Tadić: EU nema alternativu

Izvor: B92, 06.Okt.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: EU nema alternativu

Aranđelovac -- Predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju Samita sto biznis lidera u Aranđelovcu rekao da, i pored slabosti koje pokazuje, EU u ovom trenutku nema alternativu.

Tadić je otvorio skup političke i privredne elite regiona, koji ima za cilj čvršće povezivanje i otklanjanju prepreka za uspešniju saradnju na Balkanu.

On je rekao da države Jugoistočne Evrope u ovome trenutku nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugačiji način da ostvare svoje ekonomske interese osim da nastave putem evrointegracija.

"Dok god ne postoji bolji model, treba se držati postojećeg i EU u ovom trenutku nema alternativu", rekao je Tadić i dodao da se zemlje regiona u tom procesu moraju oslanjati i na nacionalne i regionalne resurse.

Samit sto poslovnih lidera "Dogovor za novo doba", sa ciljem pokretanja dijaloga poslovne i političke elite u regionu o čvršćem povezivanju i otklanjanju prepreka za uspešnije poslovanje, počeo je danas u Aranđelovcu u prisustvu visokih političkih zvaničnika, predsednika Srbije i Slovenije.

Predsednici Boris Tadić i Danilo Tirk ocenili su da poslovna saradnja u regionu i nastavak evrointegracija predstavljaju odgovore na izazove svetske ekonomske krize.

"Najbolje rešenje za sve nas je nastavak evropskih integracija", rekao je Tadić na panelu u okviru Samita 100 biznis lidera jugoistoične Evrope u Aranđelovcu.

Tadić je rekao da evropske integracije doprinose stabilnosti što je bitno za ekonomiju, ali da postoje mišljenja poput stava ekonomiste i nobelovca DŽozefa Štiglica da nije vreme za ulazak u Evropsku uniju.

"A za šta jeste vreme? Da li postoji alternativa? Ja ne vidim alternativu", rekao je Tadić i dodao da je članstvo u EU najbolje političko rešenje.

On je kazao da zemlje regiona moraju mnogo više da se povežu ne zbog jugonostalgije već zato što je to racionalno budući da su privrede

tih zemalja kompatibilne.

Danilo Tirk je rekao da "put iz krize nije jasan", ali je naveo da političari treba da rade na kreiranju uslova za poslovnu saradnju u zemljama jugoistočne Evrope i istakao značaj smanjivanja tenzija.

Slovenački predsednik je kazao i da je potrebno proširiti EU na zemlje regiona pošto to olakšava saradnju.

Uprkos zamoru u proširenju u nekim državama, rekao je Tirk, to ne postoji u Sloveniji kojoj je drago što su Hrvatska, Srbija i Crna Gora napredovale u evrointegracijama.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tadić: EU najbolje rešenje

Izvor: Studio B, 06.Okt.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je učesnicima Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope u Aranđelovcu da je najbolje rešenje za sve zemlje regiona da nastave proces evropskih integracija...Najbolje rešenje za sve nas je da se nastavi proces evropskih integracija, jer obezbeđuje nastavak...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.