Tadić: SAD da podrže Srbiju

Izvor: B92, 09.Okt.2013, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: SAD da podrže Srbiju

Vašington -- Boris Tadić je na sastanku sa specijalnom savetnicom američkog predsednika Karen Donfrid pozvao SAD da snažno podrže otvaranje pregovora o članstvu Srbije u EU.

Srbija, nakon velikih napora u rešavanju regionalnih konflikata i dosadašnjeg sprovođenja reformi, to zaslužuje, rekao je počasni predsednik DS, prenosi ta stranka. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tadić i Karen Donfrid, koja je i direktorka za evropska pitanja u nacionalnom savetu bezbednosti, razgovarali su o odnosima SAD i EU, o unutrašnjim problemima EU, ali i o aktuelnim problemima Srbije, sa posebnim osvrtom na proces evrointegracije.

Tadić, koji je i bivši predsednik Srbije, rekao je i da će EU moći da ispuni svoju misiju da postane globalna sila samo ako reši problem unutrašnjeg funkcionisanja u domenu finansijske politike i dovrši proces proširenja koji bi obuhvatao i sve zemlje Zapadnog Balkana.

Kako se navodi u saopštenju, Tadić je u zvaničnoj poseti SAD kao član delagacije Partije evropskih socijalista (PES), koja učestvuje u drugoj rundi pregovora o trgovinskom sporazumu između SAD i EU. Delegacija PES-a zastupa stanovište da taj sporazum mora da osigura najviše socijalne standarde i obezbedi jednake uslove za rad.

Tadić, kako je saopšteno, smatra da će ugovor o slobodnoj trgovini biti ugovor o pospešivanju američko-evropskih investicija i da je to prelomna tačka koja određuje ekonomske i političke potencijale transatlanske saradnje u globalnim odnosima u narednih nekoliko decenija.

Tadić je, u kontekstu razgovora o ugovoru o slobodnoj trgovini, učestvovao i na sastanku sa misijom EU u SAD, koju je predvodio zamenik šefa misije EU Fransoa Rivaso, a potom je prisustvovao sastanku sa američkom pregovaračkom stranom.

O slobodnoj trgovini između EU i SAD Tadić je razgovarao i na okruglom stolu na Univerzitetu Džon Hopkins, koji je vodio direktor Centra za transatlanske odnose tog univerziteta.

Tadić se u Vašingtonu sastao i s potpredsednicom Svetske banke Rejčel Kit i imao radnu večeru sa američkim ekonomistom, profesorom sa Univerziteta Kolumbija i dobitnikom Nobelove nagrade iz oblasti ekonomskih nauka Džozefom Stiglicem.

Kako se dodaje u saopštenju, Tadić će i narednih dana boraviti u Vašingtonu, gde će imati brojne sastanke sa američkim zvaničnicima, sa kojima će razgovarati o odnosima EU i SAD, ali i o političkim i ekonomskim perspektivama Srbije.

Za vreme posete SAD, Tadić je boravio i u Njujorku u sedištu UN.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tadić pozvao SAD da podrže pregovore Srbije sa EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2013

Počasni predsednik DS Boris Tadić je, na sastanku sa specijalnom savetnicom američkog predsednika Baraka Obame Karen Donfrid, pozvao SAD da snažno podrže otvaranje pregovora o članstvu Srbije u EU, saopšteno je danas iz DS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.