Tadić: Od Glavnog odbora zavisi da li ću se kandidovati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2012, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Od Glavnog odbora zavisi da li ću se kandidovati

BEOGRAD -

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić predložio je danas Glavnom odboru stranke da usvoji predlog za promenu statuta stranke i da će od ishoda današnje sednice zavisiti da li će se ponovo kandidovati za funkciju lidera stranke. On je, u obraćanju rukovodstvu stranke rekao da treba sprečiti svaku podelu stranke.

Lider DS je rekao da je u stranci postignuta opšta saglasnost o potrebi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reformi u njoj kako bi što pre ponovo došla na vlast i tako bila u prilici da menja društvo.

Konsenzus, pa program i orijentacija stranke

On je rekao da je njegov predlog bio da se ide na konsenzus u stranci, definisanju programa i orijentacije i postizanju jedinstva, te da će - kakva god da bude odluka GO - ostati član DS i nastaviti da bude angažovan u njenom radu.

"Jedinstvo je imperativ, jer je DS ključni faktor u društvu", uveren je lider DS, kao i da je pitanje stabilnosti DS od najvećeg značaja za budućnost i prosperitet društva.

Zamenik predsednika DS Dragan Đilas izjavio je na zatvorenom delu sednice da u DS nije postignut kompromis, već da je napravljen ozbiljan dogovor o budućnosti stranke, saznaje FoNet u izvorima DS.

Prema njegovim rečima, DS se rukovodi gandijevskom formulom - ako hoćeš da bude promena u društvu, onda i sam budi promena.

On je poručio i da za njega nikada nije bilo važno šta će postati, već šta će postići i da bi voleo da se i drugi u stranci ruikovode tim principom.

Predsednik DS je uveren da je sadašnji trenutak "trenutak konsolidacije DS".

Uz napomenu da je DS uvek bila stranka koja je donosila dobre odluke, uvek postavljala više ciljeve i zato prednjačila i bila stranka progresa, Tadić je rekao i da su stranke koje se bave samo sebičnim interesima i političari koji se bave samo svojom promocijom bez svesti o opštem interesu, osuđeni na nisko mesto u društvu.

Etički odbor za preventivu protiv zloupotreba

Tadić se osvrnuo na neka od predloženih rešenja za izmenu Statuta stranke, navevši da se, između ostalog, predlaže formiranje etičkog odbora, kako bi se preventivno reagovalo na zloupotrebe u stranci, davanje većih ovlašćenja Predsedništvu stranke, ponovno uvođenje resornih odbora sa jasnim ovlašćenjima u kadrovskoj politici stranke.

Takođe, DS bi kao socijaldemokratska stranka trebalo da produbi komunikaciju sa sindikatima, sa kojima se mora napraviti društveni dogovor.

"Opšta je saglasnost da su u DS potrebne reforme da bi što pre ponovo došla a vlast i sprovodila reforme u društvu", reko je Tadić.

Solidarnost sa članovima DS koji su se našli na udaru revanšizma

Lider DS se osvrnuo i na, kako je rekao, napade na članove DS pod maskom borbe protiv korupcije, ističući da vlada tek treba da dokaže da li se zaista bori protiv korupcije ili je njen cilj politički revanšizam.

"DS će se, kao principijelna i vrednosno orijentisana organizacija, boriti za istinu o zloupotrebama i nijedan naš član neće biti zaštićen, pod uslovom da niko nije proglašen krivim pre odluke suda", rekao je Tadić.

DS, kako je istakao, mora da iskazuje solidarnost sa svojim članovima koji su se našli na udaru revanšizma sadašnje vladajuće koalicije, i to ne samo sa funkcionerima stranke, već i svim njenim članovima na lokalu koji zapravo podnose najsnažnije pritiske.

Prema njegovim rečima, "Vlada Srbije laže građane o mnogim stvarima", između ostalog i da je državi pretio bankrot i da je on navodno sprečen samo zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije.

"Srbija se nije nalazila pred bankrotstvom, nalazila se u teškim finansijskim okolnostima", rekao je Tadić, dodajući da je i prethodna vlada rešavala problem svih ranijih vlada, ali da ova vlada kritikujući prethodnu vladu pravi platformu kao izgovor za svoju neefikasnost u budućnosti.

Pozdravljena odluka Vlade o dijalogu sa Prištinom

Poručivši da će DS u budućnosti biti najooštriji kritičar vlasti, Tadić je rekao da će, u sladu sa svojom razvojnom orijentacijom, demokrate podržavati svaki reformski korak koji državu vodi ka evrointegracijama i rešavanju problema siromaštva.

Tadić je, tako, pozdravio odluku Vlade Srbije da započne politički dijalog sa predstavnicima vlasti u Prištini.

"Ovo je, međutim, vlada koja ima više divergentnih nego konvergentnih procesa, u kojoj nema političke stabilnosti, koja svakodnevno mora da potvrđuje vlastitu stabilnost, što upravo svedoči o njenom nejedinstvu", ocenio je Tadić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tadić: Od GO zavisi kandidatura

Izvor: Večernje novosti, 04.Nov.2012

Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke, na kojoj će, kako je najavljeno, biti razgovora o pripremama za predstojeću izbornu skupštinu te stranke, počela je u nedelju nešto posle 13 časova u centru Sava. Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić predložio je u nedelju Glavnom odboru stranke...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.