Tadić-Josipović: Rešavati probleme

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Jul.2010, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić-Josipović: Rešavati probleme

Beograd -- Hrvatska podržava sve svoje susede na putu ka članstvu u EU, izjavio je hrvatski predsednik Ivo Josipović, prilikom svoje posete Beogradu.

Njegov domaćin, predsednik Srbije Boris Tadić poručio da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom.

Tadić se, posle razgovora sa Josipovićem u Palati Srbija, založio za vansudsko poravnanje i povlačenje međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde.

Na konferenciji za novinare posle razgovora, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tadić i Josipović izrazili su uzajamnu podršku u procesu evropskih integracija.

Kao otvorena pitanja koja treba resiti dvojica predsednika su pobrojali pitanja povratnika u Hrvatsku, pitanje granice, pitanje nestalih, pitanje manjina i zaštite njihovih prava.

Povodom tužbe i kontratužbe za genocid, podnetih pred Medjunaordnim sudom pravde, Tadić je rekao da bi bilo dobro da se problem reši vansudskim poravnanjem, dok je Josipović naveo da su tužbe podnete zbog rešavanja odredjenih problema i ako se oni mogu rešiti van suda - "tim bolje".

Predsednik Srbije Boris Tadić očekuje da će zemlje u regionu "biti uzdržane", posle odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Od zemalja u regionu očekujem da uzmu u obzir mišljenje Međunarodnog suda pravde i podrže u Ujedinjenim nacijama rezoluciju Srbije, po kojoj se samo pregovorima može doći do kompromisnog i održivog rešenja za status Kosova, rekao je Tadić, posle razgovora sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Konstatujući da je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova, Josipović je izjavio da Beograd i Priština, uz pomoć međunarodne zajedince, moraju naći odgovarajuće rešenje, dok Zagreb nema ambicije da u tome posreduje.

Josipovića je ispred Palate Srbija u Beogradu dočekao predsednik Srbije Boris Tadić, kao i zamenik premijera Ivica Dačić i potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Vidljiv pomak predsednik Josipović očekuje na polju povratka izbeglica, pronalaženja nestalih osoba, povrata kulturnih dobara, režima prelaska granice, borbe protiv organizovanog kriminala, odnosno saradnje policija i tužilaštava.

Predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić prisustvovaće u Subotici proslavi 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Svečanost počinje u šesnaest sati u subotičkoj Hali sportova. Josipović će se tokom boravka u Subotici sastati i sa predstavnicima hrvatskih institucija i udruženja.

Dvojica predsednika u Suboticu dolaze iz Beograda i protokol predviđa dva dešavanja. Prvo je sastanak dva predsednik a sa predstavnicima hrvatskih istitucija i udruženja i to u jednom salašu u Đurđinu nedaleko od Subotice.

"Izabrali smo Đurđin zato što na tom mesto mi nikada nismo izgubili izbore. Radi se o jednom autetntičnom salašu, da se vidi kako živi narod na ovim prostorima”, kaže predsednik DSHV Petar Kuntić.

Druge dešavanje je u subotičkoj Hali sportova gde je centrala proslava dvadesetogodišnjice postojanja DSHV-a, kojoj će prisustvovati oba predsednika.

U Hrvatskoj zajednici susrete dva predsednika vide kao ozbiljan korak napred u odnosima dve zemlje ali i poboljšanju položaja srpske zajednice u Hrvatskoj, i hrvatske u Srbiji.

"Podsećam vas da je ove godine bilo nekoliko susreta dva predsednika i mislim da su svi oni bili na liniji poboljšanja odnosa između dva naroda”, kaže predsednik Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Slaven Bačić.

Josipovićeva poseta Subotici se završava predveče, ali će hrvatski predsednik boraviti u našoj državi i u ponedeljak, kada će imati više sastanaka u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.