Tadić: Srbija najbolje mesto za investicije u Evropi

Izvor: Politika, 22.Sep.2010, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija najbolje mesto za investicije u Evropi

NJUJORK – Predsednik Republike Boris Tadić pozvao je večeras američke kompanije da ulažu u Srbiju, ističući da je dosadašnji nivo investicija i trgovinske razmene daleko ispod mogućnosti koje pružaju srpsko tržište i investiciona klima.

"Srbija doživljava Sjedinjene Američke Države kao strateškog ekonomskog partnera. Srbija je političko, ekonomsko i intelektualno čvorište Jugoistočne Evrope, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i mi smo kapija ka nekim od najatraktivnijih svetskih tržišta", izjavio je Tadić obraćajući se američkim investitorima u njujorškom Harvard klubu.

Tadić je rekao da, ukoliko neko iz SAD namerava da investira u Evropu, ne postoji bolje mesto za to od Srbije.

"Zahvaljujući makroekonomskoj stabilnosti, sačuvanoj intervencijama vlade i Međunarodnog monetarnog fonda, naša ekonomija je ponovo na razvojnom putu. Naš kreditni rejting je čak poboljšan tokom svetske finansijske krize, za ovu godinu je predviđen ekonomski rast od dva odsto, a ta stopa će u 2011. godini biti više nego udvostručena", naveo je Tadić.

Predstavljajući pogodnosti za pristup trećim tržištima, Tadić je istakao da Srbija, zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini sa zemljama regiona, EU, Rusijom, Belorusijom i Turskom, pruža mogućnosti za izvoz na tržišta sa blizu milijardu stanovnika.

Stoga je, prema Tadićevim rečima, evidentno da Srbija investitorima pruža pogodnosti koje može da ponudi svega nekoliko zemalja u svetu.

Kada je reč o infrastrukturnim pogodnostima, Tadić je naglasio da se Srbija nalazi u samom središtu veoma prometnih drumskih, železničkih i rečnih koridora koji povezuju Evropu i Aziju.

Predsednik Tadić je potencijalne investitore izvestio o opsežnim radovima na saobraćajnoj infrastrukturi i pogodnostima koje će to doneti u bliskoj budućnosti.

Srbija je, uz to, i u energetskom smislu postaje osovina regiona, a to se odnosi i na oblast telekomunikacija i IT sektor.

Srbija, prema Tadićevim rečima, pruža komparativne prednosti i kada je reč o kvalitetu radne snage, budući da su srpski radnici vredni, dobro obučeni i relativno jevtini u poređenju sa drugim državama, i da više od 40 odsto populacije govori engleski.

Predsednik Tadić je podsetio da je za deset godina, koliko je prošlo od demokratskih promena, Srbija sprovela opsežne društvene reforme, koje će biti konsolidovane ulaskom u EU.

"Opredeljena da se veoma brzo integriše u EU, Srbija je društvo orijentisano ka razvoju i država koja će postati regionalni garant integracija, bezbednosti i prosperiteta. Vaš kapital, znanja i iskustva su dobrodošli, i zato vam poručujem: investirajte u Srbiju", rekao je Tadić.

Tanjug

objavljeno: 22/09/2010
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.