Tadić: Odlaganje kao podstrek za EU

Izvor: B92, 16.Dec.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Odlaganje kao podstrek za EU

Beograd, Skoplje -- Uslovi koje je EU postavila Srbiji i Makedoniji za sticanje statusa ne treba da nas obeshrabre, već da budu podstrek, poručili Boris Tadić i Đorđe Ivanov.

Tadić, koji je susretom sa makedonskim kolegom započeo dvodnevnu posetu susednoj zemlji, istakao je da i Srbija i Makedonija kao i ceo region zapadnog Balkana imaju budućnost u Uniji koja je, kako je rekao, "najsigurnija zona za građane zapadnog Balkana, iako se ovaj region suočava sa raznim izazovima".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Mene ti dodatni uslovi ne obeshrabruju, iako je Makedonija pre tri godine dobila status kandidata, ali ne i datum za početak pregovora. To ne treba da nas obeshrabri, već treba da nastavimo sa sprovođenjem reformi. Cilj je da stvorimo Evropu u državi, a onda će nam btii lakše da ubedimo EU da smo spremni za članstvo", rekao je Ivanov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije.

"Zahvalan sam predsedniku Ivanovu na ovoj poruci, jer nju treba da čuju i u Srbiji, gde su se neki obeshrabrili, jer Srbija nije u prvom pokušaju dobila status", primetio je predsednik Tadić.

Tadić je podržao proces evopskih integracija Makedonije i čestitao Makedoniji na svemu što je učinjeno u proteklom periodu na ovom planu, ali i u rešavanju makroekonomskih problema i drugih pitanja.

Predsednik Makedonije je ocenio da evrointegracije objedinju sve zemlje u regionu, a prema njegovim rečima, Makedoniju ne obeshrabruje to što ima dodatnih uslova, i što ona već tri godine ima pozitivne izveštaje Evropske komisije, a da nije dobila datum početka pregovora o članstvu u EU.

"Kao država mi imamo za cilj da stvorimo Evropu unutar države. Sa ovim što imamo mnogo će nam lakše ići pregovori sa Evropom i lakše ćemo moći da kažemo Uniji da smo spremni za članstvo", rekao je Ivanov.

Tadić je i ovom prilikom istakao da, kad je reč o Kosovu, Srbija ima određene principe od kojih neće odustati: "Nastaviću da ubeđujem sagovornike u EU da imamo legitimne interese na Kosovu od kojih ne možemo i nećemo odustati, ali da to ne treba da bude prepreka za dalji nastavak integracija."

Tadić i Ivanov saglasili su se da između dve države postoje prijateljski odnosi, a Tadić je istakao da je veoma zadovoljan što je u Skoplje doputovao malo nakon što su u Srbiji objavljeni rezultati istraživanja prema kojima su Srbima Makedonija i makedonski narod najbliži.

"Voleo bih da sledeći put, kada budem dolazio, bude sprovedena slična anketa i u Makedonijij, koja bi pokazala da i makedonski narod ima isto mišljenje o Srbiji", dodao je.

Tadić je, takođe, pozdravio političke predstavnike Srba u Makedoniji i to što kao lojalni građani te zemlje učestvuju u političkom životu i štite srpsku kulturu i identitet.

"Ja ću se boriti za prava Makedonaca u Srbiji, jer samo one zemlje koje štite prava i identitet svojih građana imaju stvarnu budućnost. Jedino takva filozofija primerena je zapadnom Balkanu", rekao je Tadić.

On je dodao da modernoj Makedoniji želi da reši sve svoje sporove, a takođe da očekuje podršku Makedonije u rešavanju sporova koje ima Srbija.

Tadić je rekao da problemi između srpske i makedonske pravoslavne crkve ne treba da budu prepreka u odnosima dve zemlje i njihovih naroda.

"Što se tiče problema između dve crkve, to ne treba da utiče na odnose između dve zemlje i dva naroda. Od velikog interesa za Srbiju je da se taj problem reši", rekao je Tadić na konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom Makedonije.

Tadić je istakao da njegov dolazak u Makedoniju nema nikakve veze sa povratkom raščinjenog sveštenika makedonske pravoslavne crkve Jovana Vraniškovskog iz Grčke u tu zemlju, gde je uhapšen.

Zadovoljni saradnjom dve zemlje na svim nivoima

Ambasador Srbije u Makedoniji Tomislav Đurin priredio je večeras prijem u čast predsednika Srbije Borisa Tadića.

Na prijemu su prisustvovale brojne ugledne ličnosti iz javnog i kulturnog života, između ostalog i Vlatko Stefanovski, frontmen grupe "Leb i sol", pevačica Esma Redžepova i mnogi drugi.

Predsednik Srbije razgovarao je u Skoplju i sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, a sastao se i sa sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim.

Makedonski premijer Nikola Gruevski i srpski presednik izrazili su zadovoljstvo zbog intenziviranja političkog dijaloga i saradnje između dve zemlje na svim nivoima.

Posle sastanka, oni su istakli potrebu intenziviranje ekonomske saradnje Makedonije i Srbije, kao što je otvaranje Privredne komore Srbije u Makedonije nastale posle formiranje Makedonske biznis asocijacije sa Srbijom, kao i današnji makedonsko-srpski biznis forum na kojem su bili Tadić i Gruevski.

Makedonska vlada je saopštila da su Gruevski i Tadić razgovarali o saradnju u saobraćaju, infrastrukturi, energetici, poljoprivredi i kulturi.

U saopštenju vlade dodaje se da su oni izrazili zadovoljstvo postignutim rezultatima pogranične saradnje, kao što je dogovor prelaska granice s biometrijskim ličnim kartama i dogovor izmedju MUP-a dve zemlje o mešanim patrolama duž granice.

Gruevski je upoznao Tadića o detaljima procesa integrisanja Makedonije u EU i NATO i pozdravio evroatlanske ambicije Srbije i preporuku Evropske komisije da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Tadić će se sutra sastati s predstavnicima srpske zajednice u Makedoniji i posetiće kulturni spomenik Zebnjak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.