Tadić: Srbija spremna za dijalog o Kosovu

Izvor: Politika, 25.Sep.2010, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija spremna za dijalog o Kosovu

NJUJORK – Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas spremnost na dijalog koji će dovesti do „prihvatljivog rešenja” za problem Kosova i istakao da će Beograd i Priština prvi put razgovarati posle mnogo godina.

„Uskoro će dve strane razgovarati prvi put posle mnogo godina. Moramo biti strpljivi i moramo da iznađemo one teme koje će omogućiti da poverenje bude izgrađeno na obe strane”, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tadić na debati 65. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da sada može da nastupi faza u kojoj će „sve strane iza sebe ostaviti anahronistične analize i diplomatske zasede”.

„Želim da istaknem da je od suštinske važnosti da, tokom procesa dijaloga, članice UN koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ostanu na tom kursu nepriznavanja”, rekao je Tadić.

To će, kako je ocenio, značajno doprineti da se osigura da jednostrani pokušaji nametanja rešenja etničkih i teritorijalnih sporova ne budu ozakonjeni i time spreči da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova postane presedan.

Tadić je naveo da bi bilo pođednako štetni pokušaji da se izmeni realnost na terenu dok traju pregovori. „Bilo kakav pokušaj da se ta realnost izmeni kroz upotrebu sile doveo bi do trenutnog okončanja procesa dijaloga”, poručio je Tadić.

„Uvek smo govorili da smo spremni da stupimo u dijalog. Međutim, taj dijalog mora biti određen pravilima i odgovornošću i to je postignuto poslednjim glasanjem u Generalnoj skupštini UN”, rekao je predsednik Srbije .

Govoreći o rezoluciji o Kosovu, koju je podnela Srbija uz podršku Evropske unije i koju je Generalna skupština usvojila aklamacijom, Tadić je istakao da Srbija pozdravlja rezoluciju i naveo spremnost Srbije da se uključi „u proces koji će, nadajmo se, dovesti do obostrano prihvatljivog kompromisnog rešenja kosovskog problema”.

U tom svetlu smo tražili potvrdu postojećeg međunarodnog sistema i „ponosni smo da je naša vera u taj proces dala rezultate”, naveo je.

„Stav Srbije ostaje nepromenjen. Srbija neće ni eksplicitno ni implicitno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova”, istakao je predsednik.

Tadić je naveo da Međunarodni suda pravde nije podržao stav da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova jedinstven slučaj niti da je podržao navodno pravo kosovskih Albanaca na samoopredeljenje.

„Sud nije potvrdio pravo pokrajine na otcepljenje od Srbije niti je podržao tvrdnju da je Kosovo suverena država. Mišljenje Suda je jasno: jednostrano proglašena nezavisnost Kosova je bila samo pokušaj da se konačno odredi status Kosova”, rekao je Tadić.

U rezoluciji Generalne skupštine UN se prima na znanje savetodavno mišljene Suda i „u tim okvirima smo spremni da započnemo dijalog na koji se poziva u rezoluciji”. „Sada smo spremni na razgovor”, poručio je Tadić.

Srbija će za nekoliko dana „sa ponosom proslaviti desetogdoišnjicu mirne demokratske revolucije”, podsetio je Tadić, navodeći da se Generalnoj skupštini obraća „kao lider koji veruje da je budućnost u zalaganju za pomirenje”.

On je podsetio da je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Srebrenici, da je zločin osuđen i da je ponuđeno izvinjenje što, kako je rekao, ukazuje na „zrelost demokratije u Srbiji”.

„Nadam se da će nam više takvih gestova u regionu pomoći da stvorimo novi region u kojem će nas zajednička istorija moralno ujediniti, a ne politički deliti”, kazao je Tadić.

On je naveo i da se region Zapadnog Balkana menja, u velikoj meri nabolje, ali je skrenuo pažnju na problem organizovanog kriminala.

Predsednik Srbije je naveo i da je Srbija kroz istoriju bila deo međunarodnih pokreta, zbog čega je danas „u potpunosti posvećena ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji”.

-----------------------------------------------------------------------------

Tadić s Klausom, Biltom i Sokratešom

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Njujorku, na marginama 65. zasedanja Generalne skupštine UN, s predsednikom Češke Vaclavom Klausom, premijerom Portugala Žozeom Soktarešom i šefom švedske diplomatije Karlom Biltom.

Ovim susretima i obraćanjem Generalnoj skupštini UN Tadić je završio višednevni boravak u Njujorku.

I prethodnih dana Tadić je imao čitav niz bilateralnih susreta tokom kojih nastojao da obezbedi podršku za poziciju Srbije da dijalogom treba doći do održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i da za Srbiju i celi region treba obezbediti što bržu evropsku perspektivu.

Na marginama zasedanja Generalne skupštine UN Tadić je o Kosovu razgovarao s generalnim sekretarom svetske organizacije Ban Ki-munom i visokom predstavnicom UN za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Predsednik Srbije je sa Eštonovom razmenio i mišljenja o daljem toku procesa evrointegracija Srbije, kao i s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom i premijerom Belgije, predsedavajuće EU, Ivom Letermom.

Posle tog sastanka šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere je najavio da će o kandidaturi Srbije biti reči na sastanku Saveta ministara 25. oktobra.

Evrointegracije i pitanje Kosova, i u tom kontekstu stav Srbije da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost pokrajine, bile su glavne teme i Tadićevih susreta s predsednicima Kipra i Slovačke, Dimitrisom Hristofijasom i Ivanom Gašparovičem.

Posle nedavnog susreta u Beogradu, Tadić je na marginama skupa u sedištu UN razgovarao i sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom.

Tadić se sastao s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom i s njim je razmenio mišljenja o daljem razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje, kao i o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine.

Tokom razgovora s premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom i ministrom spoljnih poslova Španije Migelom Anhelom Moratinosom, bilo je reči o daljim koracima Srbije u evropskim integracijama, kao i razgovorima Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije se susreo i s predsednikom Turske Abdulahom Gulom s kojim je razmotrio pitanja koja se tiču bilateralne saradnje dve zemlje. Tom prilikom Tadić je turskom kolegi preneo ranije izrečeni stav da Srbija podržava celovitost BiH.

Zasedanje Generalne skupštine UN bilo je prilika i za razgovore predsednika Srbije i Tadžikistana Imomalija Rahmonova o jacanju bilateralne saradnje i potencijalima u ekonomskoj sferi.

Kada je reč o susretima s liderima iz zemalja regiona, Tadić je razgovarao s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem o srpsko-crnogorskim odnosima, situaciji u regionu i ekonomskoj saradnji.

Prijem koji predsednik SAD priređuje svake godine povodom Generalne skupštine UN bio je prilika i za susret Tadića i Baraka Obame.

Beta/Tanjug

objavljeno: 25/09/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Sada smo spremni na razgovore (video)

Izvor: Danas, 25.Sep.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas spremnost na dijalog koji će dovesti do "prihvatljivog rešenja" za problem Kosova i istakao da će Beograd i Priština prvi put razgovarati posle mnogo godina.

Nastavak na Danas...

Tadić: Rešenje na duže staze

Izvor: B92, 25.Sep.2010

Beograd -- Tadić je izjavio da je Srbija spremna na dijalog sa Prištinom. On je takođe najavio posetu državne sekretarke SAD Hilari Klinton Srbiji u oktobru...Predsednik Srbije je rekao da se traga za kompromisnim rešenjem održivim na duže staze...Dijalog Beograda i Prištine, prema rečima predsednika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.