Tadić: Ne mešamo se u stvari CG

Izvor: B92, 06.Jul.2010, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ne mešamo se u stvari CG

Podgorica -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da Srbija nema nikakvog interesa da se ponovo integriše u državnu zajednicu sa Crnom Gorom, ali želi najbolje odnose.

Tadić je za crnogorsku televiziju uoči posete Crnoj Gori negirao ocene da se Srbija meša u unutrašnje stvari susedne drževe i takve tvrdnje nazvao "stereotipijom".

Predsednik Srbije je kazao da je "problem nastao" puštanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na slobodu dvojice pripadnika Šarićevog klana, osumnjičenih za šverc kokaina iz Južne Amerike, a koji su nalazili na crnogorskoj teritoriji.

On je kazao da slučaj šverca kokaina narko klana Darka Šarića "ne treba postavljati" u središte bilateralnih odnosa dve države, ali je ocenio da Crna Gora u vreme podizanja optužnice protiv pripadnika tog klana "nije reagovala sa punom ozbiljnošću".

"Borba Srbije protiv narko kartela deo je njenih međunarodnih obaveza i slučaj Šarić nema nikakve veze sa bilateralnim odnosima Crne Gore i Srbije. Budućnost Srbije i čitavog regiona zavisi od borbe protiv narko kartela i tu borbu ćemo dovesti do kraja", kazao je Tadić.

On je negirao tvrdnje crnogorskih vlasti da se Srbija uoči lokalnih izbora umešala u unutrašnje stvari Crne Gore i uticala na ujedinjenje opozicije.

"Nikada se nisam mešao u nastupe srpskih političara u regionu, ni u Crnoj Gori, ni u Bosni i Hercegovini, ni u Makedoniji. S kim će oni praviti koalicije i kakvu će vladu praviti, to je njihova stvar. Jedino što tražim od srpskih političara i građana srpske nacionalnosti jeste da budu lojalni svojoj državi, a istovremeno da na legitiman i legalan način brane interes srpskog naroda", kazao je Tadić.

On je ponovio stav da Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti manjina, jer su "oni autohton narod" i dodao da bi voleo da Crna Gora usvoji zakon kojim će se definisati kao matična država i za Crnogorce i za Srbe.

Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, predsednik Srbije je ocenio da one nisu "dovoljno uradile na nekim istorijskim projektima".

"Moj politički san je da završimo autoput prema Crnoj Gori i modernizujemo železnicu", kazao je Tadić i ocenio da mnogo može da se uradi i u oblasti energetike.

On je najavio da će o tome razgovarati tokom svoje posete Crnoj Gori s predsednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem.

Predsednik Srbije je pozvao turiste iz Srbije da dođu u Crnu Goru.

Tadić je kazao da će posetu Crnoj Gori iskoristiti da poseti selo u kojem je rođen njegov otac i da će obići i svoje rođake.

Kazao je da nakon Vujanovića očekuje i skoru posetu crnogorskog premijera Đukanovića Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.