Tadić: Samo da sačuvamo radna mesta

Izvor: B92, 01.Feb.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Samo da sačuvamo radna mesta

Inđija -- Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da uoči novog talasa ekonomske krize ne obećava bajkovita, već da se traga za realističnim rešenjima.

"Danas tragamo za realističnim rešenjima, ne obećavamo kao nekad stotine hiljada radnih mesta, već se borimo za očuvanje postojećih", rekao je Tadić na ceremoniji polaganja kamena temeljca fabrike "Grundfos" u Inđiji.

Tadić je istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluka danskog "Grundfosa" da otvori novu fabriku i proširi poslovanje u Srbiji pobuđuje realistični optimizam.

Danski "Grundfos", koji je u Srbiji prisutan od 2009. godine, jedan je od vodećih svetskih proizvodjača cirkularnih pumpi, a bavi se i proizvodnjom klima uredjaja kao i drugih centrifugalnih pumpi za industriju, snabdevanje vodom, kanalizaciju i doziranje.

Danska je, prema Tadićevim rečima, država sa kojom je Srbija imala oseku u spoljnopolitičkim odnosima, ali je nužno da se to promeni kako bi se, osim investicija, privukla i iskustva u oblasti inovacija i energetike.

"Danska je zemlja sa kojom smo imali različita iskustva: jedno nedavno nije najpovoljnije, u rukometu, ali ovo danas je vrlo povoljno jer želimo danske investicije i u drugim oblastima", kazao je Tadić.

Kako je istakao, Srbija će morati da u svoju privredu ubrizga faktor inovativnosti kako bi osigurala konkurentnost, ali inovativnost je neophodna i u politici.

Inđija je opština koja pokazuje inovativnost, konstatovao je Tadić i čestitao predsedniku opštine Goranu Ješiću na smanjenju nezaposlenosti i rešavanju problema na nekonvencionalan način.

"Uloga uprave je da pokaže kako nešto može a ne zašto nešto ne može da se reši, i Inđija je takva opština", rekao je Tadić.

Kompanija "Grundfos" je za novu fabriku, u kojoj će biti otvoreno 350 novih radnih mesta, dobila šest miliona evra preko Programa Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, koji administrira Agencija za promociju ulaganja i podsticanje izvoza SIEPA.

Celokupna investicija kompanije "Grundfos" u novi proizvodni pogon koji će proizvoditi razne tipove cirkularnih pumpi za grejne i sanitarne sisteme, iznosi 50,8 miliona evra, a završetak izgradnje pogona planiran je krajem 2012.godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.