Srbija

Utorak, 08.11.2011.

15:48

Tadić: Bićemo dinamična zemlja

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je Srbija, za razliku od mnogih drugih zemalja, uspela da očuva razvojne potencijale uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

Izvor: Tanjug

Default images

Tadić je, prilikom posete Šapcu, podsetio da su strani eksperti ovih dana u medijima izneli stav da Srbija u narednih deset godina može da uđe među dvadeset zemalja sa najvećim razvojnim potencijalima.

On je kazao da je to zasad samo šansa i da je za ostvarenje tog cilja neophodno da se zna ekonomski i politički pravac u kojem ide država.

"U narednih deset godina, ako ne budemo pravili greške, i ako budemo smanjili troškove države i javni sektor predamo privatnom menadžmentu, što nas očekuje posle izbora, Srbija može da postane jedna veoma dinamična zemlja", zaključio je Tadić.

On je istakao da je naša zemlja i u uslovima ekonomske krize, koja je počela 2008, uspela da sačuva razvojne potencijale za razliku od mnogih drugih zemalja.

Prema njegovim rečima, Srbija ne bi smela da propusti šansu, te da je za to neophodna jasna ekonomska i politička strategija. U tom smislu, istakao je predsednik Tadić, nema odustajanja od evropskih integracija jer bi to bilo pogubno.

Investicije iz bivše Jugoslavije obezbedile su da u Srbiji postoje razvojni potencijali, a posebno u hemijskoj industriji, poljoprivredi i infrastrukturi, koja, kako je rekao, ima nesaglediv potencijal.
"Šabac je odličan primer za to. Bivši i sadašnji gradonačelnik odlično su planirali industrijsku zonu i kupovali zemlju od privatnika i objedinjavali parcele i tako stvarali šanse za nove investicije. Kada u Šabac posle Farmakoma dođe neka velika strana firma, to će biti međunarodno poznata činjenica", rekao je Tadić.

On je rekao da se planira izgradnja autoputa, bez zaustavnih traka, prema Šapcu. "Gradovi kao što su Šabac, Prokuplje, Loznica, Zaječar moraju biti povezani tangentama i dodao da su putevi bez zaustavnih traka (motorvej) najbolji način za to", kaže Tadić.

Tadić je takođe rekao da se vode pregovori o velikim investicijama u grad Šabac i izrazio nadu da će ti pregovori uskoro biti završeni i da će posle Farmakoma i neke druge strane kompanije doći u taj grad.

Govoreći o budućim novim projektima, on je izrazio nadu da će EU prihvatiti plan o izgradnji Koridora 11, koji bi povezao Italiju i Rumuniju, a u koji bi bila uključena i Srbija. On kaže da bi se "tada Srbija nalazila na sredokraći tri panevropska koridora. To je naša vizija razvoja Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: