Tadić: NIS lider u ovom delu Evrope

Izvor: B92, 21.Nov.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: NIS lider u ovom delu Evrope

Pančevo -- Predsednik Srbije Boris Tadić je izrazio danas zadovoljstvo nivoom saradnje sa kompanijom Gasprom, kao središtem ekonomske saradnje Srbije i Rusije.

On je istakao da postoji interes da NIS širi svoj energetski uticaj ne samo u regionu jugoistočne, već i srednje Evrope.

"NIS nije samo naša nacionalna industrija, to je industrija koja može biti značajan učesnik na tržištu energenata u čitavom regionu jugoistočne Evrope, ali ima i mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za prodor u područje srednje Evrope", kazao je predsednik Tadić.

Tadić je izrazio uverenje da će u razgovorima na tu temu naći zajednički jezik sa ruskim partnerima i da će i ruska država, i njeni zvaničnici imati razumevanja za takve naše ideje, ideje koje su kreirane upravo u NIS-u i koje obezbeđuju dugogodišnje funkcionisanje, i širenje energetskog i poslovnog prostora na čitav prostor jugoistočne i srednje Evrope.

Miler: NIS srce saradnje Rusije i Srbije

Predsednik Izvršnog odbora Gasprom Aleksej Miler istakao je da je NIS "srce strateške saradnje Rusije i Srbije u sektoru energetike", što je najveća investicija, kako je podvukao, ne samo u Srbiji, već i na čitaom Balkanu. NIS, kako je naglasio, treba da postane lider na tržištu jugoistočne Evrope, a Gasprom pouzdan partner koji će "uvek u roku i na vreme ispunjavati obaveze".

"Naftna industrija Srbije će u budućnosti ostvariti lidersku poziciju u jugoistočnoj Evropi, a razgovaramo o tome da postane ozbiljan faktor i u srednjoj Evropi", kazao je predsednik Srbije.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je, takođe, ocenio da NIS treba da postane najbolje preduzeće u Srbiji i regionu i time da svoj doprinos evropskoj budućnosti Srbije.

"Veoma sam zadovoljan nivoom saradnje sa Gaspromom prethodnih godina, koja je u srcu naše ekonomske saradnje Srbije i Rusije. Pre nekoliko godina smo započeli pregovore i tada smo smo kreirali ideju dolaska Gasproma na srpsko tržište, a nakon toga i širenje Gasproma u regionu", rekao je Boris Tadić ukazujući da se te ideje ostvaruju.

Saglasili smo se da sve naše aktivnosti idu u cilju dalje u zbližavanja u domenu energetike, kazao je on izrazivši uverenje da će sa predstavnicima ruske države i u budućnosti zajednički kreirati našu zajedničku energetsku budućnost, koja je u interesu građana Srbije, Rusije, i Gasproma kao strateškog partnerna, kao i našoj zajedničkoj nacionalne naftne kompanije NIS.

Da bi se to sve realizovalo potrebne su dalje investicije u istraživanje nafte i gasa, naglasio je predsednik dodajući da su istraživanja proširena na čitav region.

Predstavnici Gasproma i NIS-a su sa Tadićem razgovarali i o povećanju rudne rente na eksploataciju nafte i gasa u Srbiji i zatražili da Srbija poštuje kupoprodajni ugovor po kojem ne bi trebalo da se menjaju uslovi poslovanja. Tadić je kazao da se o tome razgovara i dodao da se pravila neće menjati za postojeća nalazišta, a da će se o naknadama za nova razgovarati.

"Da bi se to sve desilo potrebne su dalje investicije, plasmani kapitala u druge gasne i naftne kompanije u regionu. Da bi se sve to postiglo potrebno je dovršiti projekat Južni tok, potrebno je izgraditi nove električne centrale na gas, na energent koji uvozimo iz Rusije. Verujem da na kraju čitavog puta možemo zamisliti Sbriju koja postaje energetsko čvorište na prostoru jugoistočne Evrope", podvukao je Tadić.

On je pohvalio rukovodstvo NIS-a zbog investicija koje su saglasne sa ugovornim obavezama.

"Ono što je posebno važno da investicije imaju svoju dinamiu I u narednom periodu. Na kraju građani Srbije imaće mogućnosti da koriste najviše mogući kvalitet derivata, koji obezbeđuju zaštitu životne sredine, I maksimalno dejstvo", objasnio je Tadić dodajući da će time NIS doprinositi socijalnoj I zdravstvenoj politici u Srbiji ovakvim investicijama, I podizanjem nivoa investicija u oblasti zaštite životne sredine.

Tadić dodaje da je "mnogo toga urađeno. Polovina investicija koje opredeljene za modernizaciju naftnih postrojenja u Pančevu su već sprovedene".

NIS je, prema njegovim rečima, temelj naših ekonomskih odnosa sa Rusijom, koji su, kako je dodao, iznad svega prijateljski, istorijski i iskazuju se u bliskosti u svim domenima. Tadić je rekao da očekuje dalje investicije iz Rusije, i razgovore ne samo o energetskim temama.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

TADIĆ: NIS DA ŠIRI SVOJ UTICAJ I NA SREDNJU EVROPU

Izvor: Kurir, 21.Nov.2011

PANČEVO - Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je zadovoljstvo nivoom saradnje sa kompanijom Gasprom, kao središtem ekonomske saradnje Srbije i Rusije, i istakao da postoji interes da NIS širi svoj energetski uticaj ne samo u regionu jugoistočne, već i srednje Evrope..."NIS nije samo naša nacionalna...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.