TADIĆ: NIS DA ŠIRI SVOJ UTICAJ I NA SREDNJU EVROPU

Izvor: Kurir, 21.Nov.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ: NIS DA ŠIRI SVOJ UTICAJ I NA SREDNJU EVROPU

PANČEVO - Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je zadovoljstvo nivoom saradnje sa kompanijom Gasprom, kao središtem ekonomske saradnje Srbije i Rusije, i istakao da postoji interes da NIS širi svoj energetski uticaj ne samo u regionu jugoistočne, već i srednje Evrope.

"NIS nije samo naša nacionalna industrija, to je industrija koja može biti značajan učesnik na tržištu energenata u čitavom regionu jugoistočne Evrope, ali ima i mogućnosti za prodor u područje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << srednje Evrope", kazao je predsednik Tadić na svečanosti povodom puštanja u rad komandne sale objedinjenog sistema upravljanja proizvodnim lokacijama NIS-a u Pančevu.

Tadić je izrazio uverenje da će u razgovorima na tu temu naći zajednički jezik sa ruskim partnerima i da će i ruska država, i njeni zvaničnici imati razumevanja za takve naše ideje, ideje koje su kreirane upravo u NIS-u i koje obezbeđuju dugogodišnje funkcionisanje, i širenje energetskog i poslovnog prostora na čitav prostor jugoistočne i srednje Evrope.

On je, povodom puštanja u rad Komandne sale rekao da ovaj čin treba da obezbedi kvalitetnu proizvodnju naftnih derivata i stratešku poziciju Srbije u godinama koje dolaze.

"Veoma sam zadovoljan nivoom saradnje sa Gasprom-om prethodnih godina, koja je u srcu naše ekonomske saradnje Srbije i Rusije. Pre nekoliko godina smo započeli pregovore i tada smo smo kreirali ideju dolaska Gasproma na srpsko tržište, a nakon toga i širenje Gasproma u regionu", rekao je Tadić ukazujući da se te ideje ostvaruju.

Saglasili smo se da sve naše aktivnosti idu u cilju dalje u zbližavanja u domenu energetike, kazao je on izrazivši uverenje da će sa predstavnicima ruske države i u budućnosti zajednički kreirati našu zajedničku energetsku budućnost, koja je u interesu građana Srbije, Rusije, i Gasproma kao strateškog partnerna, kao i našoj zajedničkoj nacionalne naftne kompanije NIS.

Da bise to sve realizovalo potrebne su dalje investicije u istraživanje nafte i gasa, naglasio je predsednik dodajući da su istraživanja proširena na čitav region.

"Potrebne su dalje investicije, plasmani kapitala u druge gasne i naftne kompanije u regionu. Da bi se sve to postiglo potrebno je dovršiti projekat Južni tok, potrebno je izgraditi nove električne centrale na gas, na energent koji uvozimo iz Rusije. Verujem da na kraju čitavog puta možemo zamisliti Sbriju koja postaje energetsko čvorište na prostoru jugoistočne Evrope", podvukao je Tadić.

On je pohvalio rukovodstvo NIS-a zbog investicija koje su saglasne sa ugovornim obavezama.

"Ono što je posebno važno da investicije imaju svoju dinamiu I u narednom periodu. Na kraju građani Srbije imaće mogućnosti da koriste najviše mogući kvalitet derivata, koji obezbeđuju zaštitu životne sredine, I maksimalno dejstvo", objasnio je Tadić dodajući da će time NIS doprinositi socijalnoj i zdravstvenoj politici u Srbiji ovakvim investicijama i podizanjem nivoa investicija u oblasti zaštite životne sredine.

"Mnogo toga je urađeno. Polovina investicija koje su opredeljene za modernizaciju naftnih postrojenja u Pančevu su već sprovedene", naglasio je Tadić.

NIS je, prema njegovim rečima, temelj naših ekonomskih odnosa sa Rusijom, koji su, kako je dodao, iznad svega prijateljski, istorijski i iskazuju se u bliskosti u svim domenima.

Tadić je rekao da očekuje dalje investicije iz Rusije i razgovore ne samo o energetskim temama.

Predsednik Izvršnog odbora Gasprom Aleksej Miler istakao je da je NIS "srce strateške saradnje Rusije i Srbije u sektoru energetike", što je najveća investicija, kako je podvukao, ne samo u Srbiji, već i na čitavom Balkanu.

NIS, kako je naglasio, treba da postane lider na tržištu jugoistočne Evrope, a Gasprom pouzdan partner koji će "uvek u roku i na vreme ispunjavati obaveze".

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je, takođe, ocenio da NIS treba da postane najbolje preduzeće u Srbiji i regionu i time da svoj doprinos evropskoj budućnosti Srbije.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.