Tadić i Dačić i dalje zajedno

Izvor: RTS, 09.Maj.2012, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Dačić i dalje zajedno

Koalicije oko DS-a i SPS-a formiraju skupštinske većinu. Podrška Tadiću u drugom krugu. Zajedno i u Vojvodini i lokalnim samoupravama. Dačić i Šutanovac: O premijeru posle izbora. Dragan Marković: U ovom trenutku vladu bi formirali DS, koalicija SPS–PUPS–JS, SVM i URS.

Predsednici Demokratske stranke Boris Tadić, Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, Partije ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << penzionera Jovan Krkobabić i Jedinstvene Srbije Dragan Marković dogovorili su se da će koalicije okupljene oko tih stranaka nastaviti zajedničko političko delovanje. Dogovoreno je i da koalicija oko SPS-a u drugom krugu predsedničkih izbora podrži Borisa Tadića.

Dve koalicije će zajednički raditi na formiranju parlamentarne većine u Skupštini Srbije, kao i skupštinama lokalnih samouprava, Beogradu i AP Vojvodini.

Lider SPS-a Ivica Dačić potvrdio je da je sa Demokratskom strankom postigao dogovor o nastavku zajedničkog političkog delovanja, ali je naveo da još nije bilo razgovora o ministarstvima i premijerskom mestu.

"Ono što je sigurno je da će parlamentarnu većinu praviti koalicija Borisa Tadića i naša koalicija (SPS-PUPS-JS) i to je deo dogovora", rekao je Dačić novinarima posle sednice Gradskog odbora SPS u centru "Sava".

Dačić je naveo da je za njega prioritet da nastavi rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova a da će njegova eventualna funkcija na nekoj drugoj poziciji biti tema razgovora posle drugog kruga predsedničkih izbora, 20. maja, za koje koalicija SPS-PUPS-JS podržava lidera DS Borisa Tadića.

"Za mene je prioritet da nastavim rad u MUP-u. Šta ću biti posle, razgovaraćemo nakon izbora 20. maja", rekao je Dačić.

Da otkloni svaku nedoumicu, Dačić je, insistirao na podatku da premijersko mesto nije niko pominjao u današnjem razgovoru, a da je on prethodnih dana o tome govorio isključivo na nivou principa.

On je naveo da se danas nije razgovaralo o tome ko bi se eventualno pridružio koalicijama oko DS-a i SPS-a u formiranju većine.

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je da će se sa ostalim partnerima, LDP-om i URS-om razgovarati posle 20. maja.

Podrška bez uslovljavanja

Prema rečima potpredsednika DS-a, najvažnije je što je Demokratska stranka dobila podršku za svog predsedničkog kandidata i što je podrška dobijena bez ikakvih uslovljavanja.

Na pitanje da li je on kandidat za premijera, Šutanovac je rekao da će se i o tome razgovarati posle 20. maja i dodao da će premijersko mesto biti rezultat koalicionih dogovora.

"Logično je da stranka sa najviše glasova da mandatara, ali nemamo dilemu ako drugi imaju kvalitetnog kandidata, da o tome razgovaramo", rekao je Šutanovac na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitranje da li će premijersko mesto pripasti demokratama ili lideru socijalista Ivici Dačiću.

Šutanovac je rekao da do sada u razgovorima sa partnerima nije bilo zahteva za konkretne pozicije u vladi, gradovima ili opštinama.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je prvi javnost obavestio o dogovoru, rekao je na konferenciji za novinare da na jutrošnjem sastanku nije bilo reči o funkcijama niti o premijerskom mestu. "O tome posle izbora", rekao je Marković.

Lider JS-a naveo je da Ivica Dačić zaslužuje premijersko mesto i da su ga rezultati preporučili za tu funkciju, ali da na sastanku o tome nije bilo reči.

Dragan Marković je istakao da bi u ovom trenutku vladu formirali DS, koalicija SPS–PUPS–JS, SVM i URS. Na pitanje da li bi u nju ušao i LDP, Marković je rekao da bi ta stranka morala dosta toga da promeni da bi mogla da bude deo vlade.

"Nisam razmišljao o LDP-u, morali bi mnogo toga da promene", rekao je Marković i istakao da ne postoji animozitet prema lideru stranke Čedomiru Jovanoviću.

(Ne)prihvatljivi partneri 

Upitan ko je prihvatljiv partner koalicijama oko DS-a i SPS-a, Dragan Marković je naveo da je siguran da s njima u novoj vladi neće biti Srpska napredna stranka.

Prema njegovim rečima, nova vlada će imati isti broj ili manje ministarstva, a smanjiće se broj državnih sekretara i agencija.

"Državni sekretari ne rade ništa osim što primaju platu", rekao je Marković i dodao da mu je žao što Srpska radikalna stranka nije ušla u parlament jer takva opozicija treba da postoji u Srbiji kao što i u Francuskoj postoji Le Pen.

Lider JS-a je pozvao sve koji su glasali za koaliciju oko SPS-a na parlamentarnim izborima da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za Borisa Tadića. "Možemo da pijemo kafu sa Tomislavom Nikolićem, ali što se tiče podrške - to je završeno juče u Jagodini", rekao je Marković.

Potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić rekao je Tanjugu da je logično da nova vlast bude sastavljena od onih partija koje su činile prethodnu vlast, dodavši da su građani najviše poverenja dali tim kadrovima.

"Ivica Dačić je sposoban političar, pametan talentovan čovek koji se dokazao u raznim vremenima i ima apsolutnu podršku i naše partije, a ja verujem da ima veliku podršku i među građanima Srbije. Jedan od kandidata za premijera će sigurno biti Dačić i moj predlog je da to bude on", rekao je Mrkonjić u Inđiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić i Dačić dogovorili formiranje vlasti

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Maj.2012

BEOGRAD - Koalicije okupljene oko Demokratske stranke /DS/ Borisa Tadića i Socijalističke partije /SPS/ Ivice Dačiće dogovorile su danas da će zajendički raditi na ofrmiranju vlasti u Srbiji, te da će Dačićeva koalicija podržati Tadića u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Izbori 2012: Tadić i Dačić se dogovorili

Izvor: Večernje novosti, 09.Maj.2012

Demokrate i koalicija okupljena oko socijalista dogovorili se o formiranju parlamentarne većine u Skupštini Srbije, kao i lokalnim samupravama u Beogradu i Vojvodini. Pastor: Pokradeni smo na izborima. Nikolić kovertirao ostavku na funkciju predsednika SNS

Nastavak na Večernje novosti...

DS i SPS u republici i na lokalu

Izvor: Radio Centar 987, 10.Maj.2012, 10:20

Koalicije oko DS-a i SPS-a formiraju skupstinske vecinu. Podrska Tadicu u drugom krugu. Zajedno i u Vojvodini i lokalnim samoupravama. Dacic i andScaron;utanovac: O premijeru posle izbora. Dragan Mark..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.