Tadić: Interes Srbije da Hrvatska što pre uđe u EU

Izvor: Politika, 25.Nov.2010, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Interes Srbije da Hrvatska što pre uđe u EU

ZAGREB – Srbija ima interes da Hrvatska što pre uđe u Evropsku uniju i realno ona je već u završnom procesu pregovaranja, a cilj Srbije je da počne pregovore o članstvu 2011. godine, rekao je večeras predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za Hrvatsku radio televiziju (HRT).

Srbija tehnički ne može da sustigne Hrvatsku u procesu evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << integracija, naglasio je Tadić i dodao da će joj od srca čestitati kad se to desi.

On je dodao da je njegov politički cilj da Srbija počne pregovore o članstvu u EU 2011. godine.

Tadić je rekao da Kosovo nije postavljen kao uslov ulaska Srbije u EU. Takođe je istakao da je politička realnost na Kosovu koju će "svi pre ili kasnije morati da prihvate" da Albanci ne žele da žive pod suverenim srpskim krovom kao što Srbi na severu ne žele da žive pod suverenim albanskim krovom.

Tadić je naglasio da je njegova poseta Hrvatskoj bila značajna po pitanju rešavanja problema povratka izbeglica, da stvar nije završena ali da jeste napravljen iskorak.

"(Izbeglice) Treba da imaju šansu da se vrate i treba da odluče prema svojoj slobodnoj volji, to je demokratski princip", rekao je Tadić.

Po pitanju sudbina ratnih zatvorenika Tadić je ocenio da je napravljen veliki napredak obe vlade i mešovite komisije u istrazi i razmeni podataka i da se danas raspolaže sa mnogo više podataka o zatvorenicima u Stajićevu, Begejcima i u Nišu i Sremskoj Mitrovici.

Predsednik Srbije je rekao da to pitanje ne bi razdvajao od drugih mesta pritvora na teritoriji čcitave bivše Jugoslavije kao što su Lora i druga mesta jer "sudbine moraju biti razrešene a zločinci moraju biti kažnjeni.

"Na taj način stvaramo pretpostavke pomirenja", rekao je on.

Povodom uzajamnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, predsednik Srbije je ponovio da smatra da je moguće postići rešenje vansudskim poravnjanjem.

"Mislim da ukoliko postoji dobra volja i ukoliko se sagledava međusoban interes, da je moguće postići rešenje vansudskim poravnjanjem", rekao je Tadić i dodao da Srbija ne insistira na povlačenju tužbi već na najracionalnijem rešenju.

Tadić je ponovio da nikada neće podržati podelu Bosne i Hercegovine i da će se uvek držati politike zasnovane na Dejtonskim principima, a to je očuvanje integriteta BiH.

On je odbacio tvrdnju nekih hrvatskih intelektualaca da je interes Srbije odlazak Hrvata iz BiH i rekao da bi to bila "tragična činjenica" i da je to potpuno suprotno i srpskim nacionalnim interesima u BiH.

"Bilo kakvo resenje u kojem bi bila samo dva naroda vodilo bi konfrontaciji imalo tragične posledice za čitav prostor bivše Jugoslavije", istakao je on.

Privrede Hrvatske i Srbije su komplementarne, rekao je Tadić i dodao da je sa predsednikom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor razgovarao o mogućem nastupu na trećim tržistima čime bi mogla da se podigne kompetitivnost ekonomija dve zemlje.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija ima dobro iskustvo sa MMF-om i novim stendbaj aranžmanom i da je on pomogao da se stabilizuje makroekonomska situaciji u Srbiji i da se dobiju sredstva od Svetske banke i EU.

"Izuzetno važno je da vodimo računa jedni o drugima, da poštujemo probleme iz '90-ih godina. Daću sa svoje strane maksimalni doprinos, ne zaboravljajući nikada ni hrvatske žrtve," rekao je na kraju Tadić.

Beta

objavljeno: 25/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.