Tadić: EU najbolje rešenje

Izvor: Studio B, 06.Okt.2011, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: EU najbolje rešenje

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je učesnicima Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope u Aranđelovcu da je najbolje rešenje za sve zemlje regiona da nastave proces evropskih integracija.

Najbolje rešenje za sve nas je da se nastavi proces evropskih integracija, jer obezbeđuje nastavak političke stabilnosti i predstavlja najbolji ekonomski model, ocenio je Tadić. On je rekao da "nema iluzije da je Evropska unija svelek", pošto se suočava sa problemima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za koje još nema rešenja. Ali, dok ne postoji bolji model, treba se držati onoga koji je najbolji, izjavio je Tadić.

On je rekao da male zemlje kao što su Srbija, Hrvatska i Slovenija moraju aktivirati unutrašnje resurse, regionalne i nacionalne, kao način odgovora na ekonomsku krizu. Jedan od razloga zašto male države nisu adekvatno odgovorile na ekonomsku krizu je što je bio nizak nivo ekonomske koordinacije, u smislu donošenja političkih odluka, ocenio je Tadić.

On je izjavio da bi bio veoma srećan kada bi mogao privrednicima uputiti reči optimizma, ali da niko ni u regionu, ni u svetu ne zna kako će se ekonomska situacija razvijati. Nalazimo se na prekretnici i, na neki način, na završetku jedne i početku druge epohe, ocenio je Tadić.

Prema njegovim rečima, male države podrazumevaju male ekonomije. Takvi ekonomski i politički sistemi nisu u stanju da odreaguju na adekvatan način na svetsku ekonomsku krizu. Ako velike sile moraju da pronađu nekonvecionalne odgovore na krizu, to tek treba da učine male države, izjavio je Tadić. Postavivši pitanje da li kriza ima još neko dno, Tadić je poručio: Na to ćete odgovor morati da date vi, imajući u vidu budućnost vaših kompanija, ali i mi kao politički lideri.

Tadić je rekao da je od izuzetne važnosti za ekonomski razvoj uspostavljanje političke stabilnosti i da je Srbija proteklih godina dosta radila na procesu političkog pomirenja. Bez političkog pomirenja i normalne komunikacije ne stvara se razvoj koji je pospešujući za razvoj ekonomije, izjavio je Tadić.

Predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio je da nije posao političara da privrednicima savetuju kako da prave posao, već da stvore ambijent i uslove za uspešno poslovanje kompanija. Tirk je rekao da put iz ekonomske krize još nije jasan i da će, verovatno, biti dug, ali da se u tom kontekstu treba pridržavati četiri tačke.

Prva je da treba kreirati političke uslove za uspostavljanje dobre političke saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Treba jačati uslove za širenje EU na ovaj prostor, države treba da jačaju spoljnotrgovinsku razmenu, izjavio je Tirk i ocenio da je od posebne važnosti učešće u zajedničkim projektima i zajednički nastup na trećim tržištima.

Tirk je izjavio da u EU postoji zamor od proširenja, ali je istakao da to nije slučaj u svim članicama, zbog čega Slovenija podržava napredovanje Jugoistočne Evrope u procesu evropskih integracija.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.