Tadić: Sportski duh, a ne pesimizam

Izvor: B92, 26.Avg.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Sportski duh, a ne pesimizam

Beograd, Brisel -- Predsednik Srbije Boris Tadić rekao da je potreban sportski duh a ne pesimizam i da Srbija nipošto neće doneti odluku da odustane od evropskih integracija.

Tadić je kritikovao domaće političare koji, posle posete nemačke kancelarke Beogradu, šire pesimizam.

"Odluka da se sada odustane od evropskih integracija, zbog teškoća sa kojima se suočavamo, bila bi katastrofalno loša i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija to ne sme da učini", izjavio je Tadić.

Predaja sada bila bi najveća usluga onima koji ne žele dobro Srbiji i njenim građanima. Zato će, poručuje Boris Tadić, Beograd nastaviti sa ispunjavanjem svojih obaveza prema evropskim partnerima.

Onima koji posle posete Angele Merkel šire malodušnost predsednik Srbije poručuje da politika ima i sportsku dimenziju.

"Reakcije koje dolaze iz Srbije i koje su imanentne srpskoj politici, gde se ulazi u novi defetizam sa izgovorom tipa 'jesmo li rekli da će EU postavljati nemoguće uslove' - za mene je to nesportski duh. Taj nesportski duh bi svakoga ko se bavi sportom vodio u poraz. To nije pobednički duh. Politika ima i sportsku dimenziju i nikada ne smete da odustanete od svojih ciljeva i interesa i nikada ne smete da se predate", kaže on.

Tadić je objasnio da je u razgovorima sa nemačkom kancelarkom otvoreno izneo mišljenja o stvarima oko kojih postoje neslaganja. Merkelovoj je rekao da je nezadovoljan što se deset meseci čeka na formiranje komisije koja bi se bavila istragom trgovine organima Srba otetih na Kosovu, ali i nereagovanjem na nedavni gest hrvatske premijerke Jadranke Kosor.

Tadić je napomenuo i da Nemačka danas ima dominantnu ulogu u evropskoj politici, te da se to mora uzeti u obzir sa punom ozbiljnošću.

"Brisel ne komentariše izjave lidera zemalja EU"

Prve reakcije na eventualni zastoj u evrointegracijama Srbije stiže i iz Brisela.

U izjavi za B92, Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, rekla je da za Brisel najvažnija tema ostaje regionalna saradnja i dijalog Beograda i Prištine. Kocijančićeva nije mogla da odgovori na pitanje da li su stavovi Angele Merkel i zvanični stavovi Brisela.

"Mi nikad ne komentarišemo pojedinačne izjave evropskih voditelja, ali stav EU je jasan - mi bi želeli da dođe do normalizacije odnosa sa Kosovom. I vi znate da je regionalna saradnja jedan važan deo političkih kriterijuma kojeg svaki kandidat sa Balkana mora da ispuni za članstvo, a naš fokus je u tom slučaju na dijalogu Beograda i Prištine", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.