Tadić: Srbija uprkos krizi očuvala razvojni potencijal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2011, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija uprkos krizi očuvala razvojni potencijal

ŠABAC -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je Srbija, za razliku od mnogih drugih zemalja, uspela da očuva razvojne potencijale uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i da bi za desetak godina mogla da bude veoma dinamična zemlja.

Tadić je, prilikom posete Šapcu, podsetio da su strani eksperti ovih dana u medijima izneli stav da Srbija u narednih deset godina može da uđe među dvadeset zemalja sa najvećim razvojnim potencijalima.

On je ukazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je to zasad samo šansa i da je za ostvarenje tog cilja neophodno da se zna ekonomski i politički pravac u kojem ide država.

"U narednih deset godina, ako ne budemo pravili greške, i ako budemo smanjili troškove države i javni sektor predamo privatnom menadžmentu, što nas očekuje posle izbora, Srbija može da postane jedna veoma dinamična zemlja", procenio je Tadić.

On je danas u Šapcu obišao kompaniju Mlekara Šabac AD, koja posluje u sastavu Farmakoma, i konstatovao da je Šabac grad sa izuzetnim razvojnim potencijalima.

Obraćajući se novinarima posle obilaska mlekare, Tadić je istakao da je naša zemlja i u uslovima ekonomske krize, koja je počela 2008, uspela da sačuva razvojne potencijale za razliku od mnogih drugih zemalja.

Prema njegovim rečima, Srbija ne bi smela da propusti šansu, te da je za to neophodna jasna ekonomska i politička strategija.

U tom smislu, istakao je predsednik Tadić, nema odustajanja od evropskih integracija jer bi to bilo pogubno.

Paralelno s tim, objasnio je, mora se raditi na infrastrukturnim projektima, odnosno moraju se uložiti maksimalni napori da se što pre završe započeti i planirani infrastrukturni projekti, kako bi bili obezbeđeni uslovi za dolazak novih investitora.

"Šabac je odličan primer za to. Bivši i sadašnji gradonačelnik odlično su planirali industrijsku zonu i kupovali zemlju od privatnika i objedinjavali parcele i tako stvarali šanse za nove investicije. Kada u Šabac posle Farmakoma dođe još neka velika strana firma, to će biti međunarodno poznata činjenica", rekao je Tadić.

On je rekao da se planira izgradnja autoputa, bez zaustavnih traka, prema Šapcu.

"Gradovi kao što su Šabac, Prokuplje, Loznica, Zaječar moraju biti povezani tangentama i dodao da su putevi bez zaustavnih traka (motorvej) najbolji način za to.

Tadić je takođe rekao da se vode pregovori o velikim investicijama u grad Šabac i izrazio nadu da će ti pregovori uskoro biti završeni i da će posle Farmakoma i neke druge strane kompanije doći u taj grad.

Govoreći o budućim novim projektima, on je izrazio nadu da će EU prihvatiti plan o izgradnji Koridora 11, koji bi povezao Italiju i Rumuniju, a u koji bi bila uključena i Srbija.

"Tada bi se Srbija nalazila na sredokraći tri panevropska koridora. To je naša vizija razvoja Srbije."

Investicije iz bivše Jugoslavije obezbedile su da u Srbiji postoje razvojni potencijali, a posebno u hemijskoj industriji, poljoprivredi i infrastrukturi, koja, kako je rekao, ima nesaglediv potencijal.

"U narednih deset godina, ako ne budemo pravili greške, i ako budemo smanjili troškove države i javni sektor predamo profesionalnom menadžmentu, što nas očekuje posle izbora, Srbija može da postane jedna veoma dinamična zemlja", zaključio je Tadić.

Petrović: Svetska banka veruje u potencijal Mlekare Šabac

Ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović izjavio je da je Mlekara Šabac nedavno od Svetske banke dobila kredit od 120 miliona evra, što je, kako je rekao, dokaz da jedna od najznačajnijih međunarodnih finansijskih institucija veruje u ogroman potencijal te kompanije.

Ministar je naglasio da Mlekara Šabac, koja posluje u sastavu Koncerna Farmakom, ima veliki izvozni potencijal, a dokaz je, pre svega, sve veći izvoz u Rusiju.

"To je znak i za druge proizvođače mleka u Srbiji, ali i za prehrambenu industriju u celini da postoje dobre prilike za izvoz u Rusiju", rekao je Petrović i dodao da će se tokom posete Farmakomu razgovarati o procesu proizvodnje mleka, ali i o tome kako da se poveća stočarska proizvodnja u Srbiji.

Podsetivši da u BDP poljoprivrede stočarska proizvodnja čini 30 odsto, Petrović je naveo da bi to moglo biti i celih 60 procenata, koliko imaju razvijene zemlje.

Kako je naglasio, značajniji pomak u proizvodnji, međutim, nije moguć bez izvoza i to je jedna od tema tokom posete Mlekari Šabac.

Petrović je na kraju dodao da će, osim o izvozu u Rusiju, biti reči i o tome šta nedostaje u procedurama za izvoz u zemlje Evropske unije.

Šabačka mlekara, inače, dnevno prerađuje 240.000 litara sirovog mleka, a ima mogućnost da preradi i dodatnih 20.000 litara.

U Mlekari veruju da će to biti dovoljno da, uz već ugovoreni izvoz, jednom mesečno za sada manji kontingent njihovih proizvoda stigne i na tržište SAD.

Najznačajniji kupac proizvoda šabačke mlekare na inostranom tržištu je ruska firma "Magnit Tander", sa kojom je potpisan ugovor vredan deset miliona evra.

U sklopu toga postignut je aranžman i o isporukama za velike kupce u dva najveća ruska grada- Moskvu i Sant Peterburg, koji zajedno imaju oko 15 miliona stanovnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Bićemo dinamična zemlja

Izvor: B92, 08.Nov.2011

Šabac -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je Srbija, za razliku od mnogih drugih zemalja, uspela da očuva razvojne potencijale uprkos svetskoj ekonomskoj krizi...Tadić je, prilikom posete Šapcu, podsetio da su strani eksperti ovih dana u medijima izneli stav da Srbija u narednih deset godina...

Nastavak na B92...

Tadić: Srbija očuvala razvojni potencijal

Izvor: Mondo, 08.Nov.2011

Srbija je, za razliku od mnogih drugih zemalja u svetskoj krizi, očuvala potencijal i za desetak godina mogla bi da bude veoma dinamična zemlja.

Nastavak na Mondo...

Srbija uprkos krizi očuvala razvojni potencijal

Izvor: Studio B, 08.Nov.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija, za razliku od mnogih drugih zemalja, uspela da očuva razvojne potencijale uprkos svetskoj ekonomskoj krizi...On je dodao da bi Srbija za desetak godina mogla da bude veoma dinamična zemlja...Tadić je, prilikom posete Šapcu, podsetio da su strani...

Nastavak na Studio B...

TADIĆ: SRBIJA IMA POTENCIJAL

Izvor: Kurir, 09.Nov.2011, 08:07

ŠABAC - Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u Šapcu da će, prema proceni ekonomista, Srbija u narednih 10 godina po razvijenosti biti među 20 zemlja u Evropi...- To je zato što smo sačuvali svoje razvojne potencijale, za šta je dobar primer i Šabac - rekao je Tadić, koji je posetio domaćinstvo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.