Tadić kandidat DS-a za premijera

Izvor: Politika, 27.Maj.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić kandidat DS-a za premijera

Ne dolazi u obzir nikakva velika koalicija sa Srpskom naprednom strankom, to nikada nije ni bila opcija, poručio predsednik Demokratske stranke

Demokratska stranka predložila je sinoć Borisa Tadića za mandatara za sastavljanje nove vlade Srbije. Obraćajući se novinarima u sedištu DS-a posle tročasovne sednice proširenog predsedništva stranke u Beogradu, Tadić je izjavio da će o novoj vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prvo razgovarati sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije, prenela je Beta.

Posle tih razgovora, zajedno sa koalicijom oko SPS biće razmotreno ko će biti treći partner u budućoj Vladi, precizirao je Tadić.

„Mislim da je to osnovni red”, poručio je on. „Kad se postavlja pitanje da li sam ja spreman da preuzmem ulogu premijera, odgovor je 'da' - pod uslovom da se prihvate ciljevi, načelo i plan rada koji bih izneo svojim koalicionim partnerima”, rekao je Tadić. On veruje da neće biti problema da se formira parlamentarna većina. Kako je preneo Fonet, Tadić je dodao da se nikada nije dogodilo da se Vlada formira sedam dana po završetku izbora i tri dana pošto je Republička izborna komisija proglasila rezultate.

Prema Tadićevim rečima, novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić, bi posle razgovora sa strankama trebalo da mandat da onima koji pruže uveravanja da imaju parlamentarnu većinu.

Takođe, predsednik DS-a je potvrdio da ne dolazi u obzir „nikakva velika koalicija” sa Srpskom naprednom strankom i dodao da „to nikada nije ni bila opcija”.

„Nikolić je podneo ostavku na funkciju u SNS, ali on pripada tom korpusu mišljenja, koji je drugačiji od onog koji zastupa DS”, dodao je Tadić.

Na pitanje šta ga je navelo da promeni mišljenje, pošto je u izbornoj noći izjavio  da neće biti premijer, Tadić je rekao da je poslednjih dana od saradnika u stranci i građana čuo uveravanja da ne treba odustati od ciljeva za koje se bori DS, i da je nakon toga odlučio da preuzme tu dužnost. „Poslednjih sedam dana sam i od građana, pa i mnogih iz DS i koalicionih stranaka, dobijao argumentaciju da smo na izborima, pa i svih ovih godina, poručivali da nikada nećemo odustati”, rekao je Tadić i dodao da je u izbornoj noći 20. maja rekao ono što je u tom trenutku osećao i mislio i da nije imao „rezervni plan”. Tadić je ponovio da njegovo mišljenje o kohabitaciji nije dobro, ali da je to politička realnost u mnogim zemljama.

Na opasku novinara da ga „svi mole da bude premijer i da će molba uskoro stići i o predsednika Republike”, Tadić je rekao da je Nikolić to na neki način već i učinio, rekavši da lider DS treba da odluči da li hoće da bude premijer. „Nešto ne vidim da se svi guraju oko mesta predsednika vlade u ovom trenutku, a pre samo nekoliko nedelja to je bilo atraktivno mesto. Šta da vam kažem, menja se politička situacija u Srbiji, verovatno je to sada jedno užareno mesto, ali bože moj, bilo je takvo i mesto predsednika Republike prethodnih osam godina, pa smo uspeli da odbranimo interese države”, rekao je Tadić, a prenosi Tanjug. On je uveren da svi mogu biti zadovoljni ugledom koji Srbija danas ima u svetu i da od predsednika Nikolića očekuje da nastavi tim putem.

Kao najveće probleme u Srbiji Tadić je naveo siromaštvo, nezaposlenost, nerešeno pitanje Kosova i problem organizovanog kriminala. Mandatar DS-a je istakao da vlada treba da se fokusira na rešenje tih problema, ali i predvideo da će novi predsednik Republike morati da predoči svoj plan za rešavanje pitanja Kosova i Metohije, jer njegov plan u četiri tačke nije dobio podršku na izborima.

Govoreći o DS-u, Tadić je rekao da će biti vremena za „analiziranje pitanja odgovornosti” za izborne rezultate. „Analizirali smo izborne rezultate, a biće vremena da analiziramo i pitanje odgovornosti, kao i promene u sistemu DS-a”, kazao je Tadić govoreći o sednicama predsedništva DS-a.

Tadić je pred novinare u sedištu DS-a izašao sa koalicionim partnerima, predsednikom Socijaldemokratske partije Srbije Rasimom Ljajićem, predsednicom Demohrišćanske partije Srbije Olgicom Batić, predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom i predsednikom Stranke zelenih Ivanom Karićem. Pred novinarima su bili i potpredsednici DS Dragan Đilas, Jelena Trivan, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac i predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović.

---------------------------

SNS: Tadić nema legitimitet za premijersku funkciju

Funkcioner Srpske napredne stranke Marko Đurić ocenio je juče da lider demokrata Boris Tadić ne bi imao legitimitet da obavlja premijersku funkciju i da bi jedino premijer iz SNS odražavao želju građana za promenama. „Tadić je izgubio izbore, jer su građani smatrali da nije dobro radio. Kako čovek koji po građanima nije dobro radio sada može da obavlja premijersku funkciju, koja je po Ustavu još složenija i odgovornija od predsedničke”, upitao je Đurić na konferenciji za novinare. Kako je preneo Tanjug, on je naglasio da promene ne mogu „da donesu poražene snage” i da bi vlada, koju bi formirale stranke dosadašnje koalicije, a u kojoj čelnu poziciju ne bi imala SNS, bila vlada koja ne bi uživala legitimitet i poverenje građana i ne bi mogla da sprovede neophodne reforme.

On je podvukao da stranke sadašnje vladajuće koalicije mogu da formiraju vladu u skladu sa zakonom, ali da bi ona imala problem sa legitimitetom, jer ne bi izražavala volju građana pošto se od ministara koji su do sada, kako smatra, „traljavo” obavljali svoj posao ne može očekivati da se uhvate u koštac sa ekonomskim i socijalnim problemima.

----------------------------------

Dačić: Srbiji treba vlada kompetentnih ljudi

Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je juče, na prvoj sednici Glavnog odbora stranke posle izbora, da je Srbiji potrebna vladajuća koalicija formirana na programskim načelima, koja neće birokratski voditi državu: „Srbiji treba vlada kompetentnih ljudi”, rekao je Dačić i dodao da osnovni moto nove vlade treba da bude stvaranje jake i moćne Srbije i zaštita nacionalnih interesa. Kako je preneo Tanjug, Dačić izjavio da DS treba da ima premijera i da vodi razgovore o budućoj vladi, a da, ako to ne može, to treba da saopšti kako bi se tražila većina u dogovoru s drugim opcijama, pa, ako ni to ne uspe, da se rešenje traži u koaliciji tri najveća bloka stranaka.

„Za nas je redosled jasan - DS treba da ima premijera, sastavi većinu i vodi razgovore budućoj vladi. Ako demokrate to ne mogu, onda to treba da nam saopšte. U tim uslovima će se tražiti parlamentarna većina u međusobnim dogovorima ili u dogovoru sa drugim opcijama, a ako ni tu nema većine, onda je tek moguć razgovor o koaliciji tri najveća bloka stranaka”, rekao je Dačić na sednici Glavnog obora u Beogradu.

On je, međutim, istakao da SPS-PUPS-JS neće ulaziti u vlast po svaku cenu i da „ne trguje i ne razgovara pre podne sa jednima, a posle podne sa drugima”.

M. Albunović

objavljeno: 28.05.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić kandidat za pemijera

Izvor: Danas, 27.Maj.2012

- Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je večeras da pristaje da bude kandidat za premijera koalicije oko DS, ukoliko se prihvate ciljevi, način rada i plan buduće Vlade Srbije i najavio da će prve razgovore imati sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije.

Nastavak na Danas...

Principi mandatara Tadića samo ritual?

Izvor: Deutsche Welle, 28.Maj.2012, 09:00

Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić saopštio je da pristaje da preuzme funkciju novog srpskog premijera. Tadić je pristanak uslovio dogovorom o zajedničkim ciljevima i programu buduće vlade.

Nastavak na Deutsche Welle...

Tadić kandidat DS-a za premijera

Izvor: EMportal, 28.Maj.2012

Demokratska stranka predložila Borisa Tadića za mandatara. Tadić je posle sednice proširenog Predsedništva stranke sinoć rekao da ne dolazi u obzir nikakva velika koalicija sa Srpskom naprednom strankom i dodao da to nikad nije ni bila opcija.

Nastavak na EMportal...

Razgovori DS-a i SPS-a u Krunskoj

Izvor: Mondo, 28.Maj.2012

Predstavnici Demokratske stranke i koalicije oko Socijalističke partije Srbije nalaze se u sedištu DS-a u Krunskoj ulici i razgovaraće o formiranju nove vlade.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.