Tadić: Još bez dogovora o prelazima

Izvor: Politika, 13.Nov.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Još bez dogovora o prelazima

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da još nije postignut dogovor za administrativne prelaze na Kosovu, ali da se razgovara o „integrisanom upravljanju”.

Na pitanje čiji je predlog integrisano upravljanje prelazima, Tadić je u emisiji na Prvoj televiziji kazao da je Beograd išao „sa inicijativom”.

Taić je kazao da bi albanska strana želela administrativne prelaze da proglasi granicom i istakao da Srbija na to nikada neće pristati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„O tome se sada radi, o tome je sada tema”, kazao je Tadić.

EU ima svoje viđenje stvari, albanska strana ima svoje viđenje stvari. U svakom slučaju idemo sa inicijativom ne samo kad je ovo pitanje na dnevnom redu nego čitav tehnički deo aspekta pregovora”, kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, svako rešenje podrazumeva da je ono u saglasnosti sa pravnim sistemom Srbije, Rezolucijom 1244 i aktima Vlade Srbije donetim od 1999. i da obezbedi normalno funkcionisanje sistema, obezbedi pregovore o tehničkim pitanjima i na kraju dovede do kompromisnog rešenja.

„Bitno je da svaku odluku koju danas donosimo da se otvara mogucnost, a ne da se zatvaraju mogućnosti za Srbiju i za građane”, kazao je Tadić.

„Sve vreme idemo sa inicijativama. Albanska stana, odnosno Priština uglavnom bi želela sve pregovore da pretoči u jedan jednostavan proces - da se implicitno prizna nezavisnost Kosova. Srbija to naravno neće učiniti”, kazao je Tadić.

Povodom deklaracije o Kosovu koju pripema Vlada Srbije, Tadić je kazao da to pitanje nije jednostavno.

„I da ima deklaracije i da je nema, mi možemo da nastavimo politiku o Kosovu. Ako je nema, to ne znači da smo slomili politiku prema Kosovu i da nastupa neki crni dan”, kazao je Tadić.

Tadić: Možemo i bez nove deklaracije o Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da nova deklaracija parlamenta o Kosovu i Metohiji ne mora da bude doneta jer vlada ima okvir za vođenje kosovske politike dat prethodnim deklaracijama.

„I ako je nema, to ne znači da nastaje neki crni dan, bilo bi dobro da ona može da bude doneta, ali i ne mora”, rekao je Tadić gostujući na „Prvoj” televiziji.

Tadić je istakao da je sadašnja generacija političara dužna da pronađe rešenje za kosovski problem, čak i ako on neće zadovoljiti sve građane Srbije.

„Ja bih voleo da neko drugi bude kriv za to što niko ne može da bude zadovoljan rešenjem na Kosovu, ali nešto moramo da ostvarimo”, objasnio je Tadić, dodajući da će, kako vreme odmiče, mogućnosti da Srbija nešto dobije kada je reč o Kosovu biti sve manje.

Beta

objavljeno: 13/11/2011
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.