Tadić: Velika Albanija bi uzdrmala Zapadni Balkan

Izvor: Blic, 27.Feb.2013, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Velika Albanija bi uzdrmala Zapadni Balkan

Brisel - Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je danas u Evropskom parlamentu u Briselu izjavio da je veoma zabrinut zbog izjava čelnika vlasti u Albaniji koji traže stvaranje "Velike Albanije" jer bi to izazvalo trenutnu nestabilnost u regionu Balkana.

U raspravi koju je organizovala socijalistička grupa u EP, Tadić je podvukao da je bio protivnik i "Velike Srbije" i "Velike Hrvatske" i da se zato protivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i planovima za stvaranje "Velike Albanije" dodajući da i "samo pominjanje `Velike Albanije' već sad odmah stvara nestabilnost".

- Balkan je veoma složeno područje kad je reč o narodima koji su tamo i Albanci žive ne samo u Albaniji, već i u Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji - rekao je Tadić odgovarajući na pitanje poslanika EP da li nacionalizmi na Zapadnom Balkanu ugrožavaju evropski put tamošnjih zemalja.

Tadić je ukazao na činjenicu da Srbi žive u svim drugim zemljama regiona, isto kao i Bošnjaci i Hrvati i dodao da bi "nastala veoma teška situacija ako bi ubuduće postali stvarnost takvi pokušaji, stvaranja 'velikih' etničkih država".

- Mi veoma snažno radimo na pomirenju, stabilizaciji regiona, miru - primetio je počasni predsednik DS, upozorivši da bi, u protivnom, "nastala krajnje teška i složena situacija u regionu".

Tadić je zatražio od poslanika parlamenta EU da učine sve da upozore albanske političare i vođstvo kud bi to vodilo i da ih pozovu da se okrenu sasvim obrnutim opredeljenjima.

- Apelujem na sve vas da primite na znanje da je jedino održivo rešenje za Kosovo može biti istinski doprinos budućoj stabilnosti u Srbiji i zemljama regiona - dodao je Tadić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Velika Albanija bi uzdrmala Balkan

Izvor: B92, 27.Feb.2013

Brisel -- Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi stvaranje "Velike Albanije" izazvalo trenutnu nestabilnost u regionu Balkana...U raspravi koju je organizovala socijalistička grupa u EP, Tadić je podvukao da je bio protivnik i "Velike Srbije" i "Velike Hrvatske" i da se zato protivi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.