Tadić: Poljoprivreda je budućnost

Izvor: Politika, 15.Maj.2011, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Poljoprivreda je budućnost

Srbija je opredeljena da razvije potencijale poljoprivrede i agrarne industrije, a ti sektori mogu da doprinesu povećanju zaposlenosti –istakao predsednik Srbije na otvaranju78. Međunarodnog poljoprivrednog sajma

Novi Sad – Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je juče 78. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveću manifestaciju agrara u jugoistočnoj Evropi, koja je ove godine okupila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja. Predsednik Tadić je istakao da je poljoprivreda jedna od grana privrede na kojima će naša zemlja u budućnosti zasnivati svoj ekonomski razvoj, čemu pogoduje nastavak rasta cena hrane na svetskom tržištu, kao i da je to oblast u kojoj se u relativno kratkom vremenu može otvoriti mnogo radnih mesta.

Svečanom otvaranju su prisustvovali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Portugalije Antonio Serano, ovogodišnje zemlje – partnera Novosadskog sajma, srpski ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, učesnici ministarske konferencije u Beogradu – ministri poljoprivrede Iraka, Litvanije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske, predsednik vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i druge zvanice.

– Srbija je snažno opredeljena da razvije potencijale poljoprivrede i agrarne industrije, a ti sektori mogu da apsorbuju velike tehnološke viškove i doprinesu povećanju zaposlenosti. Veoma je važno obezbediti finansijsku podršku poljoprivrednicima, što će biti učinjeno merama vlade, ali nam je potrebna i saradnja sa finansijskim institucijama, poslovnim bankama i stranim donatorima. Razvoj agrara ne možemo da finansiramo samo iz budžetskog razdela – rekao je Tadić.

Predsednik je naveo da je neophodno promeniti strukturu poljoprivredne proizvodnje ukoliko želimo dalji napredak na inostranom tržištu. On je poljoprivrednicima i preduzećima u oblasti agrara čestitao na velikom rastu izvoza poljoprivrednih proizvoda u prvim mesecima ove godine, što je doprinelo smanjenju trgovinskog deficita, ali i podsetio da Srbija nije dovoljno iskoristila kvote za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Evropsku uniju, pre svega mesa.

– Naša poljoprivreda pre svega trebalo bi da bude orijentisana ka proizvodnji mesa, a ne prema žitaricama. Međutim, nije jednostavno rešiti probleme koji većim delom potiču iz prošlosti, ali mislim da imamo šansu, o čemu svedoče novootvorena tržišta. Sporazum koji je ministar Dušan Petrović potpisao sa Ruskom Federacijom jeste velika prilika za plasman naših proizvoda do učlanjenja u Evropsku uniju – naglasio je Tadić.

Srpski ministar poljoprivrede izjavio je novinarima da je Vlada već usvojila glavni instrument agrarne politike u 2011. godini – Uredbu o subvencionisanim kreditima za poljoprivrednike, a da će iduće nedelje biti zaokružen ceo sistem. Vrlo brzo, prema njegovim rečima, jeftini krediti biće na raspolaganju za stočarsku i ratarsku proizvodnju, povrtarstvo, voćarstvo, izgradnju ili rekonstrukciju komercijalnih zgrada, koje su potrebne u poljoprivredi.

Petrović je naglasio da seljaci – prerađivači moraju biti efikasniji, kako bi se otvorio veći prostor za izvoz hrane iz Srbije i bila obezbeđena dovoljna količina kvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za domaće tržište. On je ocenio da bi to posledično uticalo na stabilizaciju cena i ponude, kao i na smirivanje inflacije u našoj zemlji.

Miroljub Mijušković

-----------------------------------------------------------

Podrška Portugalije u evrointegracijama

Ministar poljoprivrede Portugalije Antonio Serano, ovogodišnjeg partnera Novosadskog sajma, rekao je da ova zemlja želi da osnaži veze sa Srbijom, posebno u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. On je istakao da njihova vlada veruje u proces pridruživanja Evropskoj uniji, i da Srbija može da računa na značajnu podršku u prenošenju znanja i iskustava u procesu evrointegracija. Portugalija je na Novosadskom sajmu prisutna sa najvećim štandom koji je ikada postavila na nekoj poljoprivrednoj sajamskoj manifestaciji, a prevashodno se predstavila vinima i proizvodima od voća i paradajza.

objavljeno: 15.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.