Tadić: Pregovori jedino legitimno rešenje za KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2010, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Pregovori jedino legitimno rešenje za KiM

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da dogovor sa EU o tekstu rezolucije usvojene pred Generalnom skupštinom UN otvara mogućnost dijaloga i čuva pravo Srbije da mirnim i diplomatskim sredstvima brani vlastiti integritet i legitimne interese na Kosovu i Metohiji, poštujući pritom i legitimna prava albanskog naroda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Tadić je, obraćajući se na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine diplomcima 130. i 131. klase Vojne akademije, rekao da je kosovski problem moguće rešiti kroz dijalog i mirne pregovore, koji treba da dovedu do obostrano prihvatljivog rešenja.

"Takav pristup državnom, pravnom, nacionalnom, istorijskom ali i životnom pitanju Kosova i Metohije je jedini legitiman jer proističe iz volje građana Srbije, više puta potvrđene tokom poslednje decenije. Centralni principi takve politike su iskazani u stavu da Republika Srbija ne priznaje i neće nikada priznati nelegalnu nezavisnost Kosova", istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, kosovski problem veoma težak, i danas, posle usvajanja rezolucije Srbije i EU o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde, nema mesta trijumfalizmu, ali ni defetizmu i obmanama.

"I sada, kao i pre nekoliko godina, kada smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ima onih koji iz razloga svoje političke dobiti govore notornu neistinu da je na ovaj način Srbija odustala od Kosova. Kao što je očigledno da je to tada bila neistina i zastrašivanje građana tako je i danas tokom usvajanja zajedničke rezolucije 28 evropskih zemalja", rekao je Tadić.

Za Srbiju je, naglasio je Tadić, centralni politički cilj članstvo u Evropskoj uniji, a najveći interes svih građana jeste da postanu ravnopravni i uvaženi deo evropske porodice naroda, a odustajanje od takvog puta vodilo bi zemlju u izolaciju, privredu u potpunu ekonomsku neizvesnost, a bezbednost države u rizike sa nesagledivim posledicama.

"Srbija će zato nastaviti investicije u svoju ekonomsku budućnost: intenzivne infrastrukturne radove, izgradnju saobraćajnica, puteva i mostova. U spoljnoj politici, takođe, učinićemo sve da podignemo nove i obnovimo stare mostove saradnje, prijateljstva i razumevanja. Obnova političkih i ekonomskih partnerstava biće u fokusu državne politike jer je to dobro i za državu i za naše građane", objasnio je Tadić.

Osvrćući se na značaj učešća pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama UN, Tadić je istakao da Srbija daje aktivni doprinos očuvanju mira u svetu i da je opredeljena je za učešće u sistemu kolektivne bezbednosti.

"Na taj način sa svoje strane doprinosi izgradnji povoljnog bezbednosnog okruženja na regionalnom i globalnom nivou i nastavlja tradiciju učešća u multinacionalnim operacijama UN, započetu još 1956. godine. Srbija, kao zemlja mira, svojim učešćem u multinacionalnim operacijama UN, jasno pokazuje da je aktivni činilac očuvanja međunarodne stabilnosti i bezbednosti", poručio je Tadić.

"Time pokazujemo jasan i čvrst stav i potvrdu konzistentnosti naše spoljne politike kojom se zalažemo za rešavanje svih sporova mirnim putem; putem dijaloga kojim se dolazi do kompromisa. Jedino na takav način Srbija može da obezbedi partnerske i prijateljske odnose sa najvažnijim međunarodnim faktorima i obezbedi podršku za ostvarenje svojih državnih i nacionalnih ciljeva kao i ekonomski razvoj i povećanje standarda za sve naše ljude", rekao je Tadić.

Kada je reč o unutrašnjoj stabilnosti Srbije, predsednik Tadić je izjavio da država neće tolerisati nasilje ni prema jednoj društvenoj grupi ili instituciji i da će u, skladu sa zakonom, odlučno odgovoriti na svaki vid nasilja.

Tadić je rekao da će se država odnositi sa uvažavanjem prema svim svojim građanima, ali očekuje da se i svi njeni građani prema njoj ophode kao prema domovini i da se odustane od svakog huškanja na nasilje.

"Država neće tolerisati pretnje nasiljem niti nasilje kojim se ugrožava bilo koja institucija ili državni organ. Državi organi Srbije će na svako nasilje i ugrožavanje osnovnih ljudskih i demokratskih prava reagovati u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i toga svako treba da bude svestan", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, samo država ima pravo na primenu sile u skladu sa zakonima, i zaštitiće sve svoje građane bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, polnu ili političku pripadnost.

"Država neće dozvoliti nasilje, a Srbija jeste i biće zemlja slobode i mira za sve ljude narode i vere koji u njoj žive i postoje", istakao je Tadić, i izrazio uverenje da je će vreme koje dolazi, karakterisati iznad svega mir, bezbednost i spokoj.

Govoreći o značaju reforme sistema odbrane, Tadić je poručio da jaka i moderna Srbija treba da ima jaku i modernu armiju, jer samo takva može biti faktor mira i stabilnosti.

On je izrazio uverenje da će profesionalizacija vojske biti završena početkom sledeće godine, kada će sistem odbrane imati oko 36.000 dobro obučenih pripadnika, profesionalaca.

Osvrćući se na savremene globalne bezbednosne izazove, Tadić je rekao da svi danas treba da se setimo nevinih žrtava terorističkog napada u Njujorku, koji se dogodio 11. septembra 2001. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tadić: Kosovo se brani isključivo mirnim putem

Izvor: Press, 11.Sep.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je juče da Srbija nastavlja da brani integritet na Kosovu i Metohiji isključivo mirnim, pravnim i diplomatskim sredstvima kroz institucije Ujedinjenih nacija .- Samo tako moguće je štititi integritet naše zemlje,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.