Tadić: Pomoć najsiromašnijima

Izvor: RTS, 08.Feb.2012, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Pomoć najsiromašnijima

Najsiromašnija domaćinstva biće pošteđena plaćanja struje za ovaj mesec, rekao predsednik Boris Tadić prilikom obilaska opštine Crna Trava. Najvažnije je da se održi električna mreža, istakao je Tadić i apelovao da se maksimalno štedi.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će najsiromašnija domaćinstva biti oslobođena plaćanja struje za februar, ali je apelovao na građane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da štede elektičnu energiju.

"Moramo da obezbedimo da niko ne bude isključen sa mreže u ovim teškim okolnostima. Postoje siromašna domaćinstva, a definiciju o tome daće EPS. Tražimo od EPS-a da u februaru građani ne budu opterećeni plaćanjem električne energije", rekao je Tadić, dodajući, međutim, da postoji limit.

Prilikom obilaska opštine Crna Trava, jedne od najugroženijih snežnim padavinama i niskim temperaturama u Republici, Tadić je istakao da je zabrinut za građane koji su se usled vremenskih neprilika našli u teškoj situaciji. Februar je, prema njegovim rečima, vrlo težak mesec za sve nas.

"Ovo su mere koje donosimo u iznudici i neće važiti u budućnosti. Ne smemo da dozvolimo da u ovim okolnostima dođe do ispadanja blokova", poručio je predsednik i dodao da stoga struju kao energent treba zameniti čvrstim gorivom gde god je to moguće.

Predsednik Srbije je rekao da se nadležni organi moraju postarati da elektroenergetski sistem funkcioniše na najbolji mogući način u ovakvim uslovima.

"Najvažnije je da se održi električna mreža. Svako treba da preuzme svoj deo odgovornosti, a građani i institucije da štede gde god je i koliko god je moguće. Bitno je da se napravi bilans potrošnje. Nije vreme za dekorativna osvetljenja", ponovio je Tadić u selu Zlatanci.

Posle Crne Trave, predsednik Srbije posetio je i Surdulicu, kako bi se upoznao sa aktuelnom situacijom u toj opštini.

Tadić je istakao da se u ovom kriznom momentu otkrivaju i nedostatci u sistemu, koji se rešavaju u hodu.

Predsednik Srbije je rekao da razgovara sa predsednicima opština i Sektorom za vanredne situacije kako premostiti ovaj trenutak, jer niko ne može predskazati kakva će biti meteorološka situacija narednih dana, sem da će biti ledenih noći i da će doći do novih snežnih padavina.

On je ukazao i na opasnost od poplava i pozvao vlasti da očiste kanale za odvod.

"Na Dunavu ima skoro 100 kilometara leda, a opasnost od poplava postoji na Ibru kod Kraljeva", rekao je Tadić i dodao da treba preventivno reagovati pre nego što sneg počne da se topi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.