Tadić i Vujanović unapredili saradnju

Izvor: S media, 19.Nov.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Vujanović unapredili saradnju

Unapređena saradnja u oblasti suzbijanja organizovanog kriminala. Saradnja Srbije i Crne Gore može da bude bolja, izjavio Tadić u Podgorici. Nadamo se da će Srbija maksimalno sarađivati sa haškim tribunalom, rekao Vujanović. Saglasni da su privrede dve zemlje komplementarne a ne konkurentne.

Predsednici Crne Gore i Srbije, Filip Vujanović i Boris Tadić saglasili su se danas u Podgoric da su dve zemlje unapredile saradnju u oblasti organizovanog kriminala i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ocenili da ima prostora za unapredjenje ekonomskih odnosa.

Posle razgovora sa crnogorskim predsednikom Vujanovićem, Tadić je novinarima kazao da je od njihovog poslednjeg susreta u julu ove godjne "postignut značajan napredak" u borbi protiv organizovanog kriminala i to "ne samo kada su u pitanju bilaterlani sporazumi, već i u praksi".

"U poslednje vreme i u narednom periodu Srbija i Crna Gora mogu postati primer efikasne saradnje u ovom domenu i dobar primer državama u regionu. Na taj način dobijamo i novu kvalifikaciju kada su u pitanju naše evropske integracije", konstatovao je Tadić.

Predsednik Srbije boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori povodom otvaranja predstavništva Privredne komore Srbije u Podorici.

Tadić je ocenio da bi ekonomska saradnja dve države mogla da bude "kud i kamo bolja", jer su Srbija i Crna Gora "prirodni parnteri u ekonomiji, a privrede dve zemlje komplementarne".

On je saopštio da je sa Vujanovićem razgovarao o izgradnji "koridora 11" koji bi povezao Italiju, Crnu Goru , Srbiju i Rumuniju i izrazio nadu da bi taj projekat "mogao da se nadje visoko na listi prioriteta izgradnje infrastrukture u EU".

Tadić je saopštio da Srbija podržava put Crne Gore ka članstvu u EU i NATO. On je istakao da bi punopravno članstvo Crne Gore u NATO "bilo značajno za sigurnost čitavog regiona".

"Srbija svakoj zemlji regiona koja želi da postane članica NATO daje apsolutnu podršku i to je u skladu sa njenim bezbednosnim i nacionalnim interesima", dodao je predsednik Srbije.

Tadić je u razgovoru sa Vujanovićem izneo ideju da dve države, zajednički grade diplomatsko-konzularna predstavništva, po skandinavskom modelu,"tamo gde je to moguće, kako bi se sa minimum troškova postigli maksimalni efekti".

Sličnu mogućnost Tadić vidi i u sektoru za vanredne situacije.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je nakon rzgovora sa Tadićem kazao da dve države "pokazuju spremnost" da saradjuju u borbi protiv organizovanog kriminala i ocenio da je ta saradnja "nužnost".

Vujanović je iskazao odlučnost Crne Gore da "u punom partnerstvu sa Srbijom učini sve da zajednički pobedjuju organizovani kriminal".

Crnogorski predsednik je izrazio uverenje da će Srbija biti "maksimalno posvećena" saradnji sa Haškim tribunalom.

Tadić se pored Vujanovića, odvojeno sastao i sa premijerom Crne Gore Milom Djukanovićem i liderom opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) Srdjanom Milićem , dok je i ovog puta izostao njegov susret sa predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

Na novinarsko pitanje da li je njegov dolazak u Podgoricu povezan sa kongresom najjače opozicione partije SNP, Tadić je odgovorio da " ne vidi vezu izmedju ta dva dogadjaja".



Privrede komplementarne a ne konkurentne


Predsednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović otvorili su Biznis forum u Podgorici i poručili da su privrede dve zemlje komplementarne, a ne konkurentne.

Tadić i Vujanović smatraju da samo zajednička regionalana saradnja može da doprinese jačanju ekonomije dve zemlje.

Predsednici su posebno istakli značaj razvoja železničke i putne infrastrukture izmedju Srbije i Crne Gore, koja bi se otvorila mogućnost za povećavanje stranih investicija u dve zemlje.

"Pruga Beograd Bar treba da bude u fokusu naše pažnje, pogotovo jer nivo investicija nije toliko veliki koliki je nivo korisnog dejstva", kazao je Tadić i dodao da je investicija u razvoj putne mreže mnogo veća.

Tadić je rekao da Srbija ne može sama da izgradi autoput od Beograda do Bara i da je za to potrebno političko i ekonomsko savezništvo.



“Srbija je simbolički pokrenila deonicu Ub - Lajkovac, ali nisam zadovoljan kako idu radovi u ovom trenutku. Srbija ne može sama da završi izgradnju tog koridora i zato je potrebno političko i ekonomsko savezništvo”, kazao je predsednik Srbije.


On je rekao da se ove godine u Srbiji očekuje ekonomski rast od 1,5 odsto, a sledeće tri odsto.

"To ipak nije dovoljno za poboljšanje životnog standarda. I narednih nekoliko godina će gradjani osećati efekte svetske ekonomske krize. Danas trpimo zbog pogrešne politike devedesetih. Za prosutim mlekom se ne place, već treba videti šta da se radi u narednom periodu”, naglasio je Tadić.

On je kao ozbiljne prepreke u ekonomskom razvoju Srbije naveo rast inflacije, spoljnotrgovnski deficit i nedovoljnu finansijsku discipline.

“Takodje postoji i nedostatak političke volje da se naprave duboki rezovi, a gradjani nisu pobornici reformi jer one bole i ostavljaju konsekvence na porodični budžet”, smatra predsednik Srbije.

On je naglasio da će se i sledeće godine sprovoditi restriktivna monetarna politika.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je u obraćanju učesnicima Biznis foruma rekao da je Srbija najznačajniji ekonomski partner za njegovu zemlju, a da je u prvih devet meseci spoljnotrgovinski bilans iznosio 373 miliona evra.

“Naše ekonomije su kompatibilne, a ne konkurentne i naš je zajednički interes da podstaknemo invetitore da otvore nova radna mesta”, istakao je Vujanović.

On je kao posebno važnu naglasio saradnju sa Srbijom u oblasti turizma i podsetio da je prošle godine u Crnoj Gori boravilo 340 hiljada gostiju iz Srbije.

Vujanović je takodje rekao da bi što pre trebalo potpisati ugovor u oblasti carina.

(Beta, Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.