Izvor: B92, 13.Maj.2010, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Alijev potpisali sporazume

Baku -- Predsednici Srbije i Azerbejdžana Boris Tadić i Iljham Alijev su ocenili da postoje dobre perspektive za saradnju dve zemlje.

Predsednici Srbije i Azerbejdžana Boris Tadić i Iljham Alijev ocenili su u Bakuu da postoje dobre perspektive za saradnju dve zemlje, saopštila je pres služba azerbejdžanskog predsednika. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Bakuu da se dve zemlje suočavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa istim problemima i da će saradnja zato biti sve bolja.

Predsednici Srbije i Azerbejdžana Boris Tadić i Ilham Alijev složili su se danas da su odnosi Beograda i Bakua sve intenzivniji. Azerbejdžan je zemlja koja podržava Srbiju po pitanju Kosova, a Baku ima sličan problem sa delom svoje teritorije.

"Vidim da imamo zajedničke izazove, ne samo u smislu odbrane teritorijalnog integriteta dve države, već i u borbi protiv organizovanog kriminala, narko dilera, ali i u smislu razvijanja zemalja, što je takođe izazov za obe strane i za dva predsednika. Možete računati na nas u smislu odbrane principa međunarodnog prava i multilaterlanih institucija. To je stvar principa", rekao je predsednik Tadić.

Nakon razgovora, potpisano je šest bilateralnih dokumenata koji, kako se ocenjuje u saopštenju, stvaraju pravnu osnovu za razvoj srpsko-azerbejdžanskih odnosa koji se nalaze u stadijumu izgradnje. Dvojica predsednika usvojili su zajedničku deklaraciju kojom su utvrđeni osnovni pravci razvoja bilateralnih odnosa.

"Uveren sam da jaka veza između Srbije i Azerbejdžana neće koristiti samo našim zemljama i narodima, već da će da će to imati uticaj i na regionalnom nivou. Balkan, Kaspijski, crnomorski i kavkaski region sada rade na tome kako da stvore bolje razumevanje na tom prostoru i uveren sam da zemlje poput Srbije i Azerbejdžana, koje su lideri u svojim regionima, mogu mnogo doprineti kursu partnerstva i saradnje", smatra Alijev.

U Bakuu se danas, istovremeno, održava biznis forum na kojem su zvaničnici dve zemlje pozvali pozvali biznismene na učešće u investicionim projektima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.