Tadić: Embargo je apsurdan i antievropski potez

Izvor: Politika, 21.Jul.2011, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Embargo je apsurdan i antievropski potez

TARA – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je odluka administracije u Prištini da uvede sankcije, odnosno embargo na srpsku robu neprijateljski gest i provokacija, ali da Beograd neće uzvratiti bilo kakvom kontramerom.

„Ta odluka je nemoralna, apsurdna i protivna osnovnim evropskim vrednostima”, rekao je Tadić novinarima.

On je izrazio nadu da će administracija u Prištini razmisliti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o krajnjim konsekvencama te odluke.

Tadić je, međutim, primetio da Priština ovakav jednostrani akt nije mogla da donese bez „neke vrste međunarodnog sponzorstva”.

On je rekao da je u sredu razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton i da je dobio uveravanja da institucije Evropske unije neće podržati odluku Prištine.

„Pažljivo pratimo kakva će biti reakcija Evropske unije i SAD. Da je Srbija ovako nesto uradila, odmah bi bila optužena od međunarodne zajednice”.

Srbija svakako neće uzvratiti Prištini, jer je, prema Tadićevim rečima, bitno da se održava stabilna situacija u regionu, a preduslov za to su stabilne reakcije, i u slučaju ovakvih gestova.

Na pitanje da li će to uticati na razgovore Beograda i Prištine, predsednik Srbije je odgovorio da se nada da neće potpuno poremetiti pregovarački proces, ali da će se sigurno odraziti na dijalog.

Tanjug

-------------------------------------------------

EU: Prvenstvo dati dijalogu sa Beogradom, a ne embargu

BRISEL – Izvori u Evropskoj uniji su danas stavili do znanja da „jednostrane akcije i mere ne rešavaju problem” i time reagovali na odluku vlade u Prištini da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije.

Kako su agenciji Beta rekli zvaničnici bliski predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, možda i pre septembra treba dati šansu dijalogu Beograd-Priština, a ne primeni embarga.

U EU „se proučava ta odluka vlade Kosova”, dodali su ovi izvori.

„Ali, Evropska unija i dalje smatra da jednostrane akcije i mere ne rešavaju problem”, naglasili su funkcioneri u EU. Oni su podvukli da „bi bilo bolje da se dijalogu Srbija-Kosovo da šansa početkom septembra, ili još pre, pre nego što se primeni taj embargo”.

Evropski diplomatski izvori su Beti preneli da u EU smatraju da potez Prištine samo može da odmogne u nalaženju inače načelno mogućih rešenja za dogovor kosovske i srpske strane o rešavanju još nekih pitanja „od svakodnevnog životnog značaja za stanovništvo”.

Beta

objavljeno: 21.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.