Tadić član Predsedništva PES-a

Izvor: B92, 29.Sep.2012, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić član Predsedništva PES-a

Beograd/Brisel -- Predsednik DS Boris Tadić izabran je u Briselu za člana Predsedništva Partije evropskih socijalista."Izbor bitan i za DS i Srbiju", kaže Tadić za B92.

Na 9. kongresu Partije evropskih socijalista koji se održava u Briselu, za predsednika je izabran Sergej Stanišev, bivši premijer Bugarske, navedeno je u saopštenju DS.

"Izbor za člana Predsedništva bitan je i za DS i za Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zato što je Partija evropskih socijalista druga, po snazi, najveća politička grupacija na evropskom kontinentu", rekao je Tadić za B92.

On je naglasio da ova partija ima uticaj na zbivanja u ekonomiji, politici i kulturi u svim evropskim zemljama i da "kroz ovu poziciju, kao država, možemo značajnije da utičemo u političkim strukturama na evropskom kontinentu, kao i na ekonomske procese", što je, kako je naveo, veoma važno.

"Ali ono što treba istaći je neophodnost da što pre postanemo članica EU i u tom kontekstu treba da što pre otvorimo pregovore i zato računam na moje evropske kolege da budu jedna snažna grupacija koja podržava jedno takvo rešenje", rekao je Tadić.

Partija evropskih socijalista okuplja stranke socijalističke, socijaldemokratske i laburističke orijentacije iz zemalja članica Evropske unije.

Demokratska stranka u okviru Partije evropskih socijalista ima status pridruženog člana, što je ujedno i najviši oblik članstva koji u okviru ove organizacije mogu imati stranke koje dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Demokratska stranka je, inače, jedina politička stranka iz Srbije koja je pridruženi član Partije evropskih socijalista.

Predsedništvo se sastaje na svaka dva do četiri meseca, između sastanaka Kongresa, kako bi donosilo odluke o upravljanju radom PES-a na dnevnoj bazi.

Ciljevi PES-a su: jačanje socijalističkih i socijaldemokratskih pokreta širom Evrope i EU, razvoj bliskih radnih odnosa između nacionalnih stranaka, nacionalnih parlamentarnih grupa, Parlamentarne grupe Socijalista i Demokrata, PES Žena, ECOSY-a i drugih socijaldemokratskih organizacija i definisanje zajedničke politike za EU, kao i usvajanje zajedničkog manifesta za izbore za Evropski parlament.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić član Predsedništva PES-a

Izvor: RTS, 29.Sep.2012

Na Kongresu Partije evropskih socijalista, predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izabran za člana Predsedništva te partije...Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izabran je u Briselu za člana Predsedništva Partije evropskih socijalista (PES), saopšteno je iz DS-a...Na 9. kongresu Partije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.