Tadić i Monti: Veliki potencijal za saradnju (FOTO+VIDEO)

Izvor: S media, 08.Mar.2012, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Monti: Veliki potencijal za saradnju (FOTO+VIDEO)

Predstavnici vlada Srbije i Italije potpisali su danas, na drugom političko- privrednom samitu Srbija-Italija, nekoliko medjudržavnih sporazuma, memoranduma i protokola.

Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao i da su sa italijanskom delagacijom vođeni razgovori o saradnji na kompletiranju koridora 10, koji će biti završen 2014. godine, kao i autoputu ka Crnoj Gori i modernizaciji železnice.

Tadić poručio da očekuje još radnih mesta iz italijanskih investicija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i više od 1000 italijanskih kompanija u Srbiji.

Šefovi diplomatija dve zemlje Vuk Jeremić i Djulio Marija Terci potpisali su Memorandum o razumevanju izmedju ministarstava spoljnih poslova o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Memoradumom o razumevanju vlada u Rimu se obavezala da će Beogradu pružiti svu moguću ekspertsku podršku na putu ka EU i da će se zauzeti za što skorije otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije EU, prenosi Tanjug.

Italijanska strana je uoči samita istakla da susreti imaju poseban značaj jer dolaze posle odluke Evropskog saveta da dodeli Srbiji status kandidata za članstvo u EU, čemu je Italija "dala veliki doprinos politikom zalaganja za integraciju Srbije u Evropu."

Tadić najavio velike investicije

Tadić: Uz "fijat 500L" promovisana i Srbija

DS: Veliki dan za Srbiju!

Ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Ana Marija Kančelijeri potpisali su Memorandum o razumevanju izmedju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Predsedništva Saveta ministara Italije.

Oni su potpisali i zajedničku izjavu o saradnji MUP-a Srbije i MUP-a Italije u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ministri poljoprivrede Dušan Petrović i Mario Katanija potpisali su Protokol o saradnji u ruralnom razvoju i kvalitetu u oblasti poljoprivrede.

Aneks memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministri životne sredine dve zemlje Oliver Dulić i Karado Klini.

Taj dokument, koji je u skladu sa Memorandumom o razumevanju iz 2009. godine, trebalo bi da doprinese proširivanju saradnje Srbije i Italije na zajedničkim projektima u relevantnim oblastima ruralnog razvoja.

Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje izmedju Poreske policije Srbije i Finansijske policije Italije potpisali su glavna ispektorka Vesna Aleksić i komandant general Nino di Paolo.

Italija pomaže evrointegracije Srbije

Bilateralnim susretima delagacija vlada Srbije i Italije danas je u Beogradu započeo drugi samit Srbija-Italija, a šefa italijanske delegacije, premijera Marija Montija, ispred "Palate Srbija", dočekao je uz najviše državne počasti premijer Mirko Cvetkvić.

Prostor oko "Palate Srbija" i unutrašnjost zgrade prvi put su, osim zastavama zemlje gosta i domaćina, okićeni i zastvama EU, budući da je Srbija odnedavno kandidat za članstvo u EU.

Članovi vlada dveju država na početku samita imaju niz bilateralnih susreta, a zatim i plenarni sastanak, nakon čega će biti potpisan niz međudržavnih dokumenata.

Samit će biti završen zajedničkom konferencijom za novinare predsednika Tadića i premijera Cvetkovića i Montija.

Italija najznačajniji trgovinski partner Srbiji iz EU

Italija je najznačajniji spoljno-trgovinski partner Srbije iz Evropske unije (EU), jer je ukupna razmena u 2011. bila preko 3,1 milijarde dolara, a po visini investicija je na šestom sa oko milijardu evra uloženih sredstava i opreme.

Drugi italijansko-srpski samit biće prilika i da se potvrde snažne veze Srbije i Italije, rekao je portparol italijanske vlade Ðuzepe Manco.

On je naveo da je trgovinska razmena između dve zemlje dostigla 2,2 milijarde evra s godišnjim rastom od 15 odsto.

Prvi samit vlada Italije i Srbije održan je 13. novembra 2009. godine, čime je otvorena prva stranica strateškog partnerstva u okviru kojeg je Italija obećala snažnu podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

(Agencije)

Foto: Beta
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Kandidatura Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.