovora o investicionom sporazumu i izradi studije izvodljivosti o zoni slobodne trgovine, što bi moglo u budućnosti predstavljati prekretnicu u razvoju globalnih odnosa“.

Tadić je u daljem izlaganju posebno naglasio značaj porasta saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. On je izrazio nadu da će snaga i potencijal ove saradnje biti potvrđeni i na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se upravo održava u Bukureštu. "Kina je spremna da investira početnih 10 milijardi evra u razvoj infrastrukture u tom delu Evrope, uključujući i investiranje u najvažniji železnički koridor od Londona do Pekinga“, podsetio je Tadić.

U svom govoru posebno je naglasio značaj sve veće akademske i kulturne razmene između Kine i Evrope i njihovu saradnju u oblasti promocije ljudskih prava širom sveta i podvukao da samo kroz obostrano poštovanje i razumevanje, dve strane mogu prevazići razlike i dalje ojačati strateško partnerstvo.

Tadić se danas u Pekingu sastao i sa jednim od sedam članova najužeg državnog rukovodstva Kine, predsednikom glavnog odbora Komunističke partije Kine, Ju Zhengshengom. Tadić i Zhengsheng su razgovarali o opštim odnosima između Kine i Evropske unije, kao i perspektivama saradnje u međunarodnim mirovnim misijama i prevenciji terorizma i ugrožavanja globalne bezbednosti, navodi se u saopštenju demokrata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.