Tadić: Preduslov razvoja je stvaranje novog optimizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2010, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Preduslov razvoja je stvaranje novog optimizma

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da su preduslovi za razvoj Srbije jasan plan, umesto improvizacije, i novi optimizam, umesto cinizma i kritizerstva.

Tadić je na predstavljanju nacrta Prostornog plana Republike Srbije za period od 2010-2021. rekao da će taj dokument biti osnova za sve buduće razvojne planove, i da bez njega nijedna politička i ekonomska ideja ne mogu biti utemeljene u stvarnosti.

"Slučaj satelit" za sud, ne za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hajku

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da nije imao nikakav uvid u pregovore o zakupu satelita, ali da je spreman da svedoči u procesu koji je pokrenut povodom tog slučaja u interesu utvrđivanja činjenica i eventualne odgovornosti.

"Bitno je da se ne pravi h

ajka, da se niko ne optužuje pre vremena", rekao je Tadić novinarima i dodao da atmosfera hajke ne doprinosi rešavanju ovog slučaja.

On je podsetio da je zatražio da se sva dokumentacija o "slučaju satelit" otvori za javnost.

U procesu koji je pokrenut utvrdiće se da "li ima krivice, čija je krivica, da li ima političke odgovornosti, da li ima zakonske odgovornosti i kako ćemo da rešavamo ovu situaciju", istakao je Tadić.

"Srbija se u proteklih 20 godina razvijala na način koji je odlikovala improvizacija, a ne jasan plan. Nije postojala čvrsta organska veza između politike i realnosti zemlje u kojoj živimo. Donošenje ovakvog dokumenta je preduslov za spuštanje politike u realnost, na zemlju, i zato je ovo i politički dokument", kazao je Tadić.

Preduslov za ostvarivanje ambicioznih razvojnih planova je, prema njegovim rečima, stvaranje "novog optimizma", jer bez vere u bolju budućnost ona i ne može biti bolja.

"Nema ništa lakše nego biti ciničan i pesimista, sedeti u prikrajku, kritikovati i ometati. Iz takvog ponašanja neće ništa nastati, to nije politika i kultura, to je antikultura", poručio je predsednik Srbije.

Nalazimo se na prekretnici, politički sistem ne doprinosi razvoju

Prema njegovim rečima, politički sistem i ustav moraju davati doprinos ukupnom razvoju, a trenutni politički sistem u Srbiji to ne čini.

"Mi se nalazimo na prekretnici, i ako realizujemo sve što smo zamislili mi ćemo 2020. imati uređeno društvo, integrisano u EU, koje vodi računa o sopstvenom identitetu i kulturi", rekao je predsednik Srbije.

Jedna od najočitijih posledica izostanka strateškog planiranja u prošlosti je, prema njegovim rečima, nedovršena magistralna saobraćajna mreža ali i nepostojanje projekata za njenu izgradnju.

"Pošto decenijama nismo imali snagu da završimo mrežu autoputeva mi moramo učiniti istorijski napor kako bismo napravili tu intervenciju u prostoru sa namerom da Srbija bukvalno bude drugačija zemlja u najkraćem mogućem vremenu", poručio je Tadić.

Budućnost je, dodao je, puna rizika i izazova, i samo ovakvim planovima i na njima utemeljenoj politici se može preventivno reagovati.

Tadić je posebno ukazao na problem starenja stanovništva i depopulacije, koje vidi kao najveće probleme sa kojima se država suočava.

Nova populaciona politika

Na njih se, dodao je, može odgovoriti samo ozbiljnim strateškim planovima.

"Naša stvarnost je da se stanovništvo sa sela seli u gradove, a da gradovi postaju stariji - to je sociološka činjenica koja ima bezbednosne i ekonomske reperkusije", rekao je Tadić.

"Odgovor mora biti nova populaciona politika i mere koje podstiču obnavljanje stanovništva. Moramo sve učiniti da se tok smanjenja populacije i starenja stanovništva zaustavi, i ako je moguće zaokrene u drugom smeru", rekao je Tadić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.