Tadić: I Kosovo i EU

Izvor: RTS, 26.Jul.2010, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: I Kosovo i EU

Nastavićemo borbu za Kosovo i Metohiju, ali nećemo odustati od evropske integracije Srbije, poručio predsednik Boris Tadić. Želja Srbije je da Generalnoj skupštini UN podnese rezoluciju koja vodi ka kompromisnom rešenju, rekao je Tadić u pauzi sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Srbija će nastaviti borbu za Kosovo i Metohiju, ali neće odustati od članstva u Evropskoj uniji, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je predsednik Srbije Boris Tadić.

Pitanje Kosova i Metohije je ponovo vraćeno sa pravnog na politički teren, ocenio je Tadić, i istakao da je želja Srbije da Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podnese rezoluciju koja vodi ka kompromisnom rešenju, a ne da razgori problem.

Tadić je, u pauzi vanredne sedenice Skupštine Srbije, istakao da Kosovo ne može postati članica UN bez saglasnosti Srbije, a da će pre ili kasnije predstavnici albanskih institucija ili takozvanog Kosova morati da sednu sa Srbijom za sto i razgovaraju o tom pitanju.

Srbija neće priznati nezavisnosti Kosova, a Vlada Srbije, ministarstva, skupština i predsednik države obavezni su da poštuju Ustav i to će svakako činiti, rekao je Tadić, i naglasio da niko ne može da spreči Srbiju da koristi sva legitimna sredstva u odbrani svog integriteta.

"Mi činimo sve da dođemo do kompromisnog rešenja, koje podrazameva da ne može jedna strana dobiti sve, a druga izgubiti sve", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je današnju skupštinsku raspravu diskusiju u parlamentu ocenio kao konstruktivnu, demokratsku i trezvenu što, kako je rekao, svedoči o zrelosti društva i političkih stranka i spremnosti da se na stabilan način, planiran i promišljen, učestvuje u političkoj debati o jednom od najosetljivijih, najkompeksnijih i najtežih pitanja za Srbiju.

Predsednik države je naglasio da će Srbija i dalje pokretati inicijative kako bi se sprečili akti secesije koji su etnički motivisani, jer bi to moglo da doprinese velikoj nestabilnosti.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti borbu u teškim i kompleksnim okolnostima, posebno nakon mišljenja MSP, koje će biti upućeno na Generalnu skupštinu UN, što ne znači da neće biti primenjeni i novi diplomatski postupci i kreirana nova politička ideja.

Tadić je dodao da će rezolucija, koja se trenutno piše, stvoriti nove mogućnosti za odbranu integriteta zemlje, ali da nijednog trenutka neće dovoditi u pitanje evropske integracije ni mirovnu politiku u regionu, politiku stabilnosti i prostperiteta.

Odgovarajući na pitanje da li je moglo da bude drugačije mišljenje MSP i da li je neko odgovoran, Tadić je rekao da ne beži od odgovornosti za zbivanja na Kosovu i Metohiji, ali i podsetio da taj problem postoji 145 godina i da o njemu srpski parlament raspravlja punih 50 godina sa, kako smatra, sve manjim i manjim šansama da se reši kao prihvatljiv za Srbiju i građane.

Osvrćući na kritike po kojima je pitanje MSP-u trebalo drugačije formulisati, Tadić je rekao da ne vidi nijedan argument koji bi MSP uvažio, a koji je drastičniji i agresivniji od pitanja koje je Srbija postavila.

On je dodao da su pravni analitičari smatrali da je pitanje Srbije postavljeno na najbolji način i naglasio da ne želi da prebaci odgovornost na eksperte, dodajući da je posle bitke lako biti mudar.

Javnost duboko u sebi zna da je ovo izuzetano težak problem, ali je i nesumnjivo da ovakvim mišljenjem nismo izgubili sve šanse u odbrani našeg integriteta. Najodlučnije se protivim bilo kakvom defetizmu, ali i bezrazložnom optimizmu, rekao je Tadić.

Do sada u parlametu nikad nije postignu konsenzus u debatama o Kosovu i Metohiji, primetio je Tadić, i dodao da bi akt jedinstva svih poslanika bio nesumnjivo koristan, jer bi osnažio argumente Srbije pred UN i drugim međunarodnim institucijama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Bitka nije završena, idemo i ka EU

Izvor: Mondo, 26.Jul.2010

Predsednik Srbije odlučno poručio da će vlast nastaviti da se bori za Kosovo svim diplomatskim sredstvima, ali i da neće odustati od puta ka EU.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.