Tadić: Sa državom niko ne može da pregovora

Izvor: Studio B, 14.Sep.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Sa državom niko ne može da pregovora

Niko ne može da pregovara sa državom. Država je jedna i niko ne može biti pregovaračka strana državi.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je večeras, povodom izjave muftije Muamera Zukorlića da je spreman na pregovore sa državom o problemima u Sandžaku, da niko ne može da pregovora sa državom već samo da razgovara o različitim modalitetima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za rešavanje problema.

"Niko ne može da pregovara sa državom. Država je jedna i niko ne može biti pregovaračka strana državi. Taj koji bi to pokušao imao bi očigledno nameru da monopolizuje jedno pitanje jedne nacionalne zajednice", rekao je Tadić novinarima u Beogradu.

Tadić je dodao da ne želi da veruje "da gospodin Zukorlić ima nameru da monopolizuje bošnjačko ili islamsko pitanje u Srbiji, kao što niko nema pravo da monopolizuje pravo prvoslavno, katoličko, srpsko, hrvatsko ili mađarsko pitanje".

"Što se tiče verskih lidera, apsolutno nije evropska praksa niti je u skladu sa našom namerom da postanemo članica EU da političke razgovore vode predstavnici verskih zajednica. Tu treba razdvojiti nacionalno i versko pitanje i sa svakim ko ima puni legitimite u vlastitoj oblasti treba razgovarati", naglasio je Tadić.

Srpski predsednik naveo je da Srbija mora uvek da bude posvećena rešavanju pitanja statusa verskih zajednica i nacionalnih manjina "jer samo tako može postati stabilno društvo koje će kao svoju zemlju doživljavati svi njeni građani, bez obzira na versku i nacinalnu pripadnost".

Tadić je dodao da vlada mora sva pitanja verskih i etničkih zajednica da tretira najvećom mogućom ozbiljnošću i podvukao da je to jedna od vrednosti kojima je Srbija posvećena.

"Mislim da smo Zakonom o nacionalnim savetima učinili jedan izuzetan iskorak. Veoma je važno da predstavnici svih verskih zajednica i nacionalnih manjina koriste svoja prava koja su tim zakonom data. Mislim da je tim zakonom Srbija iskoračila mnogo više nego što su sami evropski standardi u ovoj oblasti", istakao je Tadić.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.