Tadić: Skandiranje mi ne smeta

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 08.Nov.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Skandiranje mi ne smeta

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio da je skandiranje deo navijačkog folkora i kulture i da ne želi drugačiji tretman nego što su imali drugi predsednici.

"Skandiranje je deo navijačkog folklora i kulture, meni to ne smeta. Neka državi organi rade svoj posao. Ne mešam se u rad pravosuđa, niti u rad FSS", kaže Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da lično nikada nikoga nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozivao da se ubije i naglasio da ne želi poseban tretman.

"Neću da imam drugačiji tretman od drugih predsednika", kazao je Tadić, kao i da bi reagovao u slučaju da su navijači pogrdno skandirali nekom njegovom oponentu.

Fudbalska utakmica Smederevo-Rad na kojoj su navijači skandirali "Borise, spasi Srbiju i ubij se" prekinuta je juče pred kraj na pet minuta. Nakon što su se navijači odazvali pozivu spikera da prestanu sa uvredljivom pesmom, meč je nastavljen.

Prema izjavama čelnika Fudbalskog saveza Srbije, sudije nemaju uputstva kako da postupaju i reaguju na politička skandiranja sa tribina.

Istu pesmu pevali su i navijači Crvene zvezde tokom meča protiv OFK Beograda u subotu, ali utakmica nije prekidana, kao ni u više navrata ranije.

Pesma "... spasi Srbiju i ubij se" peva se više od 10 godina na stadionima u zemlji, a pre Tadića bila je usmerena na bivšeg premijera Vojislava Koštunicu, a smišljena je protiv nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

Nikada ranije utakmice nisu prekidane zbog nje.

Trivanova osudila skandiranje

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan oštro je osudila jučerašnje skandiranje navijača "Rada" koji su u Smederevu uzvikivali parole "spasi Srbiju i ubij se Borise".

Super liga: Nulta tolerancija

Zajednica fudbalskih klubova Super lige će i ubuduće, kao i do sada, na osnovu preporuke FIFA i UEFA, primenjivati princip nulte tolerancije kada su u pitanju nasilje i protesti na utakmicama koje se igraju pod jurisdikcijom Fudbalskog saveza Srbije, poručio je komesar za takmičenje Branilav Delić.

Prema njegovim rečima, klubovi su istovremeno upozoreni da su dužni da edukuju svoje navijače i da su oni odgovorni za ponašanje svojih pistalica.

Opširnije čitajte na našoj stranici Sport.

"Civilizacijski je gest koji se očekuje od čitave javnosti da takvo ponašanje osudi, a ne da ga ignoriše, naročito ako se zna da takvi opasni pozivi dolaze od grupa koje imaju veze i sa organizovanim kriminalom protiv kojeg ova zemlja vodi odlučnu bitku", rekla je Trivanova.

Prema njenim rečima, pozivi na linč predsednika, novinara, političara, nisu poruka upućena pojedincu nego demokratskom poretku koji huligani žele da sruše.

Navijači "Rada" skandirali su juče na prvenstvenoj utakmici 11. kola fudbalskog prvenstva Srbije u Smederevu, nakon čega je glavni sudija prekinuo meč u 79. minutu i zatražio od zvaničnog spikera da upozori publiku.

Nakon upozorenja navijačima da ne uzvikuju poruke političke sadržine, meč je nastavljen i ubrzo završen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.