Tadić: Završićemo Saradnju sa Hagom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2011, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Završićemo Saradnju sa Hagom

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će Srbija nastaviti istrage sve dok ne završi saradnju sa Haškim tribunalom, što podrazumeva i lociranje i hapšenje optuženih za ratne zločine Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Nema alternative hapšenju haških begunaca, izjavio je danas glavni tužilac Haškog tribunala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Serž Bramerc, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Mi se ponašamo kao da su oni u Srbiji i uhvatićemo ih ukoliko se tu nalaze, rekao je Tadić novinarima, posle razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom i naglasio da su Srbija učesvovati u njihovom hapšenju i ukoliko nisu na teritoriji Srbije.

Da učinimo sve

Predsednik Srbije nije želeo da spekuliše kakav će biti izveštaj Bramerca pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija i takođe nije želeo da dovodi u vezu dalje korake Srbije ka Evropskoj uniji i Bramercov izveštaj.

"Smatram da treba da učinimo sve što možemo i po pitanju statusa kandidata i po pitanju hapšenja begunaca. Srbija to i čini. Neću da spekulišem ni o kakvim datumima. Ovu godinu treba ispuniti radom na oba polja. Imamo šansu da postignemo uspeh u vezi oba pitanja", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da bi hapšenje Mladića i Hadžića dalo Srbiji dodatnu moralnu snagu i međunarodni kredibilitet kada je reč o istrazi o navodima iz Martijevog izveštaja.

Zabrinuti zbog istrage o trgovini organima

"Zabrinut sam zbog najava o formatu istrage u vezi sa ilegalnom trgovinom ljudskim organima koji dolazi iz više političkih centara", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, to što se istraga formatira tako da se smanjuju šanse za njen uspeh izazva veliku zabrinutost.

"Od funadamentalnog značaja je da ta istaga bude nezavisna. Srbija nema primedbe na učešće Euleksa u istrazi, ali prosta logika je da ta misija ne može imati mandat na teritorijama svih zemalja koje bi trebalo da budu obuhvaćene istragom, rekao je Tadić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da insistira na tome da UN imenuje nezavisnog istražitelja i da neće odustati od toga.

Bramerc: Srbija mora više

Nema alternative hapšenju haških begunaca, izjavio je danas glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Bramerc je rekao da je glavno pitanje njegovih razgovora u Beogradu bilo izostanak hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Srbija mora i može učiniti više, naglasio je Bramerc.

Udruženja žale što neće razgovarati sa Bramercom

Koalicija udruženja izbeglica izrazila je danas žaljenje što glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc neće tokom posete Beogradu razgovarati sa delegacijom izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske o suđenjima za ratne zločine.

"Tražimo da Serž Bramerc u svom izveštaju koji će početkom juna podneti Savetu bezbednosti UN, jasno navede da je pitanje artiljerijskih dnevnika i dalje jedno od otvorenih pitanja u odnosima haškog Tribunala i Hrvatske", navodi se u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica.

Ta koalicija je podsetila da je Bramerc pre dve godine izjavio da ima razloga da veruje da su neka lica namerno sklonila ili sakrila ključne dokumente o granatiranju civila i objekata i napadima na Knin tokom operacije "Oluja", koja Hag traži od Zagreba već tri godine.

Takođe, Koalicija od Bramerca traži da u izveštaju navede da Hrvatska izbegava da sudi pripadnicima svoje vojske i policije za zločine nad Srbima, i da nije objavila konačan spisak Srba protiv kojih se vodi istraga, optuženih ili osuđenih, onih koji su oslobođeni, a protiv kojih se zahteva obnova postupka.

Glavna tema - haški begunci

Bramerc je juče razgovarao sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem.

Glavna tema razgovora Bramerca i Vukčevića bili su haški begunci, rekao je Tanjugu zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, koji je prisustvovao sastanku.

"Sastanak je bio uobičajen, razgovaralo se o predmetima koji se nalaze pred Haškim tribunalom, a neizbežna tema bili su haški begunci i akcije koje Srbija u tom pogledu sprovodi", kazao je Vekarić.

Prema njegovim rečima, Bramerc se interesovao i za zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom i načinima na koje se može primeniti u Srbiji.

Bramerc se posebno osvrnuo na sporazum koji Srbija treba da potpiše sa BiH, a koji se tiče razmene dokumenata o ratnim zločinima, istakao je Vekarić, dodajući da je taj sporazum, za koji su dala saglasnost ministarstva pravde obe države, veoma koristan za regionalnu saradnju.

Vekarić je ocenio da je Bramerc otišao zadovoljan sa sastanka i izrazio nadu da će njegov izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom biti objektivan i da će uvažiti napore Srbije za hapšenje preostale dvojice haških begunaca.

"Bramerc ne može biti zadovoljan, kao što nismo ni mi, pošto begunci nisu u Hagu, ali nadamo se da će izveštaj biti objektivan", dodao je Vekarić.

Ljajić i Bramerc su konstatovali da se saradnja Srbije i Tribunala odvija profesionalno i bez poteškoća, saopšteno je iz Nacionalnog saveta.

Bramerc je, kako se navodi, rekao da u saradnji Srbije s Tribunalom i dalje ostaje otvoreno pitanje lociranje i predaja preostale dvojice begunaca (Ratka Mladića i Gorana Hadžića), što će biti istaknuto i u njegovom predstojećem redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN.

U saopštenju se navodi da dobra saradnja Srbije i Haškog suda obuhvata dostavljanje dokumentacije, pristup arhivama državnih organa i svedocima, kao i svim drugim tehničkim aspektima saradnje za koje je nadležan Nacionalni savet.

Tokom sastanka je istaknuto da nema nijednog zahteva Tužilaštva Haškog tribunala na koji nije odgovoreno u predviđenom roku, a obe strane su izrazile uverenje da će se ovakav trend nastaviti i u budućnosti.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Uhapšen Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.