Tadić: Zločince u zatvore

Izvor: B92, 10.Jul.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Zločince u zatvore

Beograd -- Predsednk Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija hoće pomirenje sa susedima i da će učiniti sve da oni koji su počinili zločine završe u zatvoru.

On je rekao da to traži i od drugih država kako bi se "obeskrivili" narodi.

Tadić je na Kongresu Demokratske Omladine podsetio da je sutra godišnjica zločina u Srebrenici i naglasio da se uz poštvovanje i pažnju prema tim žrtvama misli i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sve ostale žrtva , kao što su one iz Ovčare.

"Sutra je godišnjica strašnog zločina u Srebrenici. To je dan kada posvećujući pažnju i poštovanje nevinim srebreničkim žrtvama mislimo i na sve ostale žrtve, kao što je i drugih dana obljetnica, kada su u pitanju žrtve u Bratuncu, Ovčari i bilo kom drugom mestu", rekao je Tadić.

Ističući želju Srbije za pomirenjem za susedima, Tadić je kazao da svi koji su činili zločine moraju biti u zatvoru kako bi narodi i države bili "obeskrivljeni" i kako bi građani bivših jugoslovenskih republika mogli da "kao ljudi žive zajedno".

Prema njegovim rečima, samo se na taj način može stvoriti normalan politički i kulturološki prostor na teritoriji bivše SFRJ.

Pripadnici Vojske Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića 11 jula 1995. godine ubili su više od 8.000 Bošnjaka u i oko Srebrenice.

Tadić: nema bolje opcije od EU

Tadić je izjavio da za Srbiju od ulaska u Evropsku uniju nema bolje opcije i da ta ideja zaslužuje podršku bez obzira što i sama Unija trenutno ima probleme.

"Uveren sam da je ideja EU ta koja zaslužuje podršku, iako trenutno nije jednostavno objasniti zašto, kada i sama ima probleme. Idemo prema njoj, jer bolje opcije nema", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, EU nije samo politički i mirovni projekat, već ekonomski i tehnološki i da na izazove iz tih oblasti mora da se odgovoriti.

Tadić je, međutim, dodao da mu se ponekad čini da njegov hrvatski kolega Ivo Josipović i on idu ispred svog vremena, ali da je život taj koji traži da se učini više.

Šef srpske države smatra da političari u EU ponekad nemaju odgovor za iskušenja.

Među ta iskušenja Tadić je, pored ostalog, ubrojao i pitanje koje su to evropske nacije, gde su granice EU, koja je njena uloga u globalnim procesima, kako će biti regulisani odnosi sa Rusijom, Kinom, Afrikom...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Iskazati poštovanje prema svim žrtvama

Izvor: EMportal, 10.Jul.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da na godišnjicu zločina u Srebrenici treba iskazati poštovanje nevinim srebreničkim žrtvama, ali i svim stradalim pripadnicima drugih naroda koji su izgubili život tokom rata u SFRJ.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.