Tadić: Ne pristajemo na zaborav istorije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ne pristajemo na zaborav istorije

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Balkan mora postati mesto saradnje i pomirenja, na kojem će biti potisnute omraze i osvete, ali i naglasio da Srbija nikada neće zaboraviti svoje žrtve i pristati na prekrajanje istorije.

Tadić je, na komemorativnoj svečanosti posvećenoj žrtvama nacizma u Jajincima, istakao da su u Srbiji, u kojoj se čvrsto baštini antifašistička tradicija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svaki čovek i svaka nacionalna zajednica prihvaćeni kao ravnopravni članovi društva.

"Budite sigurni da ću i nadalje braniti građanska i ustavna prava svih građana i da ću braniti mir i jednake mogućnosti za sve", poručio je Tadić.

Kako je istakao, Srbija nikada neće pristati na zabrav zla i na uništavanje drugih samo zato što su različiti, zato što su pripadnici druge etničke, verske ili ideološke grupe

"Onaj ko zaboravlja istoriju, ko ne želi da je pamti osuđen je da je ponavlja kroz tragediju. Mi u Srbiji ne želimo takve ponavljače, niti one koji kriju i prekrajaju istorijsku istinu", rekao je Tadić.

"Ne okuplja nas ovde ni osveta ni mržnja, ali svesni smo da ima i danas na Balkanu onih koji osvetom i mržnjom hrane svoj patriotizam i ambiciju da budu jači i drugačiji od nas. Budućnost se ne gradi na tim temeljima", upozorio je Tadić.

Nekadašnji logoraš Ljubomir Zečević rekao je okupljenima da je nemački okupacioni režim u Srbiji bio jedan od najstrožih u Evropi.

"Ovde na proplancima avalskog pobrđa okupator je za nepune tri godine, od 17 jula 1941. do aprila 1944. ostavio trajne i neizbrisive tragove zločina", kazao je Zečević.

Ceremoniji prisustvuju i predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić - Dejanović, premijer Mirko Cvetković i ministri, patrijarh srpski Irinej, nadbiskup Stanislav Hočevar, načelnik GŠ Vojske Srbije Miloje Miletić.

Ceremoniji, takođe, prisustvuju i zvaničnici grada Beograda, diplomatski i vojno - diplomatski predstavnici više od četrdeset država, predstavnici međunarodnih organizacija, veliki broj ratnih veterana, nosioci najviših vojnih odlikovanja, nekadašnji zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata i drugi.

U koreodrami "Balada o usnulim pticama" učestvovaće naši istaknuti dramski i baletski umetnici, vokalni solisti i hor Muzičke škole "Slavenski" iz Beograda.

U Jajincima kod Beograda ubijeno je više od 60.000 Srba, Roma, Jevreja, pripadnika NOR, antifašista i svih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.