Tadić i Dačić u Školi prijateljstva

Izvor: B92, 30.Jul.2010, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Dačić u Školi prijateljstva

Tara -- Predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik Vlade Ivica Dačić posetili su 10. školu prijateljstva na Tari.

U Školi prijateljstva trenutno boravi više od 200 dece, među kojima su i deca iz srpskih enklava na Kosovu.

Tadić je rekao da deca koja su tokom ratnih godina u bivšoj SFRJ izgubila roditelje predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "dokaz pogubnosti pokušaja da se problemi u regionu rešavaju nasilnim putem".

"Ovde vidim srpsku siročad, decu koja su izgubila roditelje... To nikome ne bi smelo da se desi - ni srpskoj ni albanskoj deci", rekao je predsednik Tadić.

Dodao je da generacija koja je mnogo izgubila tokom ratnih godina mora da ima hrabrosti da izvrši korenite promene narednih godina, kako bi mladi imali bolju budućnost.

Školu prijateljstva na Tari koju pohađaju štićenici organizacije "Naša Srbija", posetili su i vladika lipljanski Teodosije i delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Pripadnici Protivterorističke i Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, saobraćajne i konjičke policije, deci su demonstrirali vežbe u okviru Dana policije, koji je Naša Srbija uz podršku MUP-a prvi put organizovala u Školi prijateljstva prošle godine.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kazao je da je zadatak policije da deci obezbedi život bez nasilja i da kod njih jača poverenje.

"Kao ministarstvo imamo zadatak da vama obezbedimo mirno detinjstvo, a kao poličari da omogućimo da vaš život bude sretan, bez ratova i stradanja i da živimo u miru", rekao je Dačić deci u Školi prijateljstva.

Tokom posete Tari, Tadić i Dačić su obišli radionice u kojima deca stiču i proširuju znanja o ekologiji, etnologiji, novinarstvu, slikanju, vajanju... Oni su zatim posetili Politikin sajam knjiga za decu.

"Naša Srbija" je humanitarna organizacija koja brine o više od 1.500 dece.

U ovogodišnjoj jubilarnoj Školi prijateljstva, koja je počela 3. jula i trajaće do 4. avgusta, boraviće oko 600 dece.

U prve dve grupe na Tari boravila su deca osam različitih nacionalnosti sa teritorije Srbije, a u drugoj su to bila deca srpske nacionalnosti iz osam zemalja regiona.

Treću grupu čine deca obuhvaćena programima pomoći "Naše Srbije" - ona čiji su roditelji poginuli, kidnapovani ili nestali tokom prethodnih ratova, kao i deca iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.