Tadić: Srbiji potrebna nova liderska i ekonomska reššenja

Izvor: Blic, 05.Sep.2013, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbiji potrebna nova liderska i ekonomska reššenja

Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da su Srbiji potrebna nova liderska i ekonomska rešenja, kao i nove investicione strategije.

Tadić, koji je bivši predsednik Srbije, učestvovao je na panelu kojim je zatvoren ovogodišnji Ekonomski forum u Poljskoj, gde je iskazao zabrinutost zbog određenih promena i reformi koje bi Srbija trebalo da primeni, kako njen evropski put i budućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne bi bili dovedeni u pitanje.

"Te promene se odnose pre svega na liderska rešenja", rekao je Tadić na panelu "Zašto je Evropi potrebna istorija?" i naveo da lideri moraju, ne samo snažno zastupati evropske ideje, nego biti njihovo otelotvorenje, jer bez takvih lidera evropski put Srbije neće biti izvestan.

Tadić je na panelu, kako je saopšteno iz DS, ukazao "na pogoršanje ekonomske situacije u Srbiji", navodeći da su našoj državi neophodne nove investicione strategije.

Prema njegovim rečima, bez adekvatnih ekonomskih rešenja i poboljšanja ekonomske situacije biće teško uspešno slediti ideju EU i imati podršku građana za tu ideju.

"Ukoliko Srbija ne bude rešavala te probleme, optimizam svojevrsnog 'kraja istorije' može lako preći u pesimizam 'ponavljanja istorije'", ocenio je Tadić, koji je ukazao na razloge zbog kojih Srbija i Zapadni Balkan moraju učiniti proces evrointegracija nepovratnim i u skladu sa tim procesom nedvosmisleno usmeravati svoju spoljnopolitičku orijentaciju.

Tadić je naveo i da je ideologija liberalne demokratije nesumnjivo odnela pobedu nad ostalim ideologijama kroz istoriju sveta i da su njeni postulati temelj na kome bi trebalo da budu zasnovani principi međunarodne zajednice.

On je naglasio da principi liberalne demokratije nemaju alternativu i da bi i pojedinačni, kao i globalni sistem, trebalo da se usavršavaju u skladu sa njima.

"Evopska unija, izgrađena na principima liberalne demokratije, u svetlu svetske istorije predstavlja najuspešniji mirovni projekat u svetu, a sa aspekta evropskih zemalja cilj bez alternative", podvukao je Tadić.

Trodnevni forum okupio je oko 3.000 lidera i eksperata iz oblasti politike, ekonomije, nevladinog sektora i akademskih zajednica.

Tokom boravka u Poljskoj, Tadić je juče održao predavanje i diskusiju kao specijalni gost na Forumu mladih lidera koji se po osmi put održavao u okviru Ekonomskog foruma i koji je okupio oko 300 mladih lidera iz EU, Istočne Evrope i Kavkaza.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tadić: Potrebna nova liderska i ekonomska rešenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2013

Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da su Srbiji potrebna nova liderska i ekonomska rešenja, kao i nove investicione strategije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.