Tadić umereni optimista oko dobijanja statusa kandidata

Izvor: Blic, 03.Dec.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić umereni optimista oko dobijanja statusa kandidata

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je večeras u Berlinu umereni optimizam u vezi sa šansama Srbije da posle sinoćnjeg sporazuma o administrativnim prelazima na Samitu EU dobije status kandidata.

Rekavši da je "teško da se u veoma složenim okolnostima pravi prognoza" Tadić je posle međunarodnog skupa Socijaldemokratske partije Nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukazao da se "stvari menjaju iz sekunde u sekund".

Dodao je da su "među evropskim političarima stvari moguće i promenljive do 9. decembra" i da treba "biti optimista, ali ne nerealističan optimista i srljati u izjave tipa da će Srbija sigurno dobiti kandidaturu".

"Ako Srbija i ne dobije sada kandidaturu, mi ne smemo nikada da odustanemo od nje zato što moramo da vodimo računa o interesima naših građana i pre svega interesima mladih ljudi koji bez evropske perspektive imaju veoma nejasnu budućnost", upozorio je Tadić.

Istovremeno, on je oštro kritikovao političare i sve druge koji u izjavama u Srbiji olako govore da "postoje i druga rešenja za politički proces u Srbiji".

"Ta rešenja niko nikada nije imenovao. Ona su zato, ne samo sumnjiva, već i neodrživa i nerealna. Srbiju niko nikada nikakvim fizičkim silama niti političkim procesima ne može odvući sa evropskog kontinenta", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je upozorio da je pitanje članstva u EU, odnosno kandidature "veoma važno pitanje, ali da nije jedino koje stoji pred nama u budućnosti".

"Za mene je još mnogo važnije da obezbedimo funkcionisanje sistema i pronađemo održiva rešenja, imajući u vidu konflikte i nasleđa iz 90-ih, a njegov deo je i kosovsko pitanje", rekao je Tadić.

Govoreći o odnosima Nemačke i Srbije, Tadić je rekao da "nemački stav prema Srbiji treba da uzme u obzir i ogromne potencijale naše dve zemlje i činjenicu da nema stabilnosti u jugoistočnoj Evropi bez stabilne i evropske Srbije".

Na pitanje da li strahuje da bi tvrd stav Nemačke kad je reč o davanje statusa kandidata Srbiji mogao da ugrozi odnose Beograda i Berlina koji su posle teških napora stabilizovani protekle decenije, Tadić je rekao da "nemačka politika treba da uzme u obzir i tu činjenicu".

"To je zato što duboko verujemo u povezanost dve zemlje i dva naroda i to da je evropska budućnost Srbije neodvojiva od toga. I nemački partneri treba da imaju tu senzitivnost", rekao je Tadić.

Podsećajući na velike oscilacije koje su postojale u nemačko-srpskim odnosima tokom čitavog 20. veka istakao je da su on lično "kao i svi predsednici demokratskih stranak u prošlosti činili veliki ličan napor za izgradnju najboljih mogućih odnosa dve zemlje".

"Srbija ima mnogo uzora u nemačkoj politici koje može da sledi i u narednim godinama, ali mislim da i nemačka politika treba da sagleda najdublje interese i osećanja naših građana i sve što smo učinili u reformskom smislu prethodnih godina", rekao je Tadić.

Povezane vesti: Podeljene reakcije na dogovor Beograda i Prištine Tadić: Rešenje o prelazima nije idealno, ali stojim čvrsto iza njega Tadić: Spreman sam da pomognem Nikoliću da se izgradi kao političar U DS ćute, Marković traži da se Srbi povuku Tribina: Napredak Srbije jedino uz suočavanje sa prošlošću

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić umereni optimista oko statusa kandidata

Izvor: Mondo, 03.Dec.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je večeras u Berlinu umereni optimizam u vezi sa šansama Srbije oko kandidature nakon sinoćnjeg sporazuma o prelazima.

Nastavak na Mondo...

Tadić umereni optimista oko dobijanja statusa kandidata

Izvor: Beta, 03.Dec.2011

BERLIN, 3. decembra 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je u subotu uvece u Berlinu umereni optimizam u vezi sa šansama Srbije da posle sporazuma u petak uveče o administrativnim prelazima na Samitu EU dobije status kandidata...Rekavši da je "teško da se u veoma složenim okolnostima...

Nastavak na Beta...

Tadic: Nisam nerealni optimista

Izvor: Radio Centar 987, 03.Dec.2011

Berlin - Predsednik Srbije Boris Tadic izrazio je umereni optimizam u vezi sa sansama Srbije da posle sporazuma o administrativnim prelazima dobije status kandidata. Rekavsi da je tesko da se u veoma ..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.