Tadić apeluje na mir i postojanost

Izvor: RTS, 13.Maj.2012, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić apeluje na mir i postojanost

Svi u Srbiji trebalo bi da se "rashlade" i doprinesu racionalnijem pristupu političkom životu, rekao predsedički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić. Da bi Srbija ušla u EU mora da reši probleme iz prošlosti, a jedan od hroničnih problema jeste unutrašnja posvađanost, poručio je Tadić.

Predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić rekao je da bi svi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji trebalo da se "rashlade" i doprinesu racionalnijem pristupu političkom životu, jer, kako je rekao, ako problemi ponovo počnu da se rešavaju na ulici, sve što je od 2000. godine učinjeno na polju demokratizacije može biti poništeno.

"Ponašanje svakog učesnika u političkom životu je doprinos dobroj slici Srbije i novim investicijama, ili 'otprinos'. Treba nam mir među nama, neka pobedi bolji, neka se 600 puta broje rezultati drugog kruga predsedničkih izbora. Taj rezultat će jasno reći šta je legitimna volja građana", rekao je Tadić prilikom posete Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari.

Tadić je poručio da je neodgovorno da neko zbog ličnog osećanja osujećenosti stvara sliku o Srbiji kao državi u kojoj ne funkcioniše pravni i demoratski sistem, a tako i ugrožava nameru stranih kompanija da investiraju u njoj.

"Da bi Srbija ušla u EU mora da reši probleme iz prošlosti, a jedan od hroničnih problema jeste unutrašnja posvađanost", rekao je Tadić i objasnio da je proteklih godina, pružajući ruku pomirenja svima, pokušavao da upravo promeni političku kulturu u Srbiji.

"Nekada najjače stranke i političke strukture moraju da plate cenu zato što pružaju ruku drugima kako ti drugi ne bi destabilizovali sistem. Moramo da pomirimo i region, jer samo razvojni region može da odoli iskušenjima krize", rekao je Tadić i istakao da niko ne treba da blagost koju iskazuje u politici tumači kao neodlučnost ili slabost.

Prema njegovim rečima, Srbiji su neophodne investicije da bi mogla da se razvija u korak sa ekonomski najjačim zemljama u Evropi, a preduslov za to jeste da se poštuju pravila i da se međunarodnoj zajednici bude predvidljiv partner, čemu politička destabilizacija nikako ne doprinosi.

"Mi menjamo političku kulturu i način opštenja s drugima, mi menjamo vrednosti, oni koji su glasali belim listićima ne razumeju koliko je teško stvarati novi jezik u politici i menjati političku kulturu, a naša politička kultura je bila kultura konflikata", rekao je Tadić.

Veliki softverski potencijal Srbije

Tadić je, prilikom posete Naučno-tehnološkom parku, rekao da će razvoj sveta u narednih 50 godina biti vezan pre svega za razvoj informacionih tehnologija i da je neophodno da Srbija nađe svoje mesto u takvoj budućnosti.

Uloga softverske industrije u srpskom bruto domaćem proizvodu iz godine u godinu raste, i to bi, kako je objasnio Tadić, mogao da bude jedan od najvećih iskoraka u privredi naše zemlje.

"Veoma je malo poznata činjenica da je softverski potencijal Srbije izuzetno veliki. Kada u inostranstvu kažem da je na tom polju naš potencijal izvrstan moji sagovrnici nastupaju sa iznenađenjem, znači moramo, pored uspostavljanja ovog parka, da fokusirano idemo na velike kompanije koje bismo da dovedemo", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, građani Srbije koji su tokom ratnih godina otišli iz Srbije jesu, takođe, veliki razvojni potencijal i danas rade u mnogim svetskim visokotehnološkim kompanijama, a sada, zahvaljujući gradnji Naučno-tehnološkog parka, moći će da imaju i uporište u Srbiji.

Kako je istakao, privlačenjem i okupljanjem visokostručnih ljudi stvara se prostor za napredak, ne samo jedne privredne grane, već čitave države i nacije.

Zajedno sa Tadićem Naučno-tehnološki park obišli su i bivši ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, kandidat DS-a za gradonačelnika Dragan Đilas, ministar odbrane Dragan Šutanovac i poslanički kandidat liste "Izbor za bolji život" genetičar Miodrag Stojković.

"Ovaj park će biti magnet za visokotehnološke kompanije iz sveta koje će, umesto da otvaraju razvojne centre u Indiji ili Rusiji, imati mogućnost da to urade u Srbiji", rekao je Đelić.

Prvi stanovnici kompleksa će, prema njegovim rečima, biti Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta, u okviru kojeg posluje 26 firmi, kao i Nacionalni inovacioni fond.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.