Tadić, Dodik i Kusturica posetili Andrićgrad

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2012, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić, Dodik i Kusturica posetili Andrićgrad

Predsednički kandidat Demokratske stranke (DS) Boris Tadić danas je zajedno sa predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom i rediteljem Emirom Kusturicom posetio gradilište "Andrićgrada" u Višegradu.

Tadić je rekao da mu je čast što je deo projekta "Andrićgrada", makar kroz Andrićev institut.

"Andrić je jedan od najvećih evropskih pisaca i zaslužio je takvu ustanovu u Višegradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u kojoj će se mladi ljudi baviti naučnim i istraživačkim radom", rekao je Tadić novinarima.

On je parafrazirao Andrića da narodi na ovim prostorima "sa velikim entuzijazmom započinju svaki gađevinski i istorijski projekat, a da ga sa istim takvim entuzijazmom napuštaju, a onda se na kraju pojavljuju kao njegove najstrože sudije".

"U ovom slučaju Kusturica i Dodik će to demantovati, a meni je čast što sam učesnik ovog projekta, makar kroz Andrićev institut", kazao je on, dodajući da je potrebno ustanoviti veliku književnu nagradu u čast Andrića u "Andrićgradu" i Višegradu.

Tadić je ocenio da "'Andrićgrad' povezuje sadašnjost i budućnost i uvažava sve kulture koje su postojale na ovim prostorima, a objedinjene su u Andrićevom delu". Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da će "Andrićgrad" biti završen do juna 2014. godine, dodajući da će Andrićev institut biti mesto gde će se na najbolji način očuvati srpska i svetska kultura.

"Želimo da posle Srpske akademije nauka, Andrićev institut bude najreferentnije mesto i jedna od najvažnijih srpskih institucija na ovim prostorima", istakao je Dodik.

Aludirajući na rušenje Andrićeve biste u Višegradu 1991. godine, Kusturica je rekao: "Srušili su Andrićevu bistu, a dobili su Andrićev grad, neka se paze šta rade."

On je naveo da "nikad nijedan osvajač nije uništio lepotu", misleći pri tome na Aja Sofiju u Carigradu i Ćupriju u Višegradu, sa kojom će, kako je naveo, "Andrićgrad" imati duhovnu i vizuelnu vezu.

Izgradnja "Andićgrada" počela je 28. juna prošle godine i trebalo bi da bude završena za četiri godine. Projekat je vredan oko 15 miliona evra, a za njegovu realizaciju Vlada RS i Kusturica formirali su zajedničko preduzeće "Lotika". U sklopu "Andrićgrada" na površini od 17.500 metara kvadratnih biće izgrađena kuća posvećena nobelovcu Ivi Andriću, pozorište, muzej, crkva, škola, hotel, kao i stari dućani.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.