Tadić: Veliki problem ekstremisti

Izvor: B92, 05.Dec.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Veliki problem ekstremisti

Beograd -- Govoreći o dobijanju kandidature za članstvo u EU, predsednik Srbije ocenio da su veliki problem ekstremisti koji mogu da izazovu nasilje, na štetu Srbije.

Boris Tadić je ukazao na to da, kada je u pitanju stav Nemačke, Srbija ne bi dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji da se o tome odlučivalo pre nekoliko dana, ali da ni u ovom trenutku ne može da proceni da li će se nakon aktuelnih događaja na severu Kosova stav te zemlje promeniti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Suština u pristupu te važne zemlje našoj kandidaturi izmenila se nakon poslednjeg nasilja na Kosovu", podsetio je predsednik Tadić u izjavi novinarima nakon konferencije "Napravi promenu - volontiraj".

On je ukazao i da je ogroman problem u tome što u ovom trenutku postoji mnogo onih koji nasiljem mogu Srbiju da spreče na njenom evropskom putu.

Predsednik je naveo da na obe strane, i na srpskoj i na albanskoj, pa i u međunarodnoj zajednici, postoje ekstremisti, koji bi na štetu Srbije mogli da izazovu nasilje.

"Problem je što ja ne mogu da utičem na sve koji danas imaju odgovornost na Kosovu i Metohiji, ali činim sve da se spreči nasilje, da se ljudi pomire i da se nađe rešenje za ovaj veliki problem", rekao je Tadić ističući da se u takvim pitanjima često radi o nepopularnim odlukama.

On je ukazao na problem koji često pominje i svojim evropskim kolegama, a koji je sadržan u činjenici da se od Srbije, srpskih političara i njega lično uvek očekivalo da donose odluke za koje ne postoji podrška većine stanovništva.

"I političko poverenje je nešto za šta postoji načelna podrška stanovništva, ali kada se izvinite u Srebrenici ili Vukovaru, ili usvojite Rezoluciju o Srebrenici, mnoge ljude pogodi, ako istog nema i sa druge strane", rekao je Tadić i dodao da je slično bilo kada je u pitanju hapšenje optuženih za ratne zločine.

"Ali ja stojim iza svih tih odluka, pa i iza ove o administrativnim prelazima, sa punim uverenjem da je to jedino moguće rešenje", podvukao je Tadić.

Sa druge strane, dodao je predsednik, pokazalo se, posebno u procesu proširenja EU, da evropski državnici češće razmišljaju o popularnosti, što je, kako je naveo, taj proces i usporilo.

Upravo zato što se od Srbije uvek očekivalo da bude na visini zadatka i od njenih političara da ne razmišljaju populistički, dodao je on, pozivam i evropske kolege da budu više državnici, a ne samo političari, da imaju viziju EU sa integrisanim zapadnim Balkanom, koja je nemoguća bez Srbije u tom prostoru.

Srbi sa severa Kosova počeli su jutros da uklanjaju barikadae u Jagnjenici, a potom i kod Jarinja. Za to vreme čeka se ishod današnjeg sastanka šefova diplomatije zemalja EU, koji će razmatrati u Briselu da li da Srbiji odobre status kandidata za članstvo u EU.

Prema njegovim rečima, ako Srbija i ne bude dobila status kandidata, ona neće odustati od svoje evropske budućnosti, niti od odbrane legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji.

"To nije definitivni poraz, već jedna izgubljena bitka", naveo je Tadić i istakao da do 9. decembra, kada se očekuje odluka Evropskog saveta o kandidaturi Srbije, još toga može da se uradi.

Poruka političarima: Ne zloupotrebljavajte Kosovo

Tadić je političare u Srbiji pozvao da ne zloupotrebljavaju Kosovo u političke svrhe, ističući da je to nemoralno i neodgovorno.

"Pozivam političare u Srbiji, bilo one koji su desno i nadaju se da će zloupotrebom kosovskog pitanja dobiti poene na izborima, ali i one koji pripadaju Preokretu i koji misle da će aktiviranjem ovog problema i dobijanjem statusa kandidata bolji proći na izborima da se odgovorno ponašaju", poručio je predsednik Tadić.

On je dodao da ovo nije trenutak u kome bi trebalo da se bavimo izbornim rezultatima.

Rešavanje kosovskog problema ne sme se ostavljati generacijama koje dolaze da ga rešavaju, rekao je Tadić i podsetio na, kako je rekao, "izjavu jednog premijera da treba da vodimo politiku zamrznutog konflikta", a onda će neke buduće generacije, kojih će biti sve manje, da te probleme rešavaju sa onima kojih će biti sve više.

"To smatram vrhunskim političkim nemoralom", poručio je Tadić.

Tadić je kazao da kada bi ga pitali da li bi više voleo da reši problem na Kosovu i da dobije datum pregovora za članstvo u Evropskoj uniji ili da pobedi na izborima, uvek bi se odlučio za, kako je rekao, ovo prvo, jer bi time ostvario nešto za građane Srbije.

"Zato ću i ubuduće donositi nepopularne odluke i potvrđivati da me više zanima kakve će biti posledice mog odlučivanja, a ne samo pobeda na izborima", poručio je predsednik.

Predsednik je još jednom pozvao Srbe sa severa Kosova da podignu glavu i vide da barikade nisu odbrana, već ugrožavanje njihovih interesa, dodajući i da poziva i Kfor da ne uklanja nasilno barikade.

Upitan šta će učiniti ukoliko Srbi, ipak, ne uklone u potpunosti barikade, predsednik je rekao da on nikada ne odustaje. "Neću prestati da ih ubeđujem i da se borim za njihovo dobro", poručio je Tadić.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izlaz iz spirale nasilja

Izvor: RTS, 05.Dec.2011

Pozvao sam Srbe da se povuku sa barikada isključivo zato da bih zaštitio njihove živote, kao i živote vojnika Kfora, rekao predsednik Boris Tadić. Svako nasilje i povređivanje ili gubitak života vodi u spiralu nasilja iz koje nema izlaza, istakao Tadić. ..Predsednik Boris Tadić rekao je da...

Nastavak na RTS...

Tadić: Ekstremisti pretnja kandidaturi

Izvor: S media, 05.Dec.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da, kad je reč o odlučivanju EU o statusu kadnidata za Srbiju, ogroman problem predstavlja činejnica da je mnogo ekstremista koji mogu da izazovu nasilje, na štetu Srbije...Tadić je ukazao da, kada je u pitanju stav Nemačke, Srbija ne bi dobila status...

Nastavak na S media...

Uslovljavanja EU, izbori i Kosovo

Izvor: B92, 06.Dec.2011, 11:30

Beograd -- Analitičari kažu da se svako uslovljavanje od EU odražava i na raspoloženje građana prema Uniji, ali dodaju da je ulazak u EU neophodan...Srboljub Branković iz "Medija galupa" ne veruje da će odluka o kandidaturi presudno uticati na rejtinge stranaka na predstojećim izborima, već...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.