Tadić: Pred nama su dve teške godine

Izvor: Glas javnosti, 08.Dec.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Pred nama su dve teške godine

Potrebna administracija, a ne birokratija

Tadić je izjavio i da su zaposleni u lokalnim samoupravama, kao i svi koji obavljaju javne funkcije, dužni da funkcionišu kao administracija, a ne birokratija, i da im je uloga da upravljaju, a ne da vladaju.

"Dolaze izbori i svi koji misle da će nešto svojim postanućem rešiti za sebe greše, jer je suština obavljanja javne funkcije da ostavite nešto onima koji dolaze iza vas", rekao je Tadić na otvaranju skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Stalne konferencije gradova i opština.

"Vaša uloga je da pronađete rešenje za problem, a ne da tumačite zašto neki problem ne može da bude rešen. Kada se to dogodi imaćemo promenu sistema vrednosti i tada će birokratija prerasti u administraciju i postati činilac razvoja društva", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, suštinska razlika između demokratskih društava i diktatura je u tome što demokratija podrazumeva upravljanje, a ne vladanje.

Ekonomska i administrativna koordinacija su, kako je istakao, pretpostavka za otvaranje radnih mesta, a kada koordinacije nema, ili je ona spora, nema ni zapošljavanja građana.

"Kada čovek na administrativnom položaju ne donese odluku na vreme, kada pristupa poslu tumačeći zašto nešto ne može, zatvorio je proces otvaranja novih radnih mesta. Dakle i administrativni radnik, a ne samo predsednik opštine i republike, može doprineti otvaranju novih radnih mesta", rekao je Tadić.

Članovi javne uprave, kako je dodao, moraju i da nauče da vladaju sobom, kako ne bi došli u iskušenje da vladaju drugima, pa da tako doprinesu izrastanju Srbije u moderno demokratsko društvo.

"Treba da budemo spremni za drugi udar krize, i 2012. i 2013. biće veoma teške, a značajniji rast možemo očekivati krajem 2013. ili početkom 2014. godine, ako se dobro odvijaju politički i ekonomski procesi u Evropi i na drugim neuralgičnim tačkama svetske ekonomije", rekao je Tadić u Beogradu, na zasedanju Skupštine Stalne konferencije gradova i opština.

Tadić je rekao da Srbija, kao i druge zemlje, bez četiri odsto i više godišnjeg rasta, ne može da izgradi viši nivo životnog standarda građana. Predsednik Srbije je kazao da je u prethodne tri i po godine otvoreno mnogo radnih mesta, ali da su, zbog ekonomske krize, mnoge kompanije zatvorile radna mesta.

On je naveo da je namera vlasti bila reforma državne uprave i "intervencija u prostoru" i izgradnja infrastrukture.

"Umnogome smo uspeli. Intervencijama u prostoru, odnosno izgradnjom infrastrukture, stvaraju se uslovi za viši nivo standarda građana i investicije", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je plan vlasti bio da država bude moderna i funkcionalna, sa pravnim poretkom kojim su određene nadležnosti institucija u skladu sa standardima Evropske unije.

"Dobro je da živimo na evropskom kontinentu, pored EU, kako ne bismo uvek otkrivali nove modele funkcionisanja", kazao je Tadić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.