Tadić: Nastavak miroljubive borbe

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 22.Jul.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nastavak miroljubive borbe

Beograd, Hag, Vašington -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je odluka Međunarodnog suda pravde teška za Srbiju, ali i da je jasno da se sud nije izjašnjavao o pitanju secesije.

Tadić je rekao da je MSP na taj način pitanje Kosova prepustio Generalnoj skupštini UN.

"Tekst deklaracije sam po sebi ne narušava međunarodno pravo, s obzirom da ga se ne tiče. Sud je izbegao da se izjasni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o suštinskom pitanju i prepustio da se o tome i svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu - u Generalnoj skupštini UN", ukazao je on.

Kako je Tadić ocenio, politički zaključak je prepušten Generalnoj supštini UN.

"Srbija nikada neće priznati jednostano proglašenu nezavisnost Kosova, jer smatramo da jednostrana i etnički motivisana secesija nije u skladu sa principima UN", kazao je Tadić i upitao da li će odluka MSP imati implikacije po međunarodni poredak.

"Ako bi se ova odluka čitala u svetlu u kakvom se danas predstavlja u Prištini, nesumnjivo je da bi imala velike implikacije na secesionističke pokrete u svetu. Međutim, pošto u stvarnosti Sud nije razmatrao pitanje secesije, političke implikacije biće postavljene na zasedanju Generalne skupštine UN", ocenio je Tadić.

On je rekao da mišljenje suda otvara mogućnost Srbiji da se za ispravnost svoje politike bori najesen na Generalnoj skupštini UN, usvajanjem rezolucije koja će pozvati da se taj istorijski problem i konflikt u srpsko-albanskim odnosima reši pregovorima.

Tadić je naveo da država ima jasan plan diplomatskih aktivnosti u narednim danima. Vlada Srbije razmatraće dalje korake, a već tokom vikenda će specijalni izaslanici odneti pisma šefovima država ili vlada 55 zemalja širom sveta.

"Mnoge zemlje biće pod pritiskom da priznaju Kosovo pre izjašnjavanja u Generalnoj skupštini UN. Srbija će uložiti sve napore da tih priznanja bude što manje i da na jesen u NJujorku bude usvojena rezolucija Srbije", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, jedino održivo rešenje za budućnost Kosova je ono koje prihvate sve strane, a "Srbija nije i nikada neće promeniti svoj principijelan stav: ne priznajemo jednostranu nezavisnost Kosova".

"Borba za kompromisno rešenje će biti teška i duga, ali od nje necemo odustati. Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost na teritoriji pokrajine", rekao je Tadić i pozvao građane da ne nasedaju na provokacije.

Predsednik je rekao da je međunarodna zajednica odgovorna za mir i stabilnost na Kosovu, a da će Srbija nastaviti da mirnim, diplomatskim i političkim putem traži rešenje koje će čuvati suverenitet i teritorijalni integritet države.

"U tome moramo da budemo odlučni i složni, jer to nije dnevnopolitičko pitanje, već nacionalni i državni zadatak najvišeg reda za sve građane, institucije i sve političke stranke", poručio je Tadić.

Jeremić: Izbegnuto suštinsko pitanje

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je, posle izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.Srbija će nastaviti sa mirnom diplomatskom borbom za Kosovo, poručio je Jeremić navodeći da je pred nama teška borba.

Šef diplomatije je ocenio da je u ovom trenutku najvažnije očuvati mir i stabilnost na teritoriji cele pokrajine i pozvao je građane da, kako kaže, ne nasedaju na provokacije.

Međunarodni sud pravde je danas odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o deklaraciji o nezavisnosti kosovskih Albanaca i praktično time izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju da li su oni imali pravo na pokušaj secesije od Srbije, izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Sudsko mišljenje će, prema njegovim rečima, uskoro biti prosleđeno Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koja će dati politički zaključak o ovom problemu.

"Sledeći korak u ovom procesu je rasprava u Generalnoj skupštini, koja će se održati u septembru u Njujorku i ja sam uveren da će prilikom izjašnjavanja biti potvrđena ispravnost politike Srbije", rekao je Jeremić.

Jeremić je poručio da se politika Srbije ne menja.

"To je miroljubiva politika koja se zasniva na principima međunarodnog prava, a danas u sudnici nismo čuli da li je neko imao pravo na otcepljenje. Takva debata je politička debata i ona će očigledno tek da se vodi u Generalnoj skupštini", naveo je on.

Bajden razgovarao sa Tadićem

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, kako je danas saopštila Bela kuća, razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, uoči objavljivanja odluke Međunarodnog suda pravde, i potvrdio snažne veze SAD i Srbije, ali i naglasio da bi Vlada Srbije trebalo konstruktivno da sarađuje sa Kosovom.

Kako je objavljeno na sajtu Bele kuće, Bajden je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i njegovu demokratičnost i multietničnost Kosova.

Prema saopštenju američke strane, teme razgovora Bajdena i Tadića bili su i napori administracije SAD da promovišu mir, stabilnost i prosperitet jugoistočne Evrope.

Bajden je ocenio da bi Vlada Srbije trebalo konstruktivno da sarađuje sa Kosovom, kako bi se rešila praktična pitanja i poboljšali uslovi života ljudi na Kosovu, u Srbiji i celom regionu.

Bajden je potvrdio snažne veze između SAD i Srbije i pozdravio bilateralnu saradnju dve zemlje u različitim oblastima.

On je pozdravio aktivnosti Tadića i Vlade Srbije na jačanju saradnje Srbije sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, kao i opredeljenost Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.