Tadić: Kandidatura privlači investitore

Izvor: RTS, 09.Apr.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Kandidatura privlači investitore

Interesovanje stranih investitora za ulaganje u Srbiji utrostručeno posle dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, rekao kandidat DS-a za predsednika Srbije Boris Tadić tokom posete fabrici "Grah automotiv" u Batočini.

Kandidat za predsednika Srbije i lider DS-a Boris Tadić rekao je u Batočini da je interesovanje stranih investitora za ulaganje u Srbiji utrostručeno posle dobijanja statusa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Tadić je, povodom posete fabrici "Grah automotiv", istakao da bez stranih investicija, uz podršku države, odnosno lokalnih samouprava, nije moguće obezbediti sigurnost za ljude, plate za porodice.

Model koji smo počeli da stvaramo 2006. unapređivali smo svih ovih godina i on je sve bolji i bolji, ocenio je lider DS u izjavi Tanjugu, izražavajući zadovoljstvo uspešnošću fabrike u Batočini, koja se od otvaranja te godine do danas neprestano razvija, što znači i da otvara nova radna mesta i zapošljava.

Reč je o modelu, prema kojem je investitor, u Batočini, na primer, za svako radno mesto predviđeno biznis planom dobio jedan ar zemljišta za gradnju postrojenja.

Tadić je naglasio da bi buduća vlada morala da izvrši reformu poreskog sistema, kao i da preduzme "velike i značajne reformske korake u oblasti makroekonomije", jer je to osnov uspešne ekonomije i funkcionalnog i održivog ekonomskog ponašanja u Srbiji.

Komplikovana administracija

Mala i srednja preduzeća, kako je dodao, svugde u svetu, pa i u Srbiji, biju bitku sa obimnim i komplikovanim administrativnim procedurama i to je prva stvar koja mora da se reši, posebno da se smanji broj obaveznih procedura bez kojih ne mogu da se otvore radna mesta.

Prema Tadićevim rečima, podsticaji se moraju predvideti ne samo za strane, već i domaće investitore.

"Ne vidim nijedan razlog zašto neki naš čovek, koji vodi, na primer, srednje preduzeće, ne bi dobio podsticaj za nabavku neke mašine", zapitao je Tadić. Lider DS je ukazao na činjenicu da se sredstva data u vidu podsticaja vraća državi, odnosno društvu.

"Novo radno mesto vraća novac u budžet. Podsticaji koje država obezbedi investitorima je korisno preusmeravanje sredstava, jer se ta sredstva vrate državi, a ona ih dalje usmerava i investira u nove škole, nauku, sportske dicsipline, ali i u sve ono što država znači, u sigurnost i bezbednost", poručio je on.

Tadić je naglasio da se istovremeno mora voditi računa o izgradnji infrastrukture, i da i na tom planu država, kao i do sada, treba da ide u susret investitoru, a ne da čeka. On je, u tom kontekstu, najavio da će u četvrtak biti otvoreni radovi na autpoputu koji će konačno rešiti problem Ibarske magistrale.

Tadić je najavio i investicije u energetskom sektoru, odnosno početak izgradnje značajnih energetskih postrojenja u vidu termo-elektrana od 750 megavata, te hidroenergetskih postrojenja na Ibru i na Moravi.

Pet mera za bolji život 

Član Predsedništva Demokratske stranke Božidar Đelić izjavio je da je ova stranka pripremila pet mera za bolji život, koje će sprovesti ukoliko bude i u narednoj vladi, kojima je predviđena pomoć porodiljama, nezaposlenim roditeljima sa malom decom, poljoprivrednicima, studentima i nezaposlenima srednje generacije.

Potpredsednica DS-a Jelena Trivan izjavila je da je važno da male porodične firme imaju podršku države i u narednom periodu kako bi poslovale stabilno i uspešno i svoje proizvode plasirale i na šira tržišta od lokalne sredine.

Trivanova je u Kučevu obišla firmu "Cakijeva bajka" koja se bavi proizvodnjom peciva, bureka i kolača i upošljava 23 radnika. Ta firma je, kako je navela, uz pomoć sredstava Fonda za razvoj, pokrenula proizvodnju prema najsavremenijim standardima.

"Ovo je sada proizvodnja koja može da izvozi i da se širi", naglasila je Trivanova i dodala da je drugi preduslov da takva preduzeća budu stabilna da država pomogne da se njihovi proizvodi plasiraju na neka druga tržišta šire od lokalne sredine.

Đelić je na stranačkoj konferenciji za novinare rekao da taj program predviđa refundiranje PDV na opremu za bebe i obezbeđivanje marže za proizvode za bebe i decu na prihvatljivom nivou, kao i obezbeđivanje mesečne nadoknade od 20.000 dinara svakoj nezaposlenoj majci tokom prvih devet meseci života njenog deteta.

Đelić je rekao da će DS ponuditi dinarske kredite poljoprivrednicima sa kamatom od šest odsto na tri godine, sistem besplatnog studiranja za one koji daju ispite u predviđenom roku.

Poslednja od hitnih mera koje DS namerava da sprovede jeste paket podsticaja "druga šansa", namenjen nezaposlenima srednje generacije, odnosno onima koji su stariji od 45 godina, kako bi pronašli ili sami sebi stvorili posao.

Đelić je rekao da će sredstva za sprovođenje tih mera biti stvorena uštedama, delimično usvajanjem zakona kojim će biti centralizovane javne nabavke, a čime će biti obezbeđeno 200 miliona evra na godišnjem nivou.

"Žao mi je što su neke partije blokirale njegovo usvajanje u januaru, ali on će biti usvojen posle formiranja vlade", uveren je Đelić. Prema njegovim rečima, pojedinci u državnoj upravi Srbije danas žive mnogo bolje nego ministri u nekim razvijenim zemljama.

"Dešavalo mi se proteklih godina da putujem ekonomskom klasom, a neki drugi iz uprave lete biznis klasom. Nisu smeli da me pogledaju u oči, ali nakon ovih izbora će se voziti sa mnom u ekonomskoj klasi. Ima mnogo mesta za uštede", istakao je Đelić.

Član Predsedništva DS-a i donedavni potpredsednik Vlade Srbije je apelovao na građane da se na predstojećim izborima izjasne za kontinuitet politike koja daje rezultate i koja obezbeđuje Srbiji napredak na evropskom putu uz istovremeno očuvanje teritorijanog integriteta.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.