Tadić: Ne idem na barikade

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ne idem na barikade

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio da je pitanje evropskih integracija Srbija na prelomnoj tački. On kaže da neće ići na barikade, jer tamo nema šta da uradi.

"Da li će Srbija sa svojim principima, stavovima, crvenim linijama biti dobrodošla u EU ili ne, videćemo. To je pitanje statusa kandidata koje nas vodi ka pregovorima o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članstvu, a s druge strane je pitanje Kosova i Metohije koje ima sistemski problem", izjavio je Tadić u intervjuu za sutrašnji Glas Srpske.

On je konstatovao da "svi koji su priznali nezavisnost ne mogu da negiraju taj problem, koji se vidi svaki dan na severu Kosova".

Prema njegovim rečima, "potrebno je pronaći rešenje koje je održivo, funkcionalno, koje može da izdrži ispit vremena, ali i rešenje koje nije u korist samo jedne strane, nego je jedan kompromis.

"Kompromisi su uvek bolni, a uloga ljudi koji predstavljaju građane, predsednika, premijera, predsednika opština, političara u celini jeste da pronađu održiva i kompromisna rešenja", kazao je Tadić.

Tadić je, odgovarajući na pitanje zašto ne ode na barikade da podrži Srbe, rekao da neće ići na barikade, jer tamo nema šta da uradi, te da od toga niko ne bi imao koristi, a pogotovo ne Srbi sa severa Kosova, koji bi time bili samo još ugroženiji.

Umesto toga, potrebno je pronaći održivo, funkcionalno i obostrano prihvatljivo rešenje.

"Mnogi političari bi to uradili. Zapucali bi da su na mom mestu na barikade i dali podršku i Bog te veselio", rekao je predsednik Srbije.

Iza toga, međutim, dodao je, niko nikakve koristi ne bi imao i zato je, kako kaže, s predstavnicima Srba razgovarao u kabinetu i primao ih uvek, što je spreman i danas da učini.

"To vreme odlaska na barikade, na prvu liniju fronta i tako dalje, mislim da smo naučili tu lekciju. Kad je vlast u Prištini upotrebila silu da preuzme prelaze, protest građana je bio opravdan i svrsishodan. Međunarodnoj javnosti je stavljeno do znanja da građani srpske nacionalnosti ne prihvataju nikakve unilateralne i nasilne akcije, kao ni suverenost Prištine nad tim prostorom", izjavio je Tadić.

Predsednik Srbije je podsetio i da na Kosovo može da ode samo uz dozvolu međunarodnih institucija, što je posledica Rezolucije 1244 i vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, a i posledica rata koji je Jugoslavija vodila protiv NATO-a.

"Kosovo mi razumemo kao naš prostor, deo našeg integrisanog državnog sistema, niti želimo da priznamo bilo kakvu nezavisnost Kosova, niti ćemo se odreći naših interesa. S druge strane suočavamo se i sa istinom da naši zvaničnici na Kosovo mogu da odu samo uz dozvolu međunarodnih faktora", rekao je predsednik Srbije.

O odnosima u regionu

Komentarišući to što je Tužilaštvo BiH po nalogu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića odbilo da potpiše sporazum o saradnji sa Tužilaštvom Srbije u predmetima ratnih zločina Tadić je rekao da bi rešenje za sve situacije u kojima se vode dvostruke istrage bilo da "svi sude svojima".

"Suđenje svojima, odnosno onima u sopstvenoj nacionalnoj zajednici treba da bude obavezno, time bi se podigla nadležnost i kredibilitet sudova i uspostavila pravna država i demokratske institucije. Mislim da je to jedino rešenje. Inače, nametanje jednih sa drugima, ko će kome suditi, nigde nas ne vodi", naveo je Tadić.

On smatra da taj problem treba da se reši tako što bi predstavnici država na prostoru bivše SFRJ potpisali sporazum da svako sudi svojima.

"Republika Srbija je spremna na to i želi da veruje da će drugi sudovi isto tako suditi svojima kao što Srbija danas sudi svojima. To bi i te kako doprinelo poverenju i pomirenju na Balkanu i mi stojimo iza toga. Još imamo otvorenu mogućnost", kazao je Tadić.

Na opasku novinara "Glasa Srpske" da će teško doći do pomirenja "ako Hrvatska donese Zakon kojim se sve optužnice i osude donesene u Srbiji protiv hrvatskih građana proglašavaju ništavnim, predsednik Srbije je rekao da se do pomirenja dolazi tako što nikada ne odustanete.

"A mi nikada ne odustajemo. U privatnom životu možete da odustanete, ali u politici nikada. Od svoje zamisli, svoje ideje, svoje vizije ne sme da se odustane i treba nastaviti dalje."

Upitan da komentariše kako vidi prisustvo visokog predstavnika čijim posredstvom međunarodna zajednica i dalje deluje u BiH, često se mešajući u unutrašnje stvari zemlje, Tadić je izjavio da "što pre dođemo u situaciju u kojoj visoki predstavnik OHR-a više ne budu u BiH i ne bude postojala potreba da on obavlja dužnost koju obavlja, to će svima biti bolje".

S tim su se, dodao je, usaglasili i svi njegovi sagovornici u Evropskoj uniji s kojima je razgovarao.

"To je i njihov interes. Onda bi imali odgovornost i nadležnost građana ove zemlje i političara, koji su dobili legitimitet u izbornom procesu, da oni upravljaju čitavim političkim dijalogom i to je jedino i valjano rešenje", izjavio je predsednik Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.