Tadić: Spreman sam da vodim DS

Izvor: RTS, 15.Jan.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Spreman sam da vodim DS

Vanredni parlamentarni izbori su neophodni, kaže počasni predsednik DS-a Boris Tadić. Liderstvo u DS-u nije mi cilj, ali sam spreman da preuzmem vođstvo ukoliko je to volja većine, dodaje Tadić. Ističe da nikada nije tražio koaliciju sa naprednjacima.

Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić smatra da su vanredni parlamentarni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbor neophodni, tvrdi da je laž da je bilo kada izjavio da je za koaliciju sa naprednjacima i dodaje da mu liderstvo u DS-u nije cilj, ali da je spreman da preuzme vođstvo ukoliko je to volja većine i u interesu je ostvarivanja ciljeva stranke.

U izjavi za Tanjug Tadić je insistirao na tome da je bitno da se odluke u stranci donose u skladu sa uverenjima i demokratskim principima, a ne u skladu sa kalkulacijama kako zadržati funkcije ili s pretnjama oduzimanjem tih funkcija i tvrdi da ovo nije trenutak borbe za mesto lidera stranke nego za očuvanje demokratskog duha stranke na kom ona počiva.

Negirajući da je bilo kada izjavio da je za koaliciju sa SNS-om, Tadić kaže da je očigledno da se "pokušava iskonstruisati svojevrsna polarizacija sa namerom da se vlastitom protivniku pripiše neodrživ stav, a da se tek onda diskutuje i raspravlja sa njim".

"To je opet prozirna antidemokratska metodologija svojstvena najmračnijim političkim ideologijama. Pogotovo ne dozvoljavam da mi se pripisuju stavovi koji su do nedavno pripadali upravo mojim unutarstranačkim i vanstranačkim oponentima", istakao je Tadić.

Pojasnio je da je govoreći o velikim koalicijama aludirao na to da su korisne za društvo u određenim istorijskim uslovima i trenucima, navodeći primere takve prakse u drugim evropskim zemljama u kojima se upravo formiraju velike koalicije.

Navodi i da formiranje koalicija zavisi od mnogo faktora, te da on ne spada u grupu političara koji takve odluke donose na uštrb realnosti, ali ni na uštrb ideologije i politike DS-a.

"Ja se, dakle, nikada nisam izjašnjavao o toj koaliciji, pa neću ni sada. Ukoliko bih to sada uradio to bi bio čist amaterizam, a prepuštam drugima da budu amateri", naglasio je počasni predsednik demokrata.

U DS-u ne vlada prinudno jednoumlje

Povodom sednice Glavnog odbora zakazane za 18. januar, Tadić kaže da se ne radi o tome da li će on ili neko drugi biti na čelu stranke, već da je DS stranka u kojoj je uvek bilo moguće izraziti stav suprotan rukovodstvu i u kojoj ne vlada prinudno jednoumlje, pa tako, dodaje, i odluke koje ovih dana donose odbori DS pokazuju da je ta stranka i dalje jedina demokratska opcija u Srbiji.

Tadić navodi da ne može predvideti da li će sednica GO DS doneti "tektonske promene", ali je ponovio da niko ne sme biti izložen bilo kakvim pretnjama.

"To je princip Demokratske stranke od osnivanja do danas. U tom smislu ovu situaciju sagledavam kao izraz demokratičnosti a nikako kao pokušaj uništavanja jedinstva stranke. Ukoliko ne bi postojao način da se izrazi nezadovoljstvo to bi predstavljalo urušavanje osnovnih principa na kojima počiva DS, a samo to bi značilo urušavanje stranke", navodi Tadić.

Ne želeći da govori o tome zašto je DS u prethodnih godinu dana postizao tako loše rezultate na lokalnim izborima po Srbiji, Tadić je najavio da će svoj stav o tome izneti na sednici Glavnog odbora u subotu, jer bi iznošenje stava u medijima pre nego što ga iznese na Glavnom odboru predstavljalo direktno kršenje statute stranke.

Upitan da li su tačni navodi medija da je lideru stranke Draganu Đilasu rekao da ne može da bude nosilac izborne liste, odgovorio je: "Taj most ćemo prelaziti ako do njega stignemo".

Zalažući se za vanredne izbore, Tadić je naveo da su pred Srbijom zadaci čije rešavanje zahteva stabilnu vladu, ocenjujući pri tome da među koalicionim partnerima u aktuelnoj vladi nema nikakvog poverenja te da njihovi potezi ne proizilaze iz njihovih uverenja već iz čistog utilitarizma.

Za promenu izbornog sistema

Uz vanredne izbore Tadić se zalaže i za promenu izbornog sistema, navodeći da samo direktni izbori i promene ustava obezbeđuju direktnu podelu odgovornosti, bez čega je nemoguće sprovesti neophodne reforme.

Upitan o svojim najvećim greškama u vreme dok je bio na čelu zemlje i stranke, Tadić je ponovio da je to kadrovska politika, a sebi, kaže, posebno zamera što nije brže i odlučnije smenjivao one koje je trebalo smenjivati.

Uprkos tome veruje da samo DS ima snagu da mobiliše kvalitetne kadrove, dok stranke na vlasti, po njegovoj oceni, mobilišu ljude poput Gorana Vesića.

"Takvima nismo mogli poveriti nijednu odgovornu funkciju.Takvi ljudi su bili sposobni samo za pokretanja intriga i najprljavijih političkih akcija uslovljenih isključivo njihovom ličnom, političkom i finansijskom koristi.Takvi kadrovi su produkt grešaka, a stranke koje ih prihvataju očigledno će sa njima tek proći kroz iskustvo koje je iza nas", ocenio je Tadić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.