Tadić: Nema granice CG i Kosmeta

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2010, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nema granice CG i Kosmeta

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će sa crnogorskim zvaničnicima, tokom predstojeće posete Podgorici, razgovarati o ekonomskim i političkim pitanjima, među kojima je i rešavanje pitanja državne granice i kosmetskog dela granice Srbije i Crne Gore.

Tadić je u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao da će crnogorskim domaćinima ponoviti da o državnoj granici i razgraničenju može da se razgovara >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << samo sa Srbijom, ističući da pitanje Kosmeta i dalje u velikoj meri opterećuje odnose dve zemlje.

"I to je pitanje posebno senzitivno zbog jedne praktične činjenice, jer Crna Gora i Srbija imaju kao susedne zemlje granicu, koja je definisana i na prostoru Kosova i Metohije", kazao je Tadić.

"Ako jedna država priznaje nezavisnost dela teritorije druge države, pokrajine ili entiteta druge države, onda je to novi veliki problem, koji teško i sa velikim opterećenjem moramo da rešavamo", naveo je srpski predsednik, ukazujući da će se to rešavati, "pod novim teškim okolnostima sada kada je Crna Gora priznala nezavisnost Kosmeta".

Tadić, koji će u sredu i četvrtak boraviti u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, sastaće se, kako se najavljuje, sa predsednikom Vujanovićem, premijerom Đukanovićem, predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem, mitropolitom crnogorsko - primorskim Amfilohijem i liderom Nove Srpske demokratije Andrijom Mandićem.

Tadić je odbacio optužbe crnogorskih zvaničnika da se Srbija meša u unutrašnja pitanja Crne Gore.

"Da je Srbija to radila, činila bi to i politički i finansijski, kao što to čine mnoge druge zemlje, ali mi to nismo činili, niti imamo nameru", kazao je Tadić, podsetivši da je samo nekoliko sati nakon objavljivanja referendumskog rezultata priznao crnogorsku nezavisnost i poručio da će Srbija i Crna Gora od tog trenutka živeti u miru, kao dobri i bliski susedi.

Tadić je ocenio da je "veoma bitno razviti ekonomsku saradnju jer je kriza dramatična i veoma duboka" i odao priznanje Crnoj Gori što je "pokazala ekonomsku vitalnosti u doba krize".

Po njegim rečima, ekonomije dve zemlje su povezane i komplementarne, ali "nismo dovoljno radili na nekim bitnim projektima, kao što je infrastruktura i povezanost elektrosistema".

Tadić je pozvao srpske turiste da dođu na crnogorsko primorje i poručio da predstojeću posetu Crnoj Gori očekuje sa velikim uzbuđenjem.

On je najavio da će tokom boravka u Crnoj Gori posetiti rodno selo svoje porodice u Pivi, u kome žive njegovi bliski rođaci, i dodao da će Beograd ubrzo posetiti predsednik Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović.

Tadić je ocenio da afera oko narko bosa Darka Šarić nije prepreka za razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje, dodajući da nema političke pozadine afere Šarić i ponovio da taj slučaj nije prepreka za razvoj odnosa sa Crnom Gorom.

"Akcija otkrivanja narko-klana braće Šarića nema nikakve veze sa bilateralnim odnosima Srbije i Crne Gore, već to ima veze sa međunarodnim vezama", dodao je srpski predsednik.

On je kazao da je, "što se tiče Crne Gore, problem u tome što su dvojica objektivno optuženih za učešće u švercu narkotika pušteni samo 48 sati nakon hapšenja" i da "u tom trenutku Crna Gora nije reagovala kako treba", a da je "Srbija je reagovala onako kako je smatrala da treba".

"Srbiju interesuje samo da se suzbije narko-kartel svuda u regionu i da se uspostavi saradnja kao što je imamo sa američkim i evropskim institucijama", kazao je predsednik Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.