Tadić: Nema prekrajanja istorije

Izvor: RTS, 01.Okt.2011, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nema prekrajanja istorije

Srbija nikada neće zaboraviti svoje žrtve i pristati na prekrajanje istorije, poručio predsednik Boris Tadić na komemorativnoj svečanosti posvećenoj žrtvama nacizma u Jajincima.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Balkan mora postati mesto saradnje i pomirenja, na kojem će biti potisnute omraze i osvete, ali i naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbija nikada neće zaboraviti svoje žrtve i pristati na prekrajanje istorije.

Tadić je, na komemorativnoj svečanosti posvećenoj žrtvama nacizma u Jajincima, istakao da su u Srbiji, u kojoj se čvrsto baštini antifašistička tradicija, svaki čovek i svaka nacionalna zajednica prihvaćeni kao ravnopravni članovi društva.

Na stratištu, na kojem je streljano više od 60.000 Srba, Jevreja, Roma, partizana i antifašista, predstavnici državnog vrha položili su vence i cveće, uz najviše vojne i državne počasti.

"Budite sigurni da ću i nadalje braniti građanska i ustavna prava svih građana i da ću braniti mir i jednake mogućnosti za sve", poručio je predsednik Tadić.

Kako je istakao, Srbija nikada neće pristati na zabrav zla i na uništavanje drugih samo zato što su različiti, zato što su pripadnici druge etničke, verske ili ideološke grupe.

Srbija želi da zauvek izađe iz istorijskih spirala nasilja i mržnje, i da gradi svoje spokojstvo i blagostanje rešavajući mirno i na demokratski način probleme sa onima uz koje živi, rekao je Tadić.

Predsednik je upozorio da na Balkanu i danas ima onih koji ne dele takvu viziju budućnosti.

Nećemo ponavljati greške

"Onaj ko zaboravlja istoriju, ko ne želi da je pamti osuđen je da je ponavlja kroz tragediju. Mi u Srbiji ne želimo takve ponavljače, niti one koji kriju i prekrajaju istorijsku istinu", rekao je Tadić.

"Ne okuplja nas ovde ni osveta ni mržnja, ali svesni smo da ima i danas na Balkanu onih koji osvetom i mržnjom hrane svoj patriotizam i ambiciju da budu jači i drugačiji od nas. Budućnost se ne gradi na tim temeljima", poručio je Tadić.

Nekadašnji logoraš Ljubomir Zečević rekao je okupljenima da je nemački okupacioni režim u Srbiji bio jedan od najstrožih u Evropi.

"Ovde na proplancima avalskog pobr]a okupator je za nepune tri godine od 17 jula 1941. do aprila 1944. ostavio trajne i nazizbrisive tragove zločina", kazao je Zečević.

Komemoraciji prisustvovali i premijer Srbije Mirko Cvetković i ministri, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, patrijarh srpski Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general - pukovnik Miloje Miletić, zvaničnici grada Beograda, kao i diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od 40 država.

Bivši vojni poligon pored Jajinaca kod Beograda je najveće mesto stradanja iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije. Tu je ubijeno više od 60.000 Srba, Roma, Jevreja, pripadnika NOR, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa nemačkom okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor nacistima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.